Chronische pijn en je huisdier.

Een huisdier als steun     

Chronische pijn en een huisdier: volgens ontelbare studies is het een geweldige combinatie. Misschien heb jij al jarenlang een Lady of Tijgertje in je huis en heb je al lang gemerkt dat jouw huisdier jou helpt om beter met je pijn te kunnen dealen. Want of je nu een hond, een kat, een vis of een vogel hebt: jouw trouwe vriend vindt jou hoe dan ook de geweldigste persoon die hij (of zij) kent en neemt je voor 100% zoals je bent.

Het kan huisdieren niet schelen of je een bad hair day hebt, of je je ouwe uitgelubberde joggingbroek draagt – nee, zelfs niet of je wel of niet gedoucht hebt vandaag. Bovendien geven ze je een reden om elke ochtend je bed uit te komen en schenken ze je hun onvoorwaardelijke liefde.

Een huisdier kan je dus een hoop plezier bezorgen, maar voor iemand die vaak of altijd pijn heeft zijn de voordelen vaak nog een stuk groter. Voor degenen onder jullie die nog geen beestje in huis rond hebben lopen, zal ik de voordelen bij chronische pijn wat verder toelichten. Meerdere onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat dieren je pijn kunnen verminderen en je algemene gemoedstoestand kunnen verbeteren, zelfs wanneer je maar tien à vijftien minuten in hun aanwezigheid bent geweest.

Het zélf hebben van een huisdier voegt daar nog allerlei voordelen aan toe. Huisdierbezitters zijn positiever, hebben meer afleiding, maken gemakkelijker sociaal contact en vinden ze hun leven waardevoller. Het bezit van een hond heeft nog een extra voordeel, want een hond zul je moeten uitlaten, waardoor je actiever wordt en eventueel overtollig gewicht verliest, sterker en leniger worden en beter slaapt.


Voordelen en interessante feiten over huisdieren

Neurotransmitters:
Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen. Het zijn een soort hormonen, die je emoties beïnvloeden en bepalen hoe je je voelt. Voorbeelden hiervan zijn dopamine, endorfine en melatonine. Een huisdier om je heen beïnvloedt de aanmaak van neurotransmitters.

  • Al na een paar minuten die je doorbrengt met een hond of een kat, ja zelfs na even een goudvis te hebben zien rondzwemmen, gaat je stressniveau naar beneden. Dat komt omdat je niveau van cortisol (een stresshormoon) daalt.
  • Het aandeel oxytocine ofwel het ‘knuffelhormoon’, dat gelinkt is aan plezier ervaren, geluk en sociale activiteiten, stijgt.
  • Een huisdier in je omgeving doet je serotonine-niveau stijgen, waardoor je geheugen, je stemming en je slaap verbetert.
  • Een huisdier kan je bloeddruk doen verlagen, evenals je cholesterol.
  • Het hebben van een huisdier kan een depressie verminderen, doordat er dopamine vrijkomt, waardoor je je vrolijker en gelukkiger gaat voelen.

Daarbij komt nog dat:

  • …niemand zo onvoorwaardelijk van jou houdt als je huisdier.
  • …huisdieren zo lang als je maar wilt naar je luisteren, en geen oordeel hebben.
  • …het bewezen is dat het aaien van een hond of kat een kalmerend effect heeft.
  • …huisdieren aanvoelen wanneer jij je niet goed voelt. Ze weten wanneer je extra aandacht nodig hebt en vaak blijven ze op zo’n dag dicht bij je.
  • …je huisdier je eenzaamheid kan verdrijven.

Positieve ervaringen van pijnpatiënten
De aanwezigheid van een dier heeft een positief effect op de mens in het algemeen en eens temeer op iemand die vaak pijn heeft. Zelfs zonder onderzoeksresultaten te kennen, vertelden chronisch pijnpatiënten met een huisdier mij bijna zonder uitzondering over hun positieve ervaringen:

  • “Elke keer als ik naar de wc ben geweest doet hij alsof ik terugkom van drie weken vakantie.”
  • “Als ik langzaam loop door de pijn loopt zij ook langzaam.”
  • “Ik heb diabetes en als ik slaap en mijn suiker te laag is, gaat ze eerst met de snuit onder mijn hand en als ik daar niet wakker van wordt, likt ze in mijn gezicht. Of ze gaat mijn man halen wanneer ze het niet vertrouwt. Zo heeft ze me al een paar keer gered.”
  • “Zonder mijn honden was ik nooit zover gekomen als ik nu ben.”
  • “Altijd wanneer ik lig te piekeren komt mijn kater naar me toe en eist luid mauwend mijn aandacht op. Hij lijkt het aan te voelen.”
  • “Ik heb mijn hond geleerd om dingen voor me te pakken of van de grond op te rapen. Omdat ik dat zelf heel moeilijk kan, is zij heel belangrijk voor me. Naast dat ik ontzettend veel liefde van haar krijg natuurlijk.”
  • “Als ik pijn heb gaat hij precies tegen de zere plek liggen, en houdt die warm.”
  • “Ik kan moeilijk opstaan en mijn hond helpt me letterlijk uit bed door een voor een mijn benen over de rand te duwen.”
  • “Door mijn huisdier blijf ik in beweging op goede én slechte dagen.”

Waar moet je aan denken als je een huisdier neemt?
Vele voordelen zijn al opgenoemd en daaruit blijkt dat huisdieren een belangrijke rol kunnen spelen in het proces van goed omgaan met chronische pijn. Ze zijn een heerlijk gezelschap en zijn altijd blij als je er bent. Een hond zorgt voor meer beweging en een kat staat erom bekend dat ze van alle dieren het meest ontspannende en kalmerende effect op mensen heeft.

Wanneer je pijn hebt, is het heerlijk wanneer een pootje op je arm of op je schoot je vertelt dat je niet alleen bent. Alsof ze je vragen: ‘Kan ik je helpen?’ Ze maken je vaak ook aan het lachen met hun gekke streken. Een huisdier geeft meer structuur en een doel aan je dag. Daarnaast vullen ze soms de leegte op die ontstaan is door het verlies van sociale contacten ten gevolge van jouw pijn. Door al het bovenstaande en door de vele hormonen en neurotransmitters die vrijkomen, kan een huisdier je pijn daadwerkelijk verminderen.

Nadelen:

  • Het kan lastig zijn wanneer je een slechte dag hebt en de hond toch naar buiten moet.
  • Iemand die allergisch is, kan wellicht geen katten of honden verdragen.
  • Een huisdier brengt extra financiële belasting met zich mee.
  • Er moet wellicht vaker en meer schoongemaakt worden in je huis.
  • Huisdieren kunnen ook ziek worden, zeker naarmate ze ouder worden. Dat kan extra werk en extra kosten met zich meebrengen.

Als je nog geen huisdier hebt en je overweegt er een aan te schaffen
Als je erover denkt om een huisdier in huis te gaan nemen, is het goed om niet over een nacht ijs te gaan. Het is de bedoeling dat een huisdier je ontspanning, plezier en steun geeft en geen extra belasting of stress.

  • Probeer het eerst eens uit. Vraag of vrienden of familieleden die een huisdier hebben om hun dier mee te brengen wanneer ze bij je op bezoek komen. Of ga wat vaker bij hen langs. Vraag of je de hond af en toe uit mag laten. Ervaar of het samenzijn met het dier voor jou wel positieve gevolgen heeft. Als jij eigenlijk helemaal niks met dieren hebt of er zelfs een hekel aan hebt, moet je je jezelf niet gaan forceren. Als die terughoudendheid zo blijft, ook nadat je aan het dier gewend bent, dan kun je er beter niet aan beginnen. De kans is groot dat je er dan juist zenuwachtig of gestrest door wordt.
  • Het is wellicht geen goed idee om een puppyhond te nemen. De eerste maanden kunnen dan heel veel werk en stress geven. Als die taak te veel voor je is, heeft een zindelijk en getraind dier uiteraard de voorkeur.
  • Denk goed na over de grootte en het gewicht dat de door jou gewenste hond of kat heeft of gaat krijgen. Kun je dat aan? Het is niet de bedoeling dat een herdershond jou straks door de straat sleept! Of dat hij de lijn uit je hand trekt en ervandoor gaat.
  • Als je veel pijn of ernstige beperkingen hebt, is het belangrijk dat er iemand in jouw huis is die met de verzorging (en in het geval van een hond ook bij het uitlaten) kan helpen en daar ook toe bereid is. Bespreek dit soort zaken dus goed met je huisgenoten.
  • Hetzelfde geldt voor het extra vaak moeten stofzuigen (haren!) en dweilen.

Als je nog geen huisdier hebt en je wilt of kunt er geen aanschaffen
Als je om wat voor reden dan ook zelf geen huisdier kunt hebben, kun je misschien op een andere manier profiteren van de vele voordelen die huisdieren met zich meebrengen. Een paar ideeën:

  • Als je geen hond kunt hebben, omdat je die niet uit kunt laten, is een kat wellicht een goed alternatief. Katten zijn ook fijne gezelschapsdieren en geven wat minder werk.
    Als ook een kat nog te moeilijk is, weet dan dat zelfs goudvissen al een positieve invloed op je pijn kunnen hebben.
  • Als je allergisch bent voor hondenharen kun je een soort uitzoeken dat niet verhaart zoals poedels of sommige terriërs.
  • Spreek met een vriend of familielid die een huisdier heeft af om regelmatig op bezoek te komen en het dier mee te brengen.
  • Er bestaan veel websites waarop ‘baasjes’ op zoek zijn naar een oppas voor hun huisdier, voor zo nu en dan. Wellicht is dat een optie voor je.

Ten slotte
Een huisdier gaat natuurlijk niet op wonderbaarlijke wijze van de ene op de andere dag voor pijnvermindering zorgen. Toch is er genoeg bewijs dat het hebben van een huisdier voor afname van de pijn kan zorgen en daarnaast zeker een van de manieren is om je leven leuker en waardevoller te maken.

Dit blog is opgenomen in mijn  boek:

‘OVER LEVEN MET CHRONISCHE PIJN’.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.
In dit boek vind je nog 24 andere hoofdstukken met vele tips en adviezen voor alles mbt je leven met pijn!

Hier lees je meer over dit boek.

.

 

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!’ Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen. Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten. Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Meer blogs vind je hier

 

Ga eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, kun je met 4000 lotgenoten chatten, vragen stellen en steun kunt geven en krijgen.

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
  1. patricia Reply

    klopt helemaal, ik heb een hond, een grote, die graag buiten rent en speelt, maar er zijn periode’s dat ik veel pijn heb eb daardoor langzaam moet lopen en als ik dan tegen Guinness zeg, rustig aan vrouwtje kan niet zo snel nu……dan past hij zijn tempo ook aan en loopt pootje voor pootje rustig naast mij. En ik zal nooit de eerste keer vergeten dat hij dat deed, de tranen sprongen in mijn ogen en dat was niet van de pijn maar van ontroering, dat zo’n grote hond zo lief naast mij liep en rekening met mij hield.

  2. Margreth Steygerwalt Reply

    Hoi hoi,
    Ik herken vele dingen die je schrijft. Ik ben helaas ook chronisch ziek(rug), en ben ook nog afgekeurd. Van de ene op de andere dag niet meer mogen werken en de vele sociale contacten die ook nog afhaakte toen ik ziek werd. Ik ben zo ontzettend blij dat ik een hond heb, die mij begrijpt en waar ik al mijn lief en leed mee delen kan. Het klinkt raar, maar voor mij erg belangrijk, omdat ik alleenstaande ben. Ik zal een klein voorbeeldje geven. Een tijd geleden was ik overgestapt naar andere pijnmedicatie, want de andere hielpen niet meer zoals het hoorde. Ik ben daar zo ziek van geworden en moest heel snel naar de toilet heen rennen. Mijn lieveling kwam achter mij aan en zag dat het niet goed ging en begon mij te likken en ze week geen cm meer van mijn zijde. Ook met wandelen, weet ze precies wanneer ze rustiger moet lopen, ze houdt rekening met mij. Ze ontstrest me, ze slaapt samen met mij, ik aai haar erg veel(dat geeft me rust), ze vermindert mijn pijn en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Al met al, ik ben heel blij met haar.

    Lieve groetjes van Margreth en Pina

  3. Marjo Breukers Reply

    Mijn Indy, een lieve chihuahua , noem ik altijd mijn emotionele hulphond.
    Het is ongelooflijk hoe zo’n diertje je stemming en pijn aan voelt.
    Ik heb bewust voor zo’n klein hondje gekozen, omdat ik amper nog lopen kan en ik haar als puppy heb aangeleerd om op de kattenbak te gaan. Dat werkt perfect. Die staat in de berging en ze gaat er altijd keurig haar behoefte doen.
    Mss is dit een tip voor anderen die hun hond niet kunnen uitlaten. Een grote hond kan natuurlijk naast de scoot lopen, maar ik woon in een appartement en hier mogen geen grote honden gehouden worden.
    Ik zou eigenlijk niet weten wat ik zonder haar zou moeten. Ze ligt de hele dag bij me ( bed in de woonkamer) en komt me troosten als ik dat nodig heb.
    Een huisdier is een hele goede remedie voor een chronisch pijnpatiënt,

  4. Tineke den Boer Reply

    Zou niet meer zonder Bert, onze kat kunnen. Zoveel vreugde van dat beestje, loopt achter je aan, is stout, eigenwijs, maar wanneer ik verdriet heb, komt hij op de leuning van de bank bij me liggen. En ik ben er van overtuigd dat het helpt en je minder aan je pijn denkt.

Laat een reactie achter

*

eskişehir eskort - eskort - eskort mersin - macbook onarim - bursa eskort - instagram volgers kopen gratis