Gastblog van Kelly 2: Solliciteren

6 tips voor (on)beperkt solliciteren

Een ramp was het. Mijn eerste sollicitatiegesprek nadat ik ziek was geworden. We hebben een uur lang gepraat over wat ik niet kan. Ik solliciteerde tijdens mijn re-integratietraject op een interne functie binnen de organisatie waar ik toen werkzaam was. De interviewers wisten dus dat ik ziek was geworden en wilde daar alles over weten. Wat voelde ik mij ellendig nadien. Vooral omdat ik zelf nog helemaal niet wist wat ik wel en niet kon. Laat staan dat ik daar over in een sollicitatiegesprek kon vertellen. Dit gebeurde vele jaren geleden. Ik was op dat moment totaal niet voorbereid op een sollicitatie. Sindsdien heb ik nog vele sollicitaties gedaan en gelukkig heb ik nooit meer zo’n gesprek gehad. Bij de sollicitaties die volgden was ik voorbereid op lastige vragen. Inmiddels weet ik ook heel goed wat ik wel en niet kan. Ik ken mijn grenzen en weet welke functies bij mij passen. Dat maakt een gesprek natuurlijk ook veel makkelijker! Toch weet ik ook dat solliciteren erg spannend of lastig kan zijn. Een chronische ziekte of beperking kan het nog spannender maken. Daarom deel ik met jullie mijn tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:

Solliciteren

  1. Weet wat je kunt. Voordat je gaat solliciteren, moet je weten wat je wel en wat je niet kunt. Je moet een inschatting kunnen maken of de functie past bij jou als persoon en bij jouw gezondheid. Heb je nog geen idee wat jouw grenzen en beperkingen precies zijn? Misschien is het mogelijk om eerst een werkervaringsplek, een proefplaatsing, stage of vrijwilligerswerk te doen. Je kunt dan eerst gaan ontdekken wat je wel en niet aan kunt. Wanneer je dan gaat solliciteren op een betaalde baan, dan weet je wat je (on)mogelijkheden zijn.
  2. Ken je rechten en plichten. Je bent verplicht om het te melden, wanneer je kunt voorzien dat jouw beperkingen het moeilijk maken om (delen van) de functie uit te kunnen voeren. Daarentegen hoef je helemaal niets te vertellen over jouw ziekte of beperking als dat niet het geval is. De Wet op de Medische Keuringen verbiedt werkgevers zelfs te vragen naar je gezondheid of ziekteverleden. Een vraag als: “Ben je in het verleden vaak ziek geweest?” mag dus niet worden gesteld.
  3. Wees voorbereid op lastige vragen. Dat een werkgever niet mag vragen naar jouw gezondheid, wil niet zeggen dat hij dat ook niet doet. Ook kan een werkgever er indirect naar vragen door bijvoorbeeld te vragen naar het gat op je CV. Bedenk dus van te voren hoe je hier op wilt gaan reageren. Wat wil je wel en wat wil je niet vertellen? En hoe ga je dat dan doen? Als een werkgever bijvoorbeeld vraagt of je gezondheidsproblemen hebt, kun je reageren met: “De vraag verbaast me. Is dit relevant voor de functie?”. Reageer in ieder geval op een manier die bij jou past.
  4. Leg de nadruk op wat je wel kunt. Gebruik een eerste sollicitatiegesprek om te vertellen waarom jij geschikt bent voor de functie. Heb je aanpassingen nodig om de functie uit te kunnen voeren, dan kun je deze ook op een later moment in de sollicitatieprocedure aankaarten. In een eerste gesprek wil je de werkgever vertellen over jouw werkervaring, kwaliteiten, vaardigheden en motivatie die jou geschikt maken om dit werk te gaan doen.
  5. Denk met de werkgever mee. Zijn er aanpassingen nodig om de functie uit te kunnen voeren? Denk dan met de werkgever mee en biedt oplossingen aan. Heb je opstartproblemen in de ochtend? Misschien kun je wat later beginnen en langer doorwerken. Misschien is een functie van 16 uur ook wel te verspreiden over vier dagen in plaats van twee werkdagen. Of heb je alleen een aangepaste bureaustoel nodig om het werk te kunnen doen.
  6. Wees eerlijk en jezelf. Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor de relatie met jouw (hopelijk) nieuwe werkgever. Je hoopt natuurlijk op een werkrelatie die gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees daarom zoveel mogelijk jezelf en stel jezelf open. Dat betekent niet dat je alles moet vertellen! Sommige dingen zijn helemaal niet relevant voor de functie.

Word je desondanks mijn tips toch afgewezen? Trek het je niet persoonlijk aan. Je weet nooit waar een werkgever precies naar op zoek is. Solliciteren gaat om het vinden van een match. Passen jij en de functie/organisatie bij elkaar? Dat kun je niet forceren. ‘Beter afgewezen om wie je echt bent, dan geaccepteerd worden om wie je niet bent’ (ingspire.nl). Je kunt bij solliciteren maar één fout maken: je niet voorbereiden. Raak je toch gedemotiveerd door meerdere afwijzingen? Weet dan dat de aanhouder wint! Er is maar één werkgever nodig die net op zoek is naar jou!

Wil je meer weten over Kelly Nooij? Bekijk de website www.kellynooij.nl of bekijk en like de facebookpagina Kelly Nooij Coaching.

bloemetjes

Boek-en-steun stelt slechts ruimte op haar website beschikbaar en is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van dit gastblog.

 

Lees alle blogs van Anna Raymann 
Andere gastblogs vind je hier

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'

Laat een reactie achter

*

macbook onarim - instagram volgers kopen gratis