10 chronische pijn must-do’s!

10 dingen waar iemand met chronische pijn vandaag nog mee zou moeten  beginnen.
Een verplichting aan jouzelf om je beter te gaan voelen!

Ben jij iemand die te maken heeft met chronische pijn? Doe je zelf dan een enorm plezier en zorg dat deze 10 chronische pijn must-do’s deel uit gaan maken van jouw dagelijkse leven. De pijn zelf controleer je dan misschien niet, maar zeker wel je leven met pijn.

  1.   Bewegen-oefenen

Soms zit je in een vicieuze cirkel: je oefent niet omdat je te veel pijn hebt, maar doordat je niet oefent en niet veel beweegt, verlies je spierkracht en conditie en dat zorgt er weer voor dat je meer pijn krijgt. Ga in dat geval helemaal terug naar basis- bewegingen en oefeningen. Zelfs heel lichte oefeningen zorgen ervoor dat er endorfinen vrijkomen waardoor je je beter voelt en minder pijn hebt. Bespreek met je arts of therapeut met welke oefeningen jij weer een betere conditie op kunt bouwen.

  2.   Ontspannen-mediteren

Het klinkt zo simpel maar toch neem je vaak niet de tijd om af en toe stil te staan en je geest rust te geven. Technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness, kunnen je lichaam ontspannen, waardoor je pijn vermindert. Misschien kun je een (online) cursus gaan volgen om deze technieken te leren. En in de tussentijd kun je ontspannen door je ogen te sluiten en heel rustig in en uit te ademen.

  3.   Alcohol vermijden

Alcohol lijkt je wellicht te verdoven en je pijn wat weg te nemen, maar uiteindelijk zal het effect op je pijn negatief zijn. Ook je slaap wordt minder, want, ook al zal je sneller in slaap vallen, je wordt waarschijnlijk midden in de nacht alweer wakker of in elk geval zal de kwaliteit van je slaap minder zijn. En minder slaap betekent nu eenmaal altijd meer pijn.

  4.   Stoppen met roken

Veel mensen met chronische pijn blijven stug doorroken onder het motto: “Het is het enige pleziertje dat ik nog heb”.

Toch klopt dat meestal niet. Het is belangrijk dat je je realiseert dat het roken je pijn erger maakt. Dit is bewezen! Bovendien zou je van al het geld dat die rokertjes jou kosten een heleboel andere pleziertjes kunnen kopen.

  5.   Gezond eten

Het voedsel dat je eet kan een grote invloed hebben op je pijn. Het juiste voedsel verbetert je bloedsuikergehalte, houdt je op een gezond gewicht en verkleint de kans op hartproblemen.

Stel  je menu samen uit verse producten, hele granen, ‘goede’ koolhydraten (volkoren), en vetarme proteïnen. (voor meer gedetailleerde info lees dit blog)

 

 

6.   Een dagboek bijhouden

Je helpt je dokter om jou beter te kunnen helpen door een dagboek bij te houden over je pijn. Noteer elke dag het cijfer dat je die dag aan je pijn hebt gegeven. Schrijf daarbij wat je die dag aan activiteiten hebt gedaan. En neem dan uiteraard dit boekje mee naar je volgende afspraak. Het zal je dokter meer inzicht geven in hoe hij jou verder kan helpen. Ook voor jezelf kan expressief schrijven heel helend werken.

  7.   Jezelf  zo nodig rust geven

Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Geef jezelf de ruimte om nee te zeggen tegen anderen. Boek bijvoorbeeld eens een fijne massage. Of laat een paar vriend(inn)en bij je langskomen, die jou altijd opvrolijken. Hoe je deze rust en ontspanning voor jezelf creëert is persoonlijk en dus helemaal aan jou.

  8.   Zorgen voor afleiding

Een krachtig wapen tegen pijn is een activiteit die je afleidt van de pijn, in plaats van je erop te focussen. Ga kooklessen volgen, ga bij een film- of boekenclub, probeer yoga. Je hebt dan wellicht geen directe controle over je pijn, maar je kunt zeker controle hebben over de invulling van de rest van je leven. Dus begin daar vandaag mee!

  9.   Weten wat je slikt

Het is van belang dat je precies weet welke medicijnen je gebruikt en wat de bijwerkingen daarvan zijn. Probeer ernaar te streven dat je gemoedsgesteldheid en je energieniveau normaal zijn. Als dat niet het geval is ben je misschien beter af met een ander middel. Vraag er je arts naar, wat zijn de opties, en zoek naar oplossingen.

  10.              Om hulp vragen

Het is heel belangrijk dat je leert om om hulp te vragen. Het is oké om aan je familie en vrienden te vertellen hoe je eraan toe bent een wat je nodig hebt. Want als jij het niet vertelt zullen ze het waarschijnlijk niet weten. Het is niet gemakkelijk, maar deel niet alleen je pijn met de mensen om je heen, maar ook de gevolgen en je gevoelens daarbij. Je zult zien dat dit uiteindelijk haast altijd goed uitpakt. Mensen helpen graag, ook al omdat ze zichzelf daar ook beter door gaan voelen. Lees er hier meer over.

 

 De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!’ Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen. Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten. Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Over het leven met chronische pijn vind je alle tips en adviezen in mijn boek ‘Over leven met pijn’
Lees hier alles over dat boek, bekijk hier de lovende recensies

Klik op Over leven met pijn’ van Anna Raymann om het boek te bestellen

 

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, auteur van: ‘Lieve help’ en ‘Over leven met chronische pijn’

 

Meer blogs vind je hier

 

Ga ook eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijn community LPO (voorheen Boek-en-steun), waar je met 4500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'

Laat een reactie achter

*

macbook onarim - instagram volgers kopen gratis