Menu Sluiten

20 Pijnvriendelijke hobby’s

Pijnvriendelijke hobby’s           

Het kan zijn dat jij activiteiten en hobby’s, die jou vroeger het meeste plezier gaven, hebt moeten opgeven door de aanhoudende pijn. Misschien kijk jij gefrustreerd en verdrietig terug naar de tijd dat je lekker kon gaan sporten of je bezig kon houden met wandelingen in de bergen, klussen, muziek maken of andere hobby’s.
In dit hoofdstuk inspireer ik je met pijnvriendelijke hobby’s puur voor je ontspanning en plezier en ik geef een lijstje met bezigheden die voor elke chronisch pijnpatiënt goed zijn om te doen. Geef je brein iets anders dan de pijn!

Niet terug- maar vooruitkijken
Het is begrijpelijk dat je baalt dat je door je pijn en beperkingen niet meer kunt genieten van je vroegere vrijetijdsbesteding, maar het is tegelijk belangrijk dat je begrijpt dat je van terugkijken niet beter wordt. Voor je eigen gemoedstoestand en zinvolle invulling van je dagen is het van groot belang dat je afstand neemt van die vroegere bezigheden en je aandacht gaat richten op nieuwe hobby’s en activiteiten.

Wat zou eigenlijk elke pijnpatiënt sowieso moeten doen?
Hieronder staan eerst een aantal ontspannende activiteiten die voor iedereen met chronische pijn niet alleen haalbaar zijn, maar ook dringend aanbevolen worden, omdat ze je pijn kunnen verlichten.

  • Meditatie
  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen
  • Yoga
  • Schrijven
  • Bewegen
  • Met muziek bezig zijn

Juist als je altijd pijn hebt is het extra belangrijk om dingen te kunnen doen die je leuk vindt. Daarom geef ik je een lange lijst van hobby’s om uit te kiezen. Daar moet toch zeker wel wat voor jou bijzitten.

20 pijnvriendelijke hobby’s

  1. Actief bezig zijn met muziek
    Je kunt zingen, dansen, zelf muziek schrijven of een muziekinstrument (leren) bespelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het actief beoefenen van muziek een enorm positief effect heeft op je brein, nog veel meer dan het passief luisteren. Als lessen te duur zijn, of te lastig omdat het moeilijk is om er te komen, zijn er tegenwoordig ook online vele cursussen te vinden om alle mogelijke instrumenten te leren bespelen.

     

  2. Lezen en luisteren
    Of je nu de krant leest, een tijdschrift, een studieboek of een dikke thriller: lezen brengt altijd een heerlijke afleiding met zich mee. En of je nu nieuwe dingen wilt leren of heerlijk wilt wegdromen in een andere wereld, lezen is voor iedereen van elke leeftijd een geschikte manier om de tijd door te brengen. Als je een e-reader hebt, hoef je niet eens meer die zware boeken vast te houden.E-boeken leen je tegenwoordig ook bij de bibliotheek, net als luisterboeken. Die zijn helemaal gemakkelijk: je hoeft niets vast te houden. Je plugt gewoon de oortjes van je smartphone in, doet je ogen dicht en wordt dan lekker voorgelezen. Je kunt ook een abonnement nemen, bijvoorbeeld via Storytel of Luisterboeken.nl.
    Populair zijn ook podcasts: audio-uitzendingen die je kunt downloaden en beluisteren, bijvoorbeeld op je smartphone. Denk aan interviews, hoorspelen of een vaste radiorubriek. Ze worden gratis op internet aangeboden.

     

  3. Knutselen, klussen en repareren
    Modelbouw en elektrotechniek kunnen leuke hobby’s zijn voor handige Harry’s. Misschien vind jij het leuk om zelf dingen te maken van bijvoorbeeld hout of metaal, of om kapotte spullen te repareren. Bijna elke stad heeft wel een Repair Café, waar ze altijd op zoek zijn naar handige vrijwilligers.

     

  4. Schilderen, tekenen, boetseren
    Ben je niet artistiek aangelegd? Dat maakt niet uit, je hoeft heus niet de nieuwe Rembrandt te worden. Gooi gewoon wat verf op een doek en zie maar wat er gebeurt. Het schilderij hoeft absoluut niet perfect te worden, maak gewoon iets dat bij je opkomt tijdens het proces. Of je dat nu met een potlood doet, met klei, met kwasten of met een spons maakt niet uit. Al doende zul je je eigen stijl ontwikkelen. Het gebruik van olieverf heeft het grote voordeel dat je er mee kunt stoppen wanneer je maar wilt. Je kunt het tot wel een maand laten liggen wanneer je door pijn of andere omstandigheden een poos niet kunt schilderen.

