De 25 beste kado’s voor zieke of pijnpatiënt

De 25 (plus nog 25 meer!) beste kado’s voor een zieke of pijnpatiënt.

Oorspronkelijk de lijst van de 25 beste kado’s om aan iemand met pijn of andere langdurige ziekte te geven, is in de looptijd van dit blog steeds verder aangepast en aangevuld met de inbreng van zieken en pijnpatiënten zelf. Inmiddels is de lijst daardoor uitgegroeid tot een cadeauwinkel met maar liefst 50 ideeën, waar je een pijnpatiënt of chronisch zieke blij mee maakt. Voor de zomaar, voor een gelegenheid, een verjaardag, Moederdag, Sinterklaas of Kerst, of voor wanneer je op (zieken)bezoek gaat?
Hieronder de lijst, voor elk wat wils, en voor elke beurs:

 

(Bijna) gratis

 1. Als je haast geen tijd  hebt kun je vast op zijn minst wel ergens een paar minuten vinden om een uitgebreid app’je of e-mailtje te sturen. De patiënt weet dan in elk geval dat je aan haar denkt, en het geeft haar weer even wat afleiding en een goed gevoel. Schrijf erbij dat ze mag antwoorden wanneer ze wil, zodat ze niet de verplichting voelt om meteen terug te appen of mailen.
 2. Je denkt misschien dat je altijd zelf entertainend moet zijn wanneer je bij een chronisch patiënt op bezoek gaat, maar wellicht weet je niet goed waar je het met de zieke over moet hebben (behalve over haar pijn of ziekte). Ook al denk je dat ze de hele dag al Netflix zit te kijken of naar muziek ligt te luisteren, besef dat het voor de zieke toch meerwaarde heeft om dat eens met iemand samen te kunnen doen (en er met elkaar over te kunnen praten).  Maak daarom eens een afspraak om bij de patiënt thuis samen naar een serie of een film te kijken, of om samen naar een mooi concert te luisteren. Je zult verrast zijn hoe blij je daar iemand mee kunt maken.
  Ook ouderwetse kaart -of bordspelletjes kunnen een hoop plezier en afleiding bieden.
 3. Bied aan om mee te gaan naar afspraken met de arts of in de (pijn)kliniek. Het is voor iemand die ziek is/pijn heeft fijn als ze opgehaald en weer thuis wordt gebracht, en misschien ontlast je op die manier de partner of een ander die normaliter mee gaat.  Je kunt ook aanbieden om aantekeningen te maken tijdens het bezoek. Twee onthouden sowieso meer dan een.
  Help de patiënt herinneren aan controles bij tandarts, oogarts etc. Soms zijn mensen zo druk bezig met hun pijn dat andere zaken genegeerd of vergeten worden.
 4. Een fantastisch cadeau is om een bon te geven voor een of twee uur van je tijd, voor wat dan ook. Als de patiënt zich slecht voelt wordt ze soms helemaal gek of depressief van alle dingen die er binnen- of buitenshuis nog moeten worden gedaan, maar waar ze zelf niet aan toekomt. Of het nu bladeren vegen, nieuwe stofzuigerzakken halen, het bed verschonen, de auto naar de garage brengen of de boeken terug naar de bieb brengen is. Of je kunt de klussen, waar ze zelf bij betrokken moet zijn, maar erg tegenop ziet, gezellig samen doen. Zoals het opruimen van de zomerkleren en de winterkleren in de kast hangen, een kast uitmesten, of de planten verzorgen.
 5. Als je twee rechterhanden hebt, geef dan een bon voor een dagje klussen. Laat de patiënt tevoren een lijstje kan maken van alle klussen die er zijn, op volgorde van prioriteit.
 6. Als de patiënt nog kleine kinderen heeft kun je een oppas-bon geven. Al neem je een baby maar een uurtje over van de patiënt, dan kan dat al heel veel voor haar betekenen. Ook de kinderen een middag mee naar de speeltuin nemen is een fantastisch cadeau.

 

< €10

 1. Voor iemand die geen tijd heeft: alleen al een kaartje sturen is al een lief gebaar. Een lief kaartje bij de post tussen de rekeningen en reclame maakt iedereen blij. Alleen, let wel op en stuur geen kaartje met ‘Word maar weer gauw beter’ of ‘Get well soon’ Dat slaat namelijk in het geval van een chronisch patiënt in het algemeen nergens op, en kan dan ook in niet zo’n goede aarde vallen. Mooi zijn bijvoorbeeld de Steuntje-in-de-rug-kaarten en de kaarten van Martin Gijzemijter.
 2. Een sudoku-, kruiswoordpuzzel-, of ander soort Wel zo fijn als je de voorkeur én het niveau van de pijnpersoon kent, want voor bijvoorbeeld een heel goede sudoku’er is een boekje van niveau 1-2 niet leuk.
 3. Tijdschriften die tegemoet komen aan de interesse van de patiënt, bv opinie-, mode-, -sport-, of computerbladen. Of hobbybladen zoals fotografie en/of foto’s bewerken, quilten, mozaïeken, looming, scrapbook of tekenen/ schilderen.
 4. Als degene waarvoor je een kado zoekt het boek ‘Lieve Help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed’ nog niet heeft, is dat  een dankbaar cadeau. In e-bookvorm verkrijgbaar,  in drie aparte delen nu al vanaf € 2,95!
 5. Toiletartikelen die altijd welkom zijn, zijn bijvoorbeeld handcrème, bodylotion, douche- of badschuim of een fijn zeepje.
 6. Een verrassingsdoos of –mand met kleine pakjes. Als iemand een moeilijke week heeft, b.v. in het ziekenhuis ligt of een zware behandeling achter de rug heeft, of omdat haar partner een weekje weg is, maak dan een mand met een klein cadeautje voor elke dag. Al komt het maar van de Euroshop of de Action, het mag ook een grapje of een kaartje met een lieve tekst erop zijn. Als het de patiënt op een of ander manier maar even blij maakt.
 7. Als de patiënt al een iPad heeft, maar niet weet hoe de vele mogelijkheden te benutten is een iPad hulp voor senioren wellicht een super idee!
 8. Een langwerpige flexibele kruik, bv bij Action.
  Heerlijk om in de wintermaanden over pijnlijke plekken te draperen.

 

€ 10 – € 15

 1. Een kleurboek voor volwassenen, bijvoorbeeld kleurboek met mandala’s, met potloden of stiften.
 2. Voor de nodige afleiding is er ‘Limiet gehaald’, een autobiografisch boek met een lach en een traan, over een bijzonder jaar uit het leven van een chronisch pijnpatiënt. Volgens de lezers van dit boek heeft het maar één nadeel: je leest het achter elkaar uit! Als degene waarvoor je een kado zoekt het boek ‘Lieve Help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed’ liever gewoon in een gedrukt boek wil lezen, dan kan dat nu sinds kort ook weer. Het boek is opnieuw uitgegeven en kost in de vierde en herziene druk nog maar €1o, excl. verzendkosten.
 3. Een mooie bos bloemen geven ligt vaak erg voor de hand, maar let op: als je een boeket bloemen meeneemt naar een pijnpatiënt, zorg er dan ook zelf voor dat jij de bloemen bij haar of hem thuis afsnijdt en in een vaas zet. Of geef de bloemen met vaas en al. Beter nog: geef helemaal geen groot boeket bloemen. Het is natuurlijk prachtig, maar als de bloemen verwelkt zijn is het voor een pijnpatiënt een hele klus om de boel op te ruimen en de grote vaas weer schoon te krijgen. Geef liever een paar mooie bloemen met een klein vaasje of een gemakkelijk te onderhouden plant.
 4. Leuke, warme sokken  met noppen onder, omdat hij of zij vanuit bed of bank wel vaak moet opstaan maar dan niet steeds pantoffels aan kan of wil trekken.
 5. Fijne kussens, een leuke of mooie kussenhoes of een lekker zacht dekentje maken het dagelijkse leven van een chronisch patiënt net een beetje aangenamer.
 6. Een comfortabele pyjama, een huispak, of lekker joggingpak is ook een heerlijk cadeau voor iemand die noodgedwongen veel op bank of bed bivakkeert.
 7. Kant-en-klaar hobby-pakket, om b.v. scrapbook, sieraden of kaarten te maken, te tekenen of schilderen of bijvoorbeeld diamond painting
 8. Een doos met mooie kaarten en postzegels erbij, zodat de patiënt ze alleen nog maar hoeft te schrijven.
 9. Een dagboek of een ‘One line a day’boekje.  Hierin kun je vijf jaar lang elke dag een paar regels schrijven. Of een ‘dankbaarheidsboek‘; hierin schrijf je elke avond drie dingen waar je die dag blij van werd.
 10. Kook een of meerdere maaltijden die gemakkelijk kunnen worden ingevroren en ontdooid. Plak er een briefje op met de inhoud en instructies hoe het opgewarmd moet worden. Als je niet zo’n goede kok bent kun je ook een cadeaubon van een bezorgrestaurant of van een bezorgdienst cadeau geven. Heerlijk voor de patiënt om te gebruiken op een moeilijke dag.
 11. Muziek, en zeker zelf maken, kan wonderen doen voor iemand met chronische pijn. Als de patient er enigszins voor open staat, is een mondharmonica een leuk kado, evenals een (weliswaar duurdere) ukelele, een kleine trekzak of een cigarboxgitaar. Allemaal instrumenten, die je zelfs op bed kunt (leren) bespelen.
 12. Voor de zieke, die geen boek wil of kan vasthouden, of zijn ogen niet open kan houden om wat voor reden dan ook, of gewoon omdat het zo gemakkelijk is, zijn luisterboeken ideaal! Geef een proefabonnement voor drie maanden Storytel cadeau.
 13. Het grote creatieve doeboek voor volwassenen, voor vele uurtjes afleiding voor de crea-bea’s onder de patiënten.

 

€15 – € 25

 1. Als degene waarvoor je een cadeau zoekt chronische pijn heeft, is het boek Overleven met chronische pijn’ de meest waardevolle gift die je kunt geven. Je gunt iemand daarmee echt een beter leven, ondanks de pijn.
 2. Draadloze oortjes met bluetooth, om gemakkelijk te luisteren naar muziek, luisterboeken, pod-casts en tv-programma’s vanaf een tablet.
 3. Een van de andere betere boeken over chronische pijn cadeau geven: ‘De pijn de baas’, of ‘Pijn en het brein’.
 4. Een tegoedbon voor een dagje weg. Als de patiënt zich goed genoeg voelt kun je hem of haar ophalen en ergens (met de rolstoel of de auto) mee naar toe nemen, al is het maar om ergens een ijsje te gaan eten of te gaan lunchen. Of haal haar op voor een (door jou betaald) bezoekje aan de pedicure zodat haar voetjes eens lekker verzorgd worden.
 5. Een kersenpit- of lijnzaadkussen dat in de magnetron opgewarmd wordt en lang warm blijft. Je hebt ze in meerdere vormen, zoals een U-vorm voor de nek
 6. Een raamvoederhuisje voor vogels voor de patiënt die veel op bed ligt of op de bank in de buurt van een raam. Voor urenlang kijkplezier en afleiding.
 7. Als je je het kunt permitteren, kun je een hulp inhuren om een paar uurtjes bij de patiënt thuis te gaan schoonmaken, bijvoorbeeld via Helpling.nl.  Dit is ook een fantastisch cadeau wanneer iemand in het ziekenhuis ligt en dan weet dat ze in een lekker schoon huis thuiskomt.
 8. Een bedtafeltje is uitermate handig voor iedereen, die veel tijd op bed doorbrengt. Voor de laptop of tablet of om aan te eten.
 9. Een ideaal attribuut voor je tablet is een kussen dat je zo kan vormen dat het op elke gewenste manier kan staan.
 10. Een infrarood lamp kan een weldaad zijn bij spier- en gewrichtspijn, evenals een elektrische deken voor een lekker voorverwarmd bed in de winter. Je hebt er ook, waarbij je het voetengedeelte apart kan inschakelen.
 11. Dankzij de klimaatsverandering hebben we steeds extremere temperaturen in de zomer. Een afkoelshawl is de redding voor veel zieken, die vaak een slechter functionerende interne thermostaat hebben.
 12. Een mp3-speler of een ouderwetse discman om muziek te luisteren. Bijvoorbeeld voor ’s nachts als de patiënt niet kan slapen. Als extra attentie kun je er muziek opzetten waar de patiënt van houdt.

 

€ 25 – € 50

 1. Een (bon voor een) pedicure, kapper of schoonheidsspecialiste die aan huis komt.
 2. Een abonnement voor een jaar op de plaatselijke bibliotheek, inclusief e-books en luisterboeken. Veel bibliotheken hebben een service om boeken thuis te brengen voor ouderen en anderen die slecht ter been zijn. Informeer daarnaar wanneer dit nodig is.
 3. Een geweldig praktisch cadeau is een verstelbare laptopsteun voor op bed of een
 4. Een kussendienblad, om te gebruiken voor de maaltijd, of voor de laptop op te zetten.
 5. Een infrarood kussen of deken, een weldaad voor pijnlijke en stramme spieren en gewrichten.
 6. Om een gezonde leefomgeving te creëren is een luchtbevochtiger/diffuser ideaal. Je kunt hem ook gebruiken voor aromatherapie door etherische oliën aan het water toe te voegen.
 7. Snug fleecedeken met mouwen: dit dekentje zit als een trui, maar is zo lang en warm als een dekbed. Dit is ideaal voor iemand die lekker warm wil blijven, ’s winters op de bank, of op een zomeravond in de tuin.

 

> € 50

 1. De Ipad (of een andere tablet) is ‘God’s gift to’ chronische pijnpatiënten. Ze kunnen nooit meer zonder. Een duur cadeau wellicht, maar tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats valt het misschien nog wel mee.
 2. Een verzwaringsdeken. Verzwaringsdekens zijn bedoeld om te helpen beter te slapen. Door de constante diepe druk lukt het om beter te ontspannen en dus dieper in slaap te komen. Ook als de patiënt last heeft van overprikkeling kan een verzwaringsdeken een oplossing zijn.
 3. Een e-reader kan heel fijn zijn voor mensen die veel lezen, want op een e-reder kun je een complete bibliotheek van duizenden boeken zetten. Daarnaast zeker ook ideaal voor patiënten die geen boek meer willen of kunnen vasthouden.
 4. Een abonnement voor een jaar op Netflix, Videoland of Disney.

 

 

En dan nog dit:
Dit blog is samengesteld door Anna Raymann van Boek-en-steun. Wil je meer blogs lezen van Anna, of meer te weten komen over wat Boek-en-steun is en wat ze precies doet? Je vindt alles op de website www.boek-en-steun.nl.

Heb jij zelf chronische pijn en wil jij in een veilige omgeving contact hebben met lotgenoten, word dan lid van de Besloten Facebook groep Boek-en-steun, met inmiddels ruim 3000 leden.

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Pingback: Boek en Steun Tien tips voor de partner van de chronisch pijnpatiënt

 2. Emma

  Om welke chronische ziekten gaat het hier? Mijn beste vriendin heeft de ziekte van Lyme en kan al deze bovenstaande dingen niet!

  • Anna

   Beste Emma,
   Boek-en-steun is er in eerste instantie voor chronisch pijnpatiënten met onzichtbare pijn, door welke oorzaak dan ook
   Ik begrijp niet goed op welk blog je reageert. Er staat hier dat je reageert op ‘De 25 beste cadeau’s voor een chronisch pijnpatiënt, maar dat snap ik niet. Ze kan toch wel iets met een kaartje, een muziekje, een kussen, pantoffels, etc?
   Misschien kun je je vraag wat beter uitleggen?
   Liefs,
   Anna

 3. Pingback: Boek en Steun Wat kun jij betekenen voor iemand met chronische pijn?

 4. Ilona

  Ik zocht ook voor een vriendin met chronische Lyme, al meer dan 3 jaar kan ze bijna aleen maar liggen. Maar ik vind het wel hele goede tips bedankt want er zitten er zeker een paar tussen die wèl kunnen hoor! Ik ga aan de slag 🙂

  • Anna

   Fijn dat we je op ideeën hebben gebracht, Ilona.