Chronische pijn en seks, hoe behoud je de intimiteit?

Chronische pijn en seks is veelal een lastige combinatie, maar helaas wordt er bijna niet over gepraat. Niet met elkaar, niet in de dokterskamer, en niet in de Facebookgroep met lotgenoten. Dat is vreemd, want mensen hebben bijna net zo veel behoefte aan fysieke en emotionele intimiteit, als dat ze voedsel en onderdak nodig hebben.

Chronische pijn en seks

Uit: Overleven met chronische pijn. Illustratie: Gijs van der Lelij

Seksualiteit helpt om te voldoen aan de essentiële behoeftes van menselijk contact. Het is een natuurlijk en gezond deel van ons leven en een belangrijk aspect van de identiteit van een persoon. Maar als chronische pijn je leven binnendringt, verdwijnt vaak het plezier van de seks. Als je pijn hebt, is vrijen misschien wel het laatste waar je zin in hebt.

Toch is het belangrijk om de intimiteit tussen jou en je partner te behouden. Een gezonde intieme relatie kan een positieve uitwerking hebben op alle kanten van je leven, ook op je pijn. Hoe kun je, ondanks je pijn, je seksleven weer op peil brengen?

Met je arts bespreken
Soms is pijn de directe oorzaak van seksuele problemen, omdat je simpelweg te veel pijn hebt voor seks. Je pijnmedicatie aanpassen kan dan mogelijk de oplossing zijn. Als je pijn zo ernstig is dat seks echt onmogelijk is, raadpleeg dan je arts. Het kan nodig zijn om de timing van je medicatie aan te passen of een andere of sterkere pijnbestrijding te kiezen.
Aan de andere kant kunnen sommige medicijnen juist seksuele problemen veroorzaken. Ze verminderen de zin in seks of remmen de seksuele functie doordat ze veranderingen in je zenuwstelsel veroorzaken. Geneesmiddelen kunnen invloed hebben op de doorbloeding en de hormoonhuishouding – twee belangrijke factoren bij het vrijen. Vertel je arts over alle bijwerkingen van je medicijnen die je seksualiteit lijken te beïnvloeden. Misschien kan hij een alternatief medicijn voorschrijven of de dosis van je huidige medicatie aanpassen.

Je emoties onderzoeken
Om goede seks te hebben moet je zelf lekker in je vel zitten. Dus begin met het aanpakken van je eigen emoties. Als de pijn je fysiek beschadigd heeft, je werkloos heeft gemaakt of wanneer je niet meer in staat bent om bij te dragen aan de taken thuis, kan je gevoel van eigenwaarde zo geknakt zijn dat je je onaantrekkelijk en niet meer begerenswaardig voelt voor je partner. Het besef dat je fysieke en emotionele afstand houdt ten opzichte van je partner, kan daarnaast ook weer bijdragen aan je angst, schuld en wrok. Ook stress kan de onderliggende problemen in je relatie aanscherpen. Zelfs sterke relaties kunnen worden getergd door medische problemen of chronische pijn. Je bewust zijn van emotionele conflicten en de onderliggende oorzaak, is een belangrijke eerste stap in het versterken van de relatie met je partner. Therapie kan hierbij mogelijk helpen.

Met je partner praten

Over leven met chronische pijn

Het nieuwe boek van Boek-en-steun is uit!

Lees verder in mijn nieuwe boek:

‘OVER LEVEN MET CHRONISCHE PIJN’.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden

weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.

Hier lees je meer over dit boek.

 

 

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Meer blogs vind je hier


In de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun kun je met 3000 lotgenotenchatten, vragen stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Pingback: Boek en Steun Heeft je liefdesrelatie te lijden onder chronische pijn?

 2. Bri Reply

  Hallo, door jouw verhaal heb ik weer wat moed gekregen. Maar ben toch bang dat het niet goed komt. Wat moet ik doen? Ik heb het geluk dat ik na een scheiding mijn grote liefde heb mogen treffen. Op het gebied van sex ging een wereld voor mij open! Geen flauw idee hoe heerlijk het kon zijn! Mijn partner was lief en vol passie. Helaas ging het na 3 jaar goed mis met zijn rug. Hij is uitbehandeld en chronisch pijn patient. Met een flinke hoeveelheid med die bij een aantal gebruikerd de sexdrive mogelijk niet ten goede doet komen. Prive kwam er oom spanning ivm financieen en kimderen. Inmiddels zijn we bijna 8 jaar verder. We houden heel veel van elkaar, maar in de 8 jaar hebben we max 3 x gevreeen. Hij zegt dat het komt omdat bijv ik niet op 1 lijn sta ivm de kinderen.dan de financieen dan de pijn. Snachts heeft hij een erectie in xijn slaap. Masturberen doe hij niet. De laatste x orgasme 4 jaar terug deed hem pijn. Sindsdien doet hij het niet meer zelf. Ook niet met de toy die ik heb gekocht. Praten is geen optie. Hij wordt direct boos. En ik heb inmiddels al heel lang gebroken navhten ibm wakker schrikken uit erotische dromen. Gevolgd door kramp in baarmoeder. Volgens de dokter doordat er gern ontlading is. Ik masturbeer geregeld maar is niet hetzelfde. Ik verlang zo intens naar hem, en val hem daar niet lastig mee. Ben booz op hem vind hem egoistisch! Loop op eierschalen bij dit onderwerp. Een sexuoloog wilt hij niet. Wat moet ik nu doen? Ik sta op het punt van ontploffen, ben continue geladen, bah! Praten is nieteens een optie. Vreemdgaan wil ik niet. Kan Hij asexueel zijn geworden? Zijn testosteron is normaal. Ben onderhand wanhopig. Liefs B

  • Anna Reply

   Lieve B.
   Ik ben geen seksuoloog, en je probleem is erg complex en intens. Maar als iemand niet meer erover wil praten, niet met jou, en niet met een seksuoloog, dan wordt het heel lastig. Je kunt hem mijn blog laten lezen, en misschien ook jouw reactie. Hij zal moeten inzien dat hij nu erg egoïstisch bezig is door er zelfs niet met je over te willen praten. Er is verder genoeg dat hij voor jou kan doen om de spanning bij jou te laten afnemen.
   Ik zou met het blog in de hand nog eens een poging tot een gesprek doen. Dat moet wel zuiver zijn, dus zonder de andere problemen zoals de kinderen en de financiën erbij te betrekken.
   Ik wens je veel sterkte, wijsheid en succes. Anna

Laat een reactie achter

*

captcha *