Chronisch pijnpatiënt én ouder van een opgroeiend kind?
Chronisch pijnpatiënt én ouder van een opgroeiend kind?
Hoe zorg je er dan voor dat je kind(eren) zo min mogelijk te lijden hebben van jouw chronische ziekte.
Het is logisch dat je pijn, behalve op jou en je partner, ook veel invloed heeft op je kinderen, zeker zo lang ze nog thuis wonen. Kinderen worden hoe dan ook beïnvloed door de ziekte van een ouder. Sterker nog, kinderen die opgroeien met een chronisch zieke ouder:
- zijn vaker angstig of depressief,
- krijgen vaker zelf ook gezondheidsproblemen,
- vertonen vaker gedragsproblemen,
- hebben vaker problemen op school,
- lopen in hun latere leven vaker vast in relaties en/of op hun werk, dan kinderen die opgroeien met twee gezonde ouders.
Wat zijn nu de belangrijkste dingen waar je op kunt letten en waarmee je al een hoop problemen voorkomt:
- Geef je kind alle informatie over je pijn/ziekte die het aan kan. Je kunt steeds meer vertellen naarmate je kind ouder wordt.
- Vertel hem* ook steeds wat dit voor hem en jullie gezin betekent. Kinderen voelen haarfijn aan dat er iets aan de
hand is, ook al zijn ze nog klein. Ze halen zich de ergste dingen in hun hoofd als jij niet goed uitlegt wat er gaat gebeuren. Ze denken dat je dood gaat, of dat jullie gaan scheiden, dat hijzelf het huis uit moet, dat hij de pijn/ziekte ook krijgt, of dat hij de schuld is van jouw pijn. Regelmatig geruststellen is daarom absoluut noodzakelijk.
- Leg ook goed uit waarom je soms verdrietig of boos bent. Dat dit komt door de pijn, en dat dit niet zijn schuld is. Reageer je frustraties door je pijn niet af op je kind. Kinderen geven later vaker aan dat ze wel hebben geleden onder de negatieve emoties en niet, of veel minder, onder de gevolgen van de lichamelijke beperking.
- Leg uit waarom je sommige dingen niet meer samen kunt doen. Bedenk samen alternatieven hiervoor. Je kunt misschien niet meer stoeien of op stap. Maar wellicht kun je wel samen een mooie of grappige film kijken, voorlezen, knutselen en helpen bij huiswerk. Knuffelen kan natuurlijk altijd.
- Kinderen varen wel bij structuur en regels. Probeer zoveel dan ook zo veel mogelijk te handhaven.
- Geef je kind geen verzorgende taken. Natuurlijk mag een kind meehelpen in huis, zeker naarmate het wat ouder wordt. Maar maak geen mini-verplegertje van hem.
Sommige kinderen kunnen heel goed met de omstandigheden omgaan, maar er zijn ook kinderen die zich heel erg gaan terugtrekken, van school gaan spijbelen, drugs gaan gebruiken of overlast voor anderen gaan veroorzaken.
Hou goed in de gaten hoe het met je kind gaat en probeer vooral met hem in gesprek te blijven. Het is prima om hem of haar een aantal taken in het huishouden op te dragen, maar het is heel belangrijk dat hij of zij tijd overhoudt voor school, huiswerk, vrienden, sport en hobby’s.
Mocht je kind ondanks al je inspanningen toch problemen hebben die je zelf niet kunt oplossen aarzel dan niet te lang om professionele hulp in te schakelen.
Wat essentieel is, is dat je je kind, hoeveel pijn je ook hebt of hoe ziek je ook bent, steeds weer laat weten dat je van hem houdt.
Geef liefde, informatie en geruststelling, dat is het allerbelangrijkste!
* ‘Hij’ kan natuurlijk ook ‘zij’ zijn, ‘hem’ ‘haar’ en ‘zijn’ ‘haar’, maar zo leest het net wat gemakkelijker.
Hier download je voor slechts € 1,95 het hele boek ‘Lieve Help! Boek 2, voor jou en je kinderen’, met nog veel meer adviezen, handvatten en valkuilen, ook voor de kinderen zelf om te lezen en te leren.
En hier bestel je ‘Overleven met chronische pijn’, het nieuwe boek dat eind augustus a.s. uitkomt. Met 25 nieuwe hoofdstukken boordevol informatie, handavatten en tips om de regie van je leven weer in handen te krijgen en zo je leven leuker en zinvoller te maken.
De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek ‘Lieve Help!’
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts, met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier en bestel jouw eigen exemplaar van ‘Lieve Help!’hier.
Nu ook in e-book!
Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst: “Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”
‘Lieve Help!’ Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit zou willen delen op sociale media of via de mail. Hieronder vind je de mogelijkheden. Ook reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.
En dan nog dit:
Wil je meer blogs lezen van Anna, of meer te weten komen over wat Boek-en-steun is en wat ze precies doet? Je vindt alles op de website www.boek-en-steun.nl.
Zit je op Facebook en wil je net als ruim 2000 andere volgers elke dag wel een tip over hoe om te gaan met chronische pijn, een nieuwtje, een inspirerende quote, of wil je zelf een brandende vraag stellen? Je vindt ons hier.
Heb jij zelf chronische pijn en wil jij in een veilige omgeving contact hebben met lotgenoten, word dan lid van de Besloten Facebook groep Boek-en-steun.