60 tips voor het ideale geschenk voor zieken en chronische (pijn)patiënten

Troost en/of ondersteuning:
Maar liefst 60 ideeën voor het perfecte cadeau voor zieke familie en vrienden of dierbaren met chronische pijn. 

Welkom op onze speciale verzamelpagina, waar een zorgzaam gebaar de hoofdrol speelt.

Voor iedereen en elke gelegenheid
Voor de zomaar, voor een gelegenheid, een verjaardag, Moederdag, Sinterklaas of Kerst, of voor wanneer je op (zieken)bezoek gaat.

Of vrienden, familieleden of geliefden nu herstellende zijn van een ziekte of operatie, of wanneer ze al langdurig  ziek zijn of pijn lijden, het kan  voor hen een wereld van verschil maken als jij met het juiste cadeau komt aan zetten. Het kan een glimlach opwekken, troost bieden, verlichting of steun bieden en een boodschap van hoop en liefde overbrengen.Cadeau voor zieke

Ongeacht je budget
Hier bij Boek-en-steun hebben we zelf te maken met ziekte en pijn, en begrijpen we de impact die een doordacht cadeau kan hebben. Daarom hebben we deze gids samengesteld om je te helpen bij het vinden van het perfecte geschenk, ongeacht je budget. Of je nu op zoek bent naar een lief kleinigheidje of een grandioos gebaar, wij hebben opties die zeker gewaardeerd zullen worden.

Samengesteld door pijnpatiëntencadeau voor patient
Wat maakt onze cadeau-lijst zo speciaal? Wel, elk idee is mede tot stand gekomen dankzij de  suggesties van vele mensen die zelf met chronische pijn leven. De ervaringen, inzichten en praktische tips van de meer dan 4500 leden van onze Facebookgroep hebben onze lijst geperfectioneerd. Zodat je gegarandeerd een glimlach kunt toveren op het gezicht van je dierbaren.

 

Hoeveel wil of kun je uitgeven? Ontdek de verschillende categorieën:

 • (Bijna) gratis gebaren

  Ontdek hoe je zonder kosten een enorm verschil kunt maken. Vergeet niet dat het beste cadeau vaak je tijd, aandacht en empathie is.

  1. Een Persoonlijk Bericht:Een appje sturen
   Een paar minuten van je tijd kunnen een wereld van verschil maken. Een lang appje of email, vol warmte en begrip, kan troost bieden zonder dat de ontvanger zich verplicht voelt direct te antwoorden.
  2. Samen Genieten:
   Je denkt misschien dat je altijd zelf entertainend moet zijn wanneer je bij patiënten op bezoek gaat, maar wellicht weet je niet goed waar je het met de zieke over moet hebben (behalve over hun pijn of ziekte). En ook al denk je dat de patiënt al de hele dag Netflix zit te kijken of naar muziek ligt te luisteren, besef dat het voor de zieke toch meerwaarde heeft om dat eens met iemand samen te kunnen doen (en er met elkaar over te kunnen praten).  Maak daarom eens een afspraak om bij de patiënt thuis samen naar een serie of een film te kijken, of om samen naar een mooi concert te luisteren. Je zult verrast zijn hoe blij je daar iemand mee kunt maken. Ook samen een spel op de Playstation spelen of een ouderwetse kaart -of bordspelletje kan een hoop plezier en afleiding bieden.
  3. Ondersteuning bij Medische Afspraken:
   Bied aan om mee te gaan naar afspraken met de arts of in de (pijn)kliniek. Het is voor iemand die ziek is/pijn heeft fijn als ze opgehaald en weer thuis wordt gebracht, ensamen naar de dokter misschien ontlast je op die manier de partner of een ander die normaliter mee gaat.  Je kunt ook aanbieden om aantekeningen te maken tijdens het bezoek. Twee onthouden sowieso meer dan een.
   Help de patiënt herinneren aan controles bij tandarts, oogarts etc. Soms zijn mensen zo druk bezig met hun pijn dat andere zaken genegeerd of vergeten worden.
  4. Jouw Tijd is Goud Waard:
   Een fantastisch cadeau is om een bon te geven voor een of twee uur van je tijd, voor wat dan ook. Te goed bonAls patiënten zich niet lekker voelen worden ze soms helemaal gek of depressief van alle dingen die er binnen- of buitenshuis nog moeten worden gedaan, maar waar ze zelf niet aan toekomen. Of het nu bladeren vegen, nieuwe stofzuigerzakken halen, het bed verschonen, de auto naar de garage brengen of de boeken terug naar de bieb brengen is. Of je kunt de klussen, waar ze zelf bij betrokken moeten zijn, maar erg tegenop zien, gezellig samen doen. Zoals het opruimen van de zomerkleren en de winterkleren in de kast hangen, een kast uitmesten, of de planten verzorgen.
  5. Handige Handen:
   Als je twee rechterhanden hebt, geef dan een bon voor een dagje klussen. Laat de patiënt tevoren een lijstje maken van alle klussen die er zijn, op volgorde van prioriteit.
  6. Oppas-bon:
   Als de patiënt nog kleine kinderen heeft, kun je een tegoedbon geven om een keer te komen oppassen. Al neem je een baby maar een uurtje over van de patiënt, dan kan dat al heel veel voor haar (of hem) betekenen. Ook de kinderen een middag mee naar de speeltuin nemen is een fantastisch cadeau.

 • Onder de €10 attenties

  Tover een lach op het gezicht van je dierbare voor nog geen tientje met bijvoorbeeld:

  1. Het Kaartje dat Telt:
   Voor iemand die eigenlijk geen tijd heeft: alleen al een kaartje sturen is al een liefdevol gebaar. Een lief kaartje bij de post tussen de rekeningen en reclame maakt iedereen blij. Alleen, let wel op en stuur geen kaartje met ‘Word maar weer gauw beter’ of ‘Get well soon’ aan een chronisch patiënt. Dat slaat dan namelijk nergens op, en kan daarom in niet zo’n goede aarde vallen.
   Mooi zijn bijvoorbeeld de Steuntje in de rug-kaarten en de kaarten van Martin Gijzemijter.
  2. Leesplezier:
   Voor de nodige afleiding is er het autobiografische boek ‘Limiet gehaald’.  Inspirerend en met een lach en een traan. Over een bijzonder jaar uit het leven van een chronisch pijnpatiënt. Volgens de lezers van dit boek heeft het maar één nadeel: je leest het achter elkaar uit! Uitverkocht in de geprinte versie, maar nog wel te koop als pdf voor slecht €3,95 om te lezen op tablet of laptop.
  3. Puzzel Plezier:
   Een sudoku-, kruiswoord-, of ander soort puzzel. Wel zo fijn als je de voorkeur én het niveau van de pijnpersoon kent, want voor bijvoorbeeld een heel goede puzzelaar is een boekje van niveau 1-2 niet leuk.
  4. Tijdschriften en hobbybladen:
   Balden die tegemoet komen aan de interesse van de patiënt, bv opinie-, mode-, -sport-, of computerbladen. Of hobbybladen zoals fotografie en/of foto’s bewerken, quilten, mozaïeken, looming, scrapbook of tekenen/ schilderen.
  5. Hulpboek:
   Als degene waarvoor je een kado zoekt een chronisch (pijn) patiënt is, dan heeft deze vast al gemerkt dat het behouden van je sociale netwerk een hele uitdaging is, zelfs heel lastig kan zijn. Het boek ‘Lieve Help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed’ geeft heel veel praktische en onmiddellijk toepasbare tips en handvatten voor de patiënt, partner, kinderen, familie en vrienden om de sociale relaties te verbeterenHelaas niet meer in de gedrukte versie, maar wel in e-boekvorm verkrijgbaar. In zijn geheel of in drie afzonderlijke delen, al vanaf € 2,95!
  6. Verzorging en Comfort:
   Toiletartikelen die altijd welkom zijn, zijn bijvoorbeeld handcrème, bodylotion, douche- of badschuim of een fijn zeepje. Klein, maar fijn kan het de zieke een heerlijk luxegevoel geven.
  7. Verrassingsdoos:
   Een verrassingsdoos of –mand met kleine pakjes. Als een patiënt een moeilijke week heeft, b.v. in het ziekenhuis ligt of een zware behandeling achter de rug heeft, of omdat diens partner een weekje weg is, maak dan een mand met een klein cadeautje voor elke dag. Al komt het maar van de Euroshop of de Action, het mag ook een grapje of een kaartje met een lieve tekst erop zijn, als het de patiënt op een of ander manier maar even blij maakt.
  8. Warmte en comfort:
   Een flexibele warmwaterkruik met hoes.
   Heerlijk om in de wintermaanden over pijnlijke plekken te draperen.
  9. Afleiding:
   Een kleurboek voor volwassenen, met mooie natuurplaten met mandala’s, of een kleurboek op nummer. 
  10. Muziek maken:
   Muziek, en zeker zelf muziek maken, kan wonderen doen voor iemand met chronische pijn. Als de patiënt er enigszins voor open staat, is een mondharmonica een leuk kado.

 • €10 - € 15 presentjes

  Bezorg je zieke vriend of vriendin een fijne dag.
  Hoe je met minder dan €15 iemand die ziek is een hart onder de riem steekt! Met bijvoorbeeld:

  1. Bloemen met Zorg:
   Een mooie bos bloemen geven ligt vaak erg voor de hand, maar let op: als je een boeket bloemen meeneemt naar een pijnpatiënt, zorg er dan ook zelf voor dat jij de bloemen bij hen thuis afsnijdt en in een vaas zet. Of geef de bloemen met vaas en al.
   Beter nog: geef helemaal geen groot boeket bloemen. Het is natuurlijk prachtig, maar als de bloemen verwelkt zijn, is het voor een pijnpatiënt een hele klus om de boel op te ruimen en de grote vaas weer schoon te krijgen. Geef liever een paar mooie bloemen met een klein vaasje of een gemakkelijk te onderhouden plant.
  2. Comfortabele Sokken:antislipsokken
   Leuke, warme sokken  met antislip noppen onder, omdat hij of zij vanuit bed of bank wel vaak moet opstaan maar dan niet steeds pantoffels aan kan of wil trekken.
  3. Persoonlijke Sfeer:
   Fijne zachte kussens of een mooie kussenhoes  maken het dagelijkse leven van een chronisch patiënt net een beetje aangenamer.
  4. Kaarten:
   Een doos met mooie kaarten. Doe er meteen een paar postzegels erbij, zodat de patiënt ze alleen nog maar hoeft te schrijven.
  5. Dagboek:dagboek
   Een dagboek of een ‘One line a day’boekje.  Hierin kun je vijf jaar lang elke dag een paar regels schrijven. Fantastisch om terug te lezen wat er de jaren ervoor die dag gebeurde.
  6. Kook een of meerdere maaltijden die gemakkelijk kunnen worden ingevroren en ontdooid. Plak er een briefje op met de inhoud en instructies hoe het opgewarmd moet worden.
  7. Creatief bezig:
   Ook leuk is een kant-en-klaar hobby-pakket, om b.v. scrapbook, sieraden of maken van kaarten, tekenen of schilderen of bijvoorbeeld diamond painting

 • € 15 - € 25 schatten

  Bezorg je zieke vriend of vriendin een fijne dag. Empathische cadeaus onder €25 voor dierbaren, zoals bijvoorbeeld:

  1. Natuurlijke afleiding:
   Een raamvoederhuisje voor vogels voor de patiënt die veel op bed ligt of op de bank in de buurt van een raam. Voor urenlang kijkplezier en afleiding.
  2. Creatieve afleiding:
   Het grote creatief doeboek voor volwassenen (specifiek voor jonge meiden), voor vele uurtjes afleiding voor de crea-bea’s onder de zieken.
  3. Toch dankbaar zijn:
   Positief blijven is heel belangrijk voor iemand die chronische pijn heeft of ziek is en dat lukt veel beter als je elke avond een ‘dankboek‘ invult.  Hierin schrijf je elke avond drie dingen waar je die dag blij van werd.
  4. Perfect boek voor een pijnpatiënt:Over leven met pijn
   Als degene waarvoor je een cadeau zoekt chronische pijn heeft, is het boek Over leven met pijn de meest waardevolle gift die je kunt geven. Het staat vol met praktische tips die onmiddellijk toepasbaar zijn in het dagelijkse leven met pijn. Je gunt iemand daarmee echt een beter leven, ondanks de pijn.
  5. Informatie over chronische pijn:
   Andere goede, informatief boeken over chronische pijn zijn ‘De pijn de baas’ van Frits Winter, ‘Pijn, een expeditie naar onbekend gebied’ van Sanne Bloemink, Bevrijd van pijn van Louis Zantema of ‘Pijn en het brein’ van Joke Vollebregt en Annemarie Fleming.
  6. Samen erop uit:
   Een tegoedbon voor een dagje samen weg. Als de patiënt zich goed genoeg voelt kun je hem of haar ophalen en ergens (met de rolstoel of de auto) mee naar toe nemen, al is het maar om ergens een ijsje te gaan eten of te gaan lunchen. Of haal haar op voor een (door jou betaald) bezoekje aan de pedicure zodat haar voetjes eens lekker verzorgd worden.
   En als de patiënt nog niet fit genoeg is, heeft hij of zij toch iets om naar uit te zien.
  7. Warmte en comfort:
   Een warmtekussen dat in de magnetron opgewarmd wordt en lang warm blijft. Je hebt ze in meerdere vormen, zoals een U-vorm voor nekpijn.
  8. Praktische hulp:Bedtafeltje
   Een bedtafeltje is uitermate handig voor iedereen, die veel tijd op bed doorbrengt. Voor de laptop of tablet, op te knutselen of om aan te eten.
  9. Helpende hand:
   Een ideaal attribuut voor je tablet is een iPad kussen dat je op je buik of benen kunt leggen, zodat je het tablet niet zelf hoeft vast te houden.
  10. Afkoelen:
   Dankzij de klimaatsverandering hebben we steeds extremere temperaturen in de zomer. Een afkoelshawl is de redding voor veel zieken, die vaak een slechter functionerende interne thermostaat hebben.diffuser
  11. Prettig binnenklimaat:
   Om een gezonde leefomgeving te creëren is een diffuser ideaal. Je kunt hem ook gebruiken voor aromatherapie door etherische oliën aan het water toe te voegen.

 • €25 - € 50 juweeltjes

  Verlicht de zware dagen van je zieke vriend(in) of familielid met chronische pijn. Hartverwarmende cadeaus voor iemand die wel eens extra verwend mag worden, met bijvoorbeeld:

  1. Beauty verwenbon:
   Een (bon voor een) pedicure, kapper of schoonheidsspecialiste die aan huis komt.
  2. Huishoudelijke hulp:
   Een heel dankbaar cadeau is wanneer je een hulp kunt inhuren om een paar uurtjes bij de patiënt thuis te gaan schoonmaken.  Dit is ook een fantastisch geschenk wanneer iemand in het ziekenhuis ligt en dan weet dat zij of hij in een lekker schoon huis thuiskomt.Laptopsteun
  3. Onmisbaar voor bedligger
   Een geweldig praktisch cadeau is een verstelbare laptopsteun voor op bed
  4. Lekker luisteren:
   Draadloze oortjes
    met bluetooth, om gemakkelijk te luisteren naar muziek, luisterboeken, pod-casts en tv-programma’s vanaf een tablet.
  5. Comfy clothes:
   Een comfortabele pyjama, een huispak, of lekker joggingpak is ook een heerlijk cadeau voor iemand die noodgedwongen veel op bank of bed bivakkeert.
  6. Onbeperkt lezen:
   Een abonnement voor een jaar op de plaatselijke bibliotheek, inclusief e-books en luisterboeken. Veel bibliotheken hebben een service om boeken thuis te brengen voor ouderen en anderen die slecht ter been zijn. Informeer daarnaar wanneer dit nodig is.
  7. Weldadige warmte:
   Een massagekussen infrarood, een weldaad voor pijnlijke en stramme spieren en gewrichten.
  8. Een infrarood lamp kan een weldaad zijn bij spier- en gewrichtspijn, evenals eenI elektrische onderdeken voor een lekker voorverwarmd bed in de winter. Bij deze dekens kun je het voetengedeelte apart kan inschakelen een weldaad voor veel vrouwen die altijd koude voeten hebben.
  9. Ouderwets luisteren:
   MP3/MP4-speler of een ouderwetse discman om muziek te luisteren. Zeker voor een wat oudere patiënt, die niet bekend is met Spotify-lijsten op smartphones, die nachts niet goed kan slapen. Als extra attentie kun je er muziek opzetten waar de patiënt van houdt.
  10. Etenshulp:
   Heel handig voor iemand die veel tijd op bed of bank doorbrengt is een kussendienblad, om te gebruiken voor de maaltijd, of om de laptop op te zetten.
  11. Muziek maken:
   Muziek, en zeker zelf maken, kan wonderen doen voor iemand met chronische pijn. Opties waar je wellicht niet meteen aan denkt: een ukelele, een kleine trekzak of eenslaapmasker bluetooth cigarboxgitaar. Allemaal instrumenten, die je zelfs op bed kunt (leren) bespelen.
  12. Lekker inslapen:
   Aks iemand een slechte slaper is , moeite heeft met in te slapen en  ’s nachts vaker een poosje wakker is, kan dit slaapmasker een uitkomst zijn. Het is via Bluetooth verbonden is met de telefoon. Op die manier kan men via Storytel naar een luisterboek luisteren. Men kan de tijd instellen op bv 15 of 30 minuten.
   Uiteraard kan men natuurlijk ook naar rustige muziek of de radio luisteren.
  13. Verliefd
   Op deze heerlijke deken  wordt de zieke geheid meteen verliefd. Hij is zo mooi en zo heerlijk zacht! Je voelt je meteen al beter, wanneer je daar onder kruipt.
  14. Totaal verwarmd:
   Een snuggie: dit dekentje zit als een trui, maar is zo lang en warm als een dekbed. Dit isSnuggy ideaal voor iemand die lekker warm wil blijven, ’s winters op de bank, of op een zomeravond in de tuin.
  15. Thuisbezorgd:
   Als je niet zo’n goede kok bent of te weinig tijd hebt, kun je een cadeaubon van een bezorgrestaurant of van een bezorgdienst cadeau geven. Heerlijk voor de patiënt om te gebruiken op een moeilijke dag.

 • € 50 - € 100 wonderen

  Kies uit een reeks luxere opties die het dagelijkse leven van een zieke echt kunnen verbeteren, bijvoorbeeld met:

  1. Comfortabel en beschermd
   Een verzwaringsdekenis bedoeld om te helpen beter te slapen. Door de constante diepe druk lukt het om beter te ontspannen en dus dieper in slaap te komen. Ook als de patiënt last heeft van overprikkeling kan een verzwaringsdeken een oplossing zijn.
  2. Een uitkomst voor een pijnpatiënt:
   Een TENS-apparaatje kan fantastisch werken voor iemand met pijnklachten. TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het is een behandeling waarbij via de huid het pijnsignaal wordt beïnvloed. Het is een prachtig en empathisch kado voor iemand met pijn in bv de rug, knie of nek.
  3. Lekker licht lezen:
   Een e-reader kan heel fijn zijn voor mensen die veel lezen, want op een e-reder kun je een complete bibliotheek van duizenden boeken zetten. Daarnaast zeker ook ideaal voor patiënten die geen boek meer willen of kunnen vasthouden.
  4. Bingewatchen:
   Een abonnement voor een jaar op Netflix, Videoland of Disney.

 • Boven €100 pareltjes

  Voor die momenten dat je iets extra speciaals wilt geven om te helpen bij herstel:

  1. Luxe warmte:Stoov
   Een Stoov, een draadloze InfraRood warmte kussen of deken is de overtreffende trap van luxe.
  2. Godsgeschenk
   De iPad of ander tablet  is ‘een godsgeschenk voor chronisch zieken. Ze kunnen nooit meer zonder. Een duur cadeau wellicht, maar in feite wordt het zoveel en voor zoveel verschillende doeleinden gebruikt, dat de prijs per uur of per dag dat men er plezier van heeft eigenlijk heel erg meevalt. En wellicht is refurbished of tweedehands exemplaar via Marktplaats een optie?.

 

 

Troost en ondersteuning
Laat je leiden door je hart en ons zorgvuldig samengestelde keuzemogelijkheden. Elk geschenk is geselecteerd met de gedachte om comfort en liefde te bieden aan zij die het moeilijk hebben. Laat je inspireren door de mogelijkheden die ieder budget biedt.

Met een van deze welgekozen cadeaus, laat je niet alleen zien dat je geeft om iemand’s welzijn, maar draag je ook bij aan hun herstelproces. Elk gebaar, groot of klein, draagt een krachtige boodschap van steun en verbondenheid.

Conclusie
Cadeaus voor een pijnpatiënt of chronisch zieke kunnen variëren van kleine attenties tot grotere investeringen in comfort en ontspanning. Het gaat erom dat je laat zien dat je aan hen denkt en bereid bent om hun leven een beetje gemakkelijker en aangenamer te maken. Elk van deze suggesties is zorgvuldig gekozen om een glimlach te brengen op het gezicht van iemand die het moeilijk heeft. Vergeet niet dat het beste cadeau vaak je tijd, aandacht en empathie is.

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Pingback: Boek en Steun » Hoe je voor minder dan €15 iemand die ziek is een hart onder de riem steekt!”

 2. Pingback: Boek en Steun » (Bijna) gratis cadeaus voor iemand die ziek is of chronisch pijn heeft

Laat een reactie achter

*

macbook onarim - instagram volgers kopen gratis