     

  5. Puzzelen
    Sudoku is een Japanse cijferpuzzel, die je zo gemakkelijk of moeilijk als je maar wilt kunt vinden. Het houdt je brein scherp, terwijl je lichaam rust. Uiteraard zijn er nog veel meer puzzelvormen, zoals cryptogrammen, woordzoekers, kruiswoordpuzzels, doorlopers en nog vele andere, op elk denkbaar niveau, te vinden.

     

  6. Dichten
    Net als André Hazes met het rijmwoordenboek ernaast? Haiku’s, limericks of sonnetten – wie weet waar jouw talent ligt? Je kunt daarnaast vele dichtersgroepen op internet vinden om gedichten mee te delen en nieuwe vrienden te maken.

     

  7. Fotoalbums online maken
    Kijk je ooit nog eens naar de ontelbare foto’s op je computer? Waarschijnlijk niet. Maak met software van HEMA, Kruidvat, Albelli of een van de vele anderen, een album van het afgelopen jaar, dat feest of die vakantie. Of maak bijvoorbeeld gewoon een leuke familiekalender voor je moeder. Op die manier worden foto’s tenminste gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn: om vaker naar te kijken en te genieten van de herinneringen.

     

  8. Computerspellen spelen
    Je kunt een simpel spelletje Candy Crush spelen, maar ook grote ingewikkelde spellen zoals Fortnite doen, waarbij je tegen andere spelers uit de hele wereld strijdt. Het aanbod op internet is gigantisch.

     

  9. Passief bezig zijn met muziek
    Luisteren naar muziek werkt pijnverminderend. Muziek zonder zang schijnt het zelfs nog beter te doen. Het is ook een heerlijke bezigheid om steeds nieuwe favoriete muzieklijsten samen te stellen op Spotify. Maak voor elke gelegenheid of stemming een andere lijst. Maak er meteen ook eentje waar je blij of ontspannen van wordt op een heftige pijndag.

     

  10. Schrijven
    Heb je er ooit over gedacht om een blog of een vlog te gaan beginnen? Of een dagboek bij te gaan houden? Waarom daar niet deze week mee beginnen? Facebookgroepen zoals Boek-en-steun, Onzichtbaar Ziek en vele anderen zijn altijd op zoek naar mooie ervaringen en verhalen. Als het voor jou te moeilijk is om een pen vast te houden, kun je gebruikmaken van verschillende dicteeropties.

     

  11. Fotograferen
    Fotograferen kan een geweldige hobby zijn, ook al heb je beperkingen. Begin gewoon met je telefoon of iPad; je hebt niet meteen een professioneel toestel nodig om mooie foto’s te maken. Haal inspiratie en tips van internet.

     

  12. Online een cursus volgen
    Weet je dat er talloze gratis onlinecursussen zijn? Je kunt bijvoorbeeld via de app Duolingo op een heel prettige manier verschillende nieuwe talen leren. Waarom je niet eens op het Spaans of het prachtige Italiaans gestort? Buena suerte of buona fortuna! Ook fotograferen, schilderen en vele andere dingen kun je online leren.

     

  13. Bridgen, dammen of schaken
    Je kunt via NPO Start de twaalfdelige cursus Iedereen kan bridgen Je leert de basis en als je eenmaal zover bent dat je kunt gaan oefenen, kun je via www.bicbridge.nl je spel steeds verder ontwikkelen. Er zijn diverse bridgeclubs online, zoals Stepbridge en Funbridge, waar je gezellig met en tegen andere spelers kunt bridgen. Ikzelf heb hier zelfs nieuwe vrienden aan overgehouden. Een verslavende bezigheid, en je traint tegelijk ook nog eens je brein.
    Ook dammen en schaken kun je, in geval van gebrek aan een maatje, online doen.

     

  14. Reizen met YouTube
    Als jij niet meer kunt reizen maar wel nog vele plekken op de wereld op je bucketlist hebt staan, dan kun je die heel goed via internet bezoeken. Helemaal wanneer je straks vanaf je bed via je eigen virtual reality-apparaat levensecht in deze plaatsen kunt rondlopen. Zolang het nog niet zover is, kun je op YouTube films en documentaires bekijken over vrijwel al jouw favoriete plekken op aarde. Op die manier kun je heel veel zien en leren van een streek of land. Daarbij is het grote voordeel dat er nauwelijks andere toeristen in de weg lopen. Je wordt er zelfs niet moe van en het kost ook nog eens helemaal niks. Maar op de volgende verjaardag kun jij intussen toch mooi meepraten over die hotspots!

