Lieve Help! De feestdagen komen eraan!

klein bloemetje_rHet is weer december, Sinterklaas is al in Nederland gearriveerd en ook Kerst zal weer eerder hier zijn dan je denkt. Omdat we bij deze feestdagen aan familie, warmte, liefde, saamhorigheid, geloof en gezelligheid denken, is het belangrijk om ze te vieren. Helaas zal het dit jaar door de Corona-maatregelen beperkt zijn met hoeveel mensen je het kunt vieren, maar ik hoop toch dat jij in elk geval met een paar geliefden samen kunt zijn.

Behalve aan de warmte en gezelligheid zullen we echter ook aan eten, cadeautjes en mooie zwarte pieten en Lieve help!kleding denken, en als je dat leuk of van betekenis vindt zal dat allemaal in huis moeten worden gehaald. Nu brengt dit al een hoop stress met zich mee voor gezonde mensen, maar voor de chronisch pijnpatiënt is het vaak een bijna onneembare horde.

In dit blog geef ik je 14 tips om deze hobbel zo goed mogelijk tackelen.

 1. Online shoppen.
  Het meest voor de hand liggende advies dat je tegenwoordig kunt krijgen is natuurlijk om lekker vanuit je bed of luie stoel op je tablet het gewenste kerstjurkje uit te zoeken van Zalando.nl of Asos.com, de chocolade letters en de kalkoen door Appie of Jumbo thuis te laten bezorgen en de kadootjes via Bol.com. Als de verzendkosten niet te hoog zijn ben je vaak ook nog voordeliger uit, en je kunt het lekker in je pyjama doen!
 2. Bereid je voor.
  Als je toch graag zelf de stad in wilt/moet, begin dan vandaag al met je voor te bereiden zodat je, zo gauw je een goede dag hebt, meteen kunt uitrukken. Maak voor die voorbereiding gebruik van de volgende tips:
 3. Maak goede lijsten.boodschappenlijstje
  Schrijf precies op wat je wilt en/of moet kopen en hoeveel je er aan uit wilt geven. Het is het fijnste als je thuis op je gemak al zo goed mogelijk nadenkt over wat je precies voor iedereen zou willen kopen. Als je kleding voor een ander wilt kopen, zorg dat de goede maten en gewenste kleuren ook op je lijstje staan.
  Ga ook vast na welk extra eten er voor de kerstdagen in huis gehaald moet worden, en noteer de exacte hoeveelheden die er nodig zijn.
  En als je straks bij de boom wel weer eens een nieuwe outfit aan wilt hebben, denk daar dan vast over na. Door de stad sjouwen en winkel in, winkel uit lopen zonder dat je precies weet wat je wilt zal een ramp voor je pijnniveau zijn. Dat weet je zelf maar al te goed, laat het dan ook niet gebeuren!
 4. Trek gemakkelijke kleding aan.
  Doe comfortabele kleren aan die lekker zitten. Je snapt zelf wel dat het niet handig is om je hakken uit de kast te halen voor een shopping tour. Ook al lopen ze thuis prima, na een paar uur in de stad lijkt het geheid alsof ze zomaar een paar maten zijn gekrompen!
 5. Vergeet je medicijnen niet.
  Als je pijnmedicatie gebruikt, zorg dan dat je die bij je hebt. Neem ook een klein flesje water mee, of zorg dat je in de buurt van een café of restaurant bent wanneer het tijd is om je pillen te nemen.
 6. Plan je route.
  Stippel van tevoren al de kortste, meest praktische route uit. Als je met de auto gaat weet dan al precies waar je wilt gaan parkeren. Als je met het OV in een grote stad als Amsterdam of Rotterdam wilt gaan winkelen, kun je op 9292 thuis al precies bekijken welke trams of bussen je het beste kunt nemen, zodat je zo min mogelijk hoeft te lopen.
 7. Verdeel je boodschappen.
  Splits je boodschappen uit over kleine beetjes en stel voor jou haalbare doelen op. Dus de ene keer ga je misschien naar de supermarkt en haal je alvast alle lang houdbare spullen. De andere keer ga je naar één winkelcentrum of één grote winkel als Hema of de Bijenkorf, en koop je cadeautjes. De derde keer ga je naar je favoriete modewinkel en je schaft je een nieuwe kerstoutfit aan.
  Feliciteer jezelf iedere keer dat het gelukt is.
 8. Plan het juiste tijdstip.
  Plan als het even kan je tocht op een maandag of dinsdag, of door de week vroeg in de middag. Dat zijn de rustigste tijden. Je heb je de meeste (parkeer)plaats, zitplaatsen in de tram en loopruimte. Je krijgt als het goed is meer hulp van personeel, er zijn meer lege paskamers en geen lange rijen bij de kassa.Lieve help van verkoopster
 9. Vraag om hulp.
  Blijf niet te lang door een winkel dwalen op zoek naar het gewenst item. Daar zijn verkoopsters voor! Dus verspil niet te veel energie met zoeken, wanneer hij of zij het waarschijnlijk meteen voor je kan pakken.
 10. Maak gebruik van hulpmiddelen.
  Neem een boodschappenwagentje mee zodat je niet hoeft te gaan lopen sjouwen met je pakjes.
  Als je al regelmatig gebruik maakt van een hulpmiddel om gemakkelijker te kunnen lopen, ligt het voor de hand om dit ook mee te nemen wanneer je gaat winkelen, dus neem je stok of rollator mee. Ook al kun je normaal wel een heel end komen zónder, na een paar uur shoppen zul je blij zijn dat je je steun bij je hebt.
 11. Neem iemand mee.
  Vraag gezellig iemand mee. Niet iemand die zelf een hele boodschappenlijst wil afwerken, maar die meegaat voor de gezelligheid en om jou te helpen met dragen. Als je met je gezin of een groepje vriendinnen gaat winkelen, kun je ook bij een restaurant langer blijven zitten terwijl je familie of je vriendinnen je om de beurt gezelschap houden. Ze kunnen ook dingen voor jou kopen en je meteen laten keuren of kiezen, en desnoods meteen weer terug naar de winkel brengen als het toch niet goed blijkt te zijn.
 12. Neem vaak een rustpauze.
  Wacht niet tot je lijf zoveel pijn doet dat je niet meer verder kunt. Neem regelmatig pauzes. Je wilt waarschijnlijk niet elk uur ergens koffie gaan drinken, want dan schiet het ook niet op met die inkopen, maar probeer gewoon af en toe even ergens te gaan zitten. Buiten zijn er vaak overal bankjes, maar als het te slecht weer is, zijn er soms ook wel stoelen in winkels of in winkelcentra.
  Ikzelf zoek indien mogelijk altijd de meubