De 25 beste kado’s voor zieke of pijnpatiënt

De 25 (+4) beste kado’s voor zieke of pijnpatiënt.

bloemetjes__kleinWat zijn nu de 25 beste kado’s om aan iemand met pijn of andere langdurige ziekte te geven? Voor de zomaar, voor een gelegenheid (b.v. een verjaardag, moederdag, Sinterklaas of Kerst), of voor wanneer je op (zieken)bezoek gaat?
Hieronder de lijst, in willekeurige volgorde, voor elk wat wils, en voor elke beurs.

 1. Voor iemand die geen tijd en niet veel geld heeft: alleen al een kaartje sturen is al een lief gebaar. Een lief kaartje bij de post tussen de rekeningen en reclame maakt iedereen blij. Alleen, let op: stuur geen kaartje met ‘Word maar weer gauw beter’ of ‘Get well soon’ erop. Dat slaat nl in het geval van een chronisch patiënt in het algemeen nergens op, en kan dan ook in niet zo’n goede aarde vallen.
  Daarom heeft Boek-en-steun chronisch pijnpatiënten zelf laten bedenken wat voor een tekst ze het liefste op een kaartje in de bus zouden willen vinden. Vervolgens is er op alle binnengekomen teksten gestemd en daarvan is de top 4 in productie genomen. Je kunt de leukste, liefste, mooiste kaarten hier zien en bestellen. Ook mooi zijn de ‘Steuntje in de rug’-kaarten van Anne van Beek.
 2. Een sudoku-, kruiswoordpuzzel-, of ander soort puzzelboekje. Wel zo fijn als je de voorkeur én het niveau van de pijnpersoon kent, want voor bijvoorbeeld een heel goede sudoku ‘er is een boekje van niveau 1-2 niet leuk.
 3. Geef een abonnement op Netflix of Videoland cadeau. Als de patiënt dit al heeft, geef een goede koptelefoon, om onder moeilijke omstandigheden lekker in zijn of haar eigen wereldje weg te kunnen duiken.
 4. Fijne kussens, een leuke of mooie kussenhoes of een lekker zacht dekentje.
  Of leuke, warme sokken met rubberen nopjes onder, omdat hij of zij vaak moet opstaan maar dan geen slippers aan kan of wil doen. Een comfortabele pyjama, een huispak, of lekker joggingpak is ook een heerlijk cadeau voor iemand die noodgedwongen veel op bank of bed bivakkeert.
 5. De Ipad (of een andere tablet) is ‘God’s gift to’ chronische pijnpatiënten. Ze kunnen nooit meer zonder. Een duur cadeau wellicht, maar tweedehands via bijvoorbeeld Marktplaats valt het misschien nog wel mee. Als de patiënt al een iPad heeft, maar niet weet hoe de vele mogelijkheden te benutten is een iPad-hulpboekboek voor dummies of voor senioren wellicht een super idee! Als de patiënt al een IPad heeft is een kussen voor de IPad geweldig aanvullend cadeau.  Er zijn ook standaards waarmee je de IPad aan je bed kunt bevestigen (Goos-e-arm). Ook fantastisch is een instelbare standaard voor bed en bank, waarop je een IPad, maar ook een laptop kunt laten steunen, bv deze.
 6. Koop (bv tweedehands op Marktplaats) een draagbare dvd-speler (met koptelefoon) met een selectie van films, voor overdag of wanneer hij of zij ’s nachts niet kan slapen. Of neem dvd’s mee en maak er samen een gezellig tv-avondje van.
 7. Een e-reader is voor iedereen die veel leest een fijn bezit, maar zeker voor iemand die moeite heeft om een (zwaar) boek vast te houden. Bij bol.com kun je ook een (Kobo Plus) abonnement op het huren van boeken afsluiten.
 8. MP3-bestanden of luisterboeken en een ouderwetse discman. Bijvoorbeeld voor ’s nachts als de patiënt niet kan slapen. Maarbloemetjes_vert ook ideaal wanneer de patiënt migraine heeft en geen licht van tv of een lamp kan verdragen en dus in het donker ligt. Tegenwoordig kun je ook luisterboeken op je telefoon downloaden, betaald of gratis via je bibliotheek-abonnement. Je kunt natuurlijk ook een abonnement voor de bibliotheek in de woonplaats van de patiënt cadeau geven. Daar zitten dan de luisterboeken meestal gratis bij.
 9. Een IPod of MP3 met daarop muziek die haar (of hem) blij maakt.
 10. Elektronische spelletjes die je gemakkelijk in je hand kunt houden, zoals patience en black jack. Een ouderwetse Nintendo DS is ideaal.
 11. Een (bon voor een) pedicure, kapper of schoonheidsspecialiste die aan huis komt.
 12. Tijdschriften die tegemoet komen aan de interesse of hobby van de patiënt, bv opinie-, mode-, sport-, of computerbladen. Of hobbybladen zoals fotografie en/of foto’s bewerken, quilten, mozaïeken, looming, scrapbook of tekenen/ schilderen.
 13. Handcrème, bodylotion, of een fijn zeepje.
 14. Een dagboek of een ‘One line a day’-boekje.  Hierin kun je vijf jaar lang elke dag een paar regels schrijven. Of een ‘’dankbaarheidsboekje; hierin schrijf je elke avond drie dingen waar je die dag blij van werd.
 15. Kant-en-klaar hobby-pakket, om b.v. scrapbook, sieraden of kaarten te maken, of te tekenen of schilderen.
 16. Een doos met mooie kaarten en postzegels erbij, zodat de patiënt ze alleen nog maar hoeft te schrijven
 17. Jezelf een half dagje aanbieden als schoonmaakhulp, of, als je je het kunt permitteren: een werkster inhuren om een paar uurtjes bij de patiënt thuis te gaan schoonmaken, bijvoorbeeld via Helpling.nl.  Dit is ook een fantastisch cadeau wanneer iemand in het ziekenhuis ligt en dan weet dat ze in een schoon huis thuiskomt.
 18. Kook een of meerdere maaltijden die gemakkelijk kunnen worden ingevroren en ontdooid. Plak er een briefje op met de inhoud en instructies hoe het opgewarmd moet worden. Als je niet zo’n goede kok bent kun je ook een cadeaubon van een bezorgrestaurant of van een bezorgdienst cadeau geven. Heerlijk voor de patiënt om te gebruiken op een moeilijke dag.
 19. Als de patiënt nog kleine kinderen heeft kun je een oppas-bon geven. Al neem je een baby maar een uurtje over van de patiënt, dan kan dat al heel veel voor haar betekenen. De kinderen een middag mee naar de speeltuin nemen is helemaal fantastisch.
 20. Ouderwetse bordspelletjes kunnen een hoop plezier en afleiding bieden. Samen een spelletje spelen is ook gemakkelijker wanneer je niet goed weet waar je met de patiënt over moet praten (behalve over de pijn).
 21. Een tegoedbon voor een dagje weg. Als de patiënt zich goed genoeg voelt kun je hem misschien eens ophalen en ergens (met de rolstoel of de auto) mee naar toe nemen, al is het maar om ergens een ijsje te gaan eten. Of haal haar op voor een (door jou betaald) bezoekje aan de pedicure zodat haar voetjes eens lekker verzorgd worden. Als de patiënt echt het huis niet uit kan, kun je ook een pedicure een keer aan haar huis laten komen.
 22. Een verrassingsdoos of –mand met kleine pakjes. Als iemand een moeilijke week heeft, b.v. in het ziekenhuis ligt of een zware behandeling achter de rug heeft, of omdat haar man een weekje weg is, maak dan een mand met een klein cadeautje voor elke dag. Al komt het maar van de Euroshop of de Action, het mag ook een grapje zijn. Als het de patiënt op een of ander manier maar even blij maakt.
 23. Als je geen tijd en helemáál geen geld hebt kun je op zijn minst wel ergens een paar minuten vinden om een e-mailtje te sturen. De patiënt weet dan in elk geval dat je aan haar denkt, en het geeft haar weer even wat afleiding en een goed gevoel. Schrijf erbij dat ze mag antwoorden wanneer ze wil, zodat ze niet de verplichting voelt om meteen terug te mailen.
 24. Bied aan om mee te gaan naar afspraken met de arts of in de (pijn)kliniek.  Het is voor iemand die ziek is/pijn heeft fijn als ze opgehaald en weer thuis wordt gebracht, en misschien ontlast je op die manier de partner of een ander die normaliter mee gaat.  Je kunt ook aanbieden om aantekeningen te maken tijdens het bezoek. Twee onthouden sowieso meer dan een. Help de patiënt herinneren aan controles bij tandarts, oogarts etc. Soms zijn mensen zo druk bezig met hun pijn dat andere zaken genegeerd of vergeten worden.
 25. Als je een boeket bloemen meeneemt naar een pijnpatiënt, zorg er dan ook zelf voor dat jij de bloemen bij haar of hem thuis afsnijdt en in een vaas zet. Of geef de bloemen met vaas en al. Beter nog: geef helemaal geen groot boeket bloemen. Het is natuurlijk prachtig, maar als de bloemen verwelkt zijn is het voor een pijnpatiënt een hele klus om de boel op te ruimen en de grote vaas weer schoon te krijgen. Geef liever een paar mooie bloemen met een klein vaasje of een gemakkelijk te onderhouden plant.
 26. Een fantastisch cadeau is om een bon te geven voor een of twee uur van je tijd, voor wat dan ook. Als de patiënt zich slecht voelt wordt ze soms helemaal gek of depressief van alle dingen die er binnen- of buitenshuis nog moeten worden gedaan, maar waar ze zelf niet aan toekomt. Of het nu bladeren vegen, nieuwe stofzuigerzakken halen, de auto naar de garage brengen of de boeken terug naar de bieb brengen is. Of je kunt de klussen, waar ze zelf bij betrokken moet zijn maar erg tegenop ziet, gezellig samen doen. Zoals het opruimen van de zomerkleren en de winterkleren in de kast hangen, een kast uitmesten, of de planten verzorgen. Of geef een bon voor een dagje klussen. Laat de patiënt tevoren een lijstje kan maken van alle klussen die er zijn.
 27. Als degen die je zoekt chronische pijn heeft, is het boek
  Overleven met chronische pijn’ de meest waardevolle gift die je kunt geven. Je gunt iemand daarmee echt een beter leven, ondanks de pijn.
 28. Als degene waarvoor je een kado zoekt het boek ‘Lieve Help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed’ nog niet heeft, is dat  het allerbeste wat je iemand, die met onzichtbare pijn leeft, cadeau kunt geven. Het boek kost €15. Kopen? Dat kan hier. Vandaag voor 17 uur besteld, morgen in huis!
  Sinds kort ook als e-book verkrijgbaar, en in drie aparte delen: nu al vanaf € 1,95!
 29. Voor de nodige afleiding is ook nog ‘Limiet gehaald’ verkrijgbaar, over een bijzonder jaar uit het leven van een chronisch pijnpatiënt. Volgens de lezers van dit boek heeft het maar één nadeel: je leest het achter elkaar uit!

En dan nog dit:
Dit blog is geschreven door Anna Raymann van Boek-en-steun. Wil je meer blogs lezen van Anna, of meer te weten komen over wat Boek-en-steun is en wat ze precies doet? Je vindt alles op de website www.boek-en-steun.nl.

Heb jij zelf chronische pijn en wil jij in een veilige omgeving contact hebben met lotgenoten, word dan lid van de Besloten Facebook groep Boek-en-steun. Inmiddels bijna 3000 leden.

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Pingback: Boek en Steun Tien tips voor de partner van de chronisch pijnpatiënt

 2. Emma

  Om welke chronische ziekten gaat het hier? Mijn beste vriendin heeft de ziekte van Lyme en kan al deze bovenstaande dingen niet!

  • Anna

   Beste Emma,
   Boek-en-steun is er in eerste instantie voor chronisch pijnpatiënten met onzichtbare pijn, door welke oorzaak dan ook
   Ik begrijp niet goed op welk blog je reageert. Er staat hier dat je reageert op ‘De 25 beste cadeau’s voor een chronisch pijnpatiënt, maar dat snap ik niet. Ze kan toch wel iets met een kaartje, een muziekje, een kussen, pantoffels, etc?
   Misschien kun je je vraag wat beter uitleggen?
   Liefs,
   Anna

 3. Pingback: Boek en Steun Wat kun jij betekenen voor iemand met chronische pijn?

 4. Ilona

  Ik zocht ook voor een vriendin met chronische Lyme, al meer dan 3 jaar kan ze bijna aleen maar liggen. Maar ik vind het wel hele goede tips bedankt want er zitten er zeker een paar tussen die wèl kunnen hoor! Ik ga aan de slag 🙂

  • Anna

   Fijn dat we je op ideeën hebben gebracht, Ilona.

 5. Christine

  Erg goede lijst, heb ik veel aan voor aanstaand ziekenbezoek bij terminale patient. Een opmerking: het is niet ‘crapbook’ maar ‘scrapbook’ — maakt helaas nogal wat verschil…

  • Anna

   Ja, dat klopt, dank je wel. Zal het zsm aanpassen.