     

  15. Breien, haken, borduren, diamond painting, scrapbooking of mozaïeken
    Zit er een crea-Bea in jou verscholen? Er zijn allerhande knutselpakketten te koop. Leuk om eens uit te proberen of het wat voor je is. Heb je breien en haken vroeger niet op school geleerd, dan is het wellicht moeilijk om ermee te beginnen. Zoek dan een instructiefilmpje op YouTube. Heb je het eenmaal onder de knie dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Kamp je met artrotische, pijnlijke of stijve handen of polsen? Dan lukt het misschien wel met deze tips:
    Warm je handen van tevoren goed op bijvoorbeeld in warm water.
    2. Gebruik bij het breien naalden van berkenhout of bamboe. Deze zijn lichter en minder koud. Gebruik een rondbreinaald. Ook al hoef je niks ronds te breien, met een rondbreinaald rust het gewicht van het werk beter op je schoot, zodat het niet aan je polsen hangt.
    Gebruik om te haken een flexibele, platte en rechte hoeknaald. Deze is gemakkelijker vast te houden dan de traditionele rondgekromde naald. Wind een elastiekje of een schuimhulsje om de haak. Daardoor hoef je minder kracht te zetten bij het vasthouden en glijdt de naald niet steeds uit je hand.
    4. Gebruik vooral wol als materiaal, dat is elastischer en geeft dus meer mee dan katoen of synthetisch garen.
    5. Gebruik om te borduren leren of rubberen vingerhoeden. Je zult meer grip hebben zonder dat je veel kracht op de naald hoeft te zetten. Gebruik een grover geweven stof om op te borduren. Je kunt ook een borduurring gebruiken, die kun je zelfs aan de tafel of aan de arm van je stoel bevestigen.

     

  16. Kleuren
    Kleurplaten zijn al lang niet meer alleen voor kinderen. Ook veel volwassenen vinden kleuren een fijne bezigheid, die hen afleidt van pijn en zorgen. Door onderzoek is bewezen dat kleuren meditatief werkt en je stresslevel verlaagt, evenals je pijn-ervaring. Je kunt het ook gezellig samen met je (klein)kinderen doen. Er zijn speciale kleurboeken voor volwassenen op de markt met bijvoorbeeld mandala’s als design. Ook in is momenteel het maken van Zoals het woord al aangeeft, word je er helemaal zen van en dát is weer heel gunstig voor je pijn.

     

  17. Plakboeken of scrapbooks maken
    Het maken van plakboeken of scrapbooks is een geweldige manier om je herinneringen te bewaren en ze te delen met anderen. Als je kinderen hebt, kun je een plakboek maken van de tekeningen die ze gemaakt hebben. Of ga weer eens ouderwets foto’s inplakken. Je kunt bijvoorbeeld ook van elk jaar dat voorbij is een herinneringsboek maken met foto’s, uitnodigingen, knipsels en handgeschreven teksten uit je dagboek.
  1. Juwelen maken
    Je kunt precies datgene maken wat jij mooi vindt en wat je staat. Of je maakt iets voor een ander, dan heb je altijd een origineel cadeautje! Tegenwoordig zijn er veel mooie materialen en handige hulpmiddelen verkrijgbaar. Instructiefilmpjes staan er met honderden op YouTube. Er zijn al vele pijnpatiënten, die hun pijn tijdelijk vergeten als ze met hun handen bezig zijn iets moois te creëren. Zelfs op een heel slechte dag, wanneer je helemaal niks kunt, kun je je in je hoofd nog bezighouden met het ontwerpen van het sieraad, dat je wilt gaan maken wanneer je je weer beter voelt.

     

  2. Archeologie, genealogie, geschiedenis…
    Als je een intellectuele instelling hebt en geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen is er in bibliotheken en op internet heel veel kennis te vinden om je geest te voeden en te verrijken. Als genealogie (stamboomkunde) je trekt, kan dat een hobby worden, die je je hele leven bezighoudt.

     

  3. Opruimen
    Wellicht geen hobby, maar zeker iets waar je je een hele tijd mee bezig kunt houden. Het kost je wat meer werk en energie, maar ‘ontspullen’ maakt je leven een stuk eenvoudiger. Je hebt vast wel eens gehoord van Marie Kondo, de populaire Japanse die je helpt je huis op te ruimen. Je kunt haar instructiefilmpjes op YouTube bekijken. Ga spullen opruimen, verkopen, weggeven, wegbrengen naar de kringloop of weggooien. Een leeg huis geeft enorm veel rust. En heel wat minder werk (meer hierover in hoofdstuk 4).

Blijf de dingen doen die je leuk vindt
Ik hoop dat ik je met deze lange lijst van hobby’s op nieuwe ideeën heb gebracht. Op goede dagen is afleiding met een prettige activiteit een fantastische manier om minder pijn te ervaren. Zorg dat je brein iets anders heeft om zich mee bezig te houden dan met de pijn. Sowieso is het heel belangrijk dat je dingen kunt blijven doen die je leuk vindt. Het helpt je om beter met de pijn om te gaan en je leven leuker maken.

Misschien heb je zo nu en dan te veel pijn om ook maar wat dan ook te doen, kun je nog niet rechtop zitten, geen licht verdragen, geen pen vasthouden of geen geluid horen. Op die dagen heb je alleen maar rust nodig en moet je de dag zo goed en kwaad mogelijk door zien te komen. Hoe je dat kunt doen, kun je lezen in hoofdstuk 17.

Nog een kleine waarschuwing: wanneer blijkt dat je je nieuwe hobby té leuk gaat vinden en daarmee over je grenzen heen gaat, moet je daar waarschijnlijk later weer voor boeten. Het is dan een goed idee om met jezelf een maximale tijdsduur af te spreken en een wekker te zetten.

 

Over leven met pijn

Dit blog is opgenomen in mijn boek: ‘OVER LEVEN MET  PIJN’.
In dit boek vind je nog 24 hoofdstukken vol met tips mbt je leven met pijn.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.
Bekijk hier de recensies
Bekijk de inhoudsopgave van het boek hier
Lees hier de inleiding
Hier kun je het boek ‘Over leven met pijn’ van Anna Raymann bestellen
Lees hier de eerste pagina’s van het boek

Veel meer over omgaan met chronische pijn en over pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help! Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts, met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen. Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten. Lees meer over ‘Lieve Help’ hier. 

Meer blogs vind je hier

Ga ook eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijn community LPO, waar je met 4500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

7 reacties

  1. Jacqueline

    Het schrijven/bloggen is zeker een hobby die bij mij past!
    Maar het valt me op (hier, maar ook bij lotgenoten) dat er toch ook vaak hobby’s gekozen worden die pijn opleveren. Zoals het handwerken, waarvoor dan weer trucjes en hulpmiddelen nodig zijn om het maar te kunnen blijven doen. Bij mij net zo goed hoor, ik heb bijvoorbeeld een mooie naai- en borduurmachine staan die het mij gemakkelijk maakt.
    Maar toch denk ik dat er nog veel meer out-of-the-box gedacht kan worden als het gaat om hobby’s.

  2. Karin

    Ik ben na ruim 25 jaar weer gaan haken nadat ik de tip kreeg dat er ergonomische haaknaalden in de handel zijn. Echt super!! makkelijk vast te houden en geen verkramping van mijn hand.
    Ook gebruik ik jaren pen/potloodverdikkers, die ik regelmatig zoek ben omdat mijn man en kids het ook fijn vinden om hiermee te schrijven.

  3. Els

    Thanks voor je post. Met pijn in m’n hart lees’k je tips. Laat dit nu net (bijna) allemaal hobby’s zijn die ik door de chronische neuropatische pijn heb moeten opgeven. Het enige wat overblijft is lezen en noodgedwongen erbij gekomen tv kijken. Bij mij is vooral mijn rechter kant /hand getroffen. Liefs

  4. Anna

    Ach Els, dat vind ik heel erg om te horen. Ik kan me voorstellen dat zo’n post dan wel erg confronterend is. Ik heb niet veel verstand hiervan, maar is er een optie dat je je linkerhand gaat ontwikkelen?
    Ik hoop dat er mensen reageren die nog mooie alternatieven voor jou hebben.
    Veel sterkte en liefs van Anna

  5. Angelica v.d. Berg

    Ik schrijf verhalen (oa fanfiction), luister graag (en veel) naar muziek (op bed of op tv/dvd), verder heb ik een aantal tv series waaraan ik verslaafd ben en dus kijk. Op ‘goede’ dagen doe ik diamond painting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *