Menu Sluiten

De pijn is nog maar de helft van de ellende!

Chronische pijn en wat daar allemaal bijkomt.
Het altijd hebben van pijn is vreselijk. Het heeft grote invloed op je dagelijkse leven en zorgt ervoor dat je flink beperkt bent in de dingen die je zou willen of moeten doen. Toch is de fysieke pijn nog maar de helft van de ellende. Chronische pijn heeft namelijk naast de fysieke aspecten ook nog sociale en psychische componenten. En die dragen soms nog meer bij aan de sores dan de pijn zelf.

Eerst wil ik je even uitleggen hoe deze drie elementen op elkaar beïnvloeden:

lichamelijk    psychisch
Doordat je veel pijn hebt ben je soms verdrietig of boos.

psychisch      lichamelijk
Wanneer je gelukkig bent als je naar je favoriete muziek luistert, voel je vaak lichamelijk beter.

sociaal            lichamelijk
Als je een fijn gesprek hebt met een lieve, begripvolle vriendin zul je op dat moment  minder pijn voelen.

lichamelijk    sociaal
Als jij een goede dag hebt, kunnen jullie gezellig iets gaan doen.

psychisch      sociaal
Wanneer je opstandig bent of je voor de mensen om je heen afsluit, is het voor hen moeilijk om je te helpen.

sociaal            psychisch
Je voelt je eenzaam wanneer je al een hele tijd van niemand iets hebt gehoord

Negatieve gevoelens
Zoals je ziet zullen je problemen een grote invloed hebben op je stemming. Je kunt boos of verdrietig zijn. Gefrustreerd of angstig. Of misschien ben je het wel allemaal. Je zult in het ziekteproces goede en slechte dagen hebben en dat hoeft niet altijd gelijk te lopen met de ups en downs van je emoties.

Veelvoorkomende gevoelens van chronisch pijnpatiënten op een rijtje:

  • Verdriet
  • Boosheid, woede
  • Frustratie
  • Angst
  • Onzekerheid
  • Schuldgevoel
  • Machteloosheid
  • Eenzaamheid
  • Wanhoop
  • Somberheid, depressiviteit

Als je deze gevoelens herkent weet dan dat dit er voor iedereen bij hoort. Je bent dus echt de enige niet, en wellicht is het in elk geval fijn om te weten waar het vandaan komt. Toch moet je ook proberen om niet in de neerwaartse spiraal terecht te komen van de negatieve emoties, die jouw pijn erger maken, waardoor je weer meer negatieve emoties krijgt etc. Door meerdere technieken en therapieën (cognitieve therapie, ACT, mindfulness, meditatie, yoga, etc.) kun je grip krijgen op de negatieve emoties, en daardoor kun je uiteindelijk vaak ook je pijn positief beïnvloeden.

Partner
Ook  je partner zal te maken kunnen krijgen met negatieve emoties zoals verdriet, boosheid, angst, frustratie en eenzaamheid. Dat dit grote invloed kan hebben op je relatie ligt voor de hand. Als er dan te weinig communicatie, begrip voor de gevoelens van de ander en respect voor elkaar is, kan dit grote relatiestress veroorzaken.

Het pijnmonster
Een chronische ziekte maakt grote inbreuk op het hele gezinsleven. De pijn is een monster, dat het huis is binnengeslopen, en dat blijkbaar voorlopig niet van plan is om weg te gaan. Je kunt wellicht in eerste instantie proberen om hem te negeren, maar als dat niet helpt, word je vreselijk boos. Je schreeuwt en scheldt het monster uit, maar hij is niet onder de indruk en blijft gewoon om je gezin heen hangen. Je kunt met hem in onderhandeling gaan of met hem gaan vechten, maar ook dan krijg je de kous op de kop. Je weet het dan echt niet meer, je wordt verdrietig en depressief bij het idee dat je waarschijnlijk de rest van je leven met deze indringer zit opgescheept. Uiteindelijk zit er niks anders op dan zijn aanwezigheid te accepteren. Het mormel is ongevraagd jouw leven, dat van je partner en dat van je kinderen binnengedrongen en heeft zich comfortabel in huis genesteld. Daar zul je mee moeten leren leven.

Het rouwproces
Ziedaar de vijf fases van rouw die een chronisch pijnpatiënt min of meer doorloopt als zij afscheid moet nemen van haar gezonde lichaam en het vertrouwde leventje dat daarbij hoorde: ontkenning, boosheid, strijd en onderhandeling, verdriet en depressie, en ten slotte de aanvaarding. Je zult hier sneller doorheen gaan als je de gevoelens niet opkropt of ontkent. Ook je partner zal door deze fases heen moeten.

Vertel de ander over je emoties, maar pas op
Wat ook heel belangrijk is, is dat je met de belangrijke mensen in je leven niet alleen je pijn deelt, maar ook de psychische gevolgen daarvan. Leg hen uit welke emoties er allemaal met de pijn gepaard gaan. Leg hen ook uit dat emoties van cpp’s vaak heftiger zijn dan die van gezonde mensen. Dat je soms ongewild je angsten en frustraties afreageert op de mensen die dichtbij je staan. Vraag aan je dierbaren begrip voor die negatieve emoties, die de pijn nu eenmaal met zich meebrengt. Voel je daar ook niet schuldig over. Het is fijn als mensen echt naar je willen luisteren als je over je pijn en de emotionele gevolgen wilt praten. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je het daar dan elke keer en tot in den treuren over moet hebben. Dan haakt zelfs de liefste luisteraar op een gegeven moment af. Als jij echt behoefte hebt om er steeds maar weer over te praten, schakel dan professionele hulp in, zoals bijvoorbeeld een psychotherapeut.

Kinderen
Met name opgroeiende kinderen die nog bij jou thuis wonen zullen het een en ander meekrijgen van jouw pijn. Het frappante is dat wanneer de kinderen eenmaal volwassen zijn, ze vaak aangeven dat het niet zozeer de pijn van de ouder (en daarmee aan de afwezigheid van de ouder bij belangrijke gebeurtenissen, het niet samen kunnen spelen etc) was, waar ze nare herinneringen aan hadden, maar wel aan de boosheid, het verdriet en de uitingen van frustratie. Probeer dus zo veel mogelijk te voorkomen dat je kind hier getuige van moet zijn.

Zoek hulp bij ernstige depressieve gevoelens
Een aanzienlijk deel van de chronische pijnpatiënten is somber of depressief. Als jij ernstig depressief bent ten gevolge van je pijn, zoek dan professionele hulp. Een depressie kan worden behandeld. Als je er niks aan doet zul je er steeds slechter aan toe zijn. Sterker nog, je bent het allereerst verplicht aan jezelf, maar daarnaast ook aan je gezin en alle mensen die van je houden, om hulp te zoeken wanneer je ernstige psychische problemen hebt met je ziekte. Het raakt hen namelijk ook behoorlijk en het beste wat je voor hen kunt doen, is je psychische conditie te verbeteren Al heb je er dan niet zelf voor gekozen om met pijn te leven, je kunt wel wat doen aan je emotionele welzijn. Neem je eigen verantwoordelijkheid!

Heb je hevige depressieve gevoelens en gedachtes aan zelfdoding bel dan met 113 (Zelfmoordpreventie) of 0900-0767 (Sensoor). Voor België: 016 (Tele-onthaal) of 1813 (zelfmoordhulplijn). Hier zitten deskundige mensen waarbij je (anoniem) je verhaal kunt doen en die jou kunnen helpen.

Naast de psychische aspecten zijn er ook sociale gevolgen van de pijn. Daar wil ik het graag in een volgend blog met jullie over hebben.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in de boeken ‘Over leven met pijn’ en ‘Lieve Help!’
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.annaraymann.nl) plaatst: “Door Anna Raymann, auteur van “Overleven met  pijn” en “Lieve Help! ”

Meer blogs vind je hier

Ga ook eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijn community LPO (voorheen Boek-en-steun), waar je met 4500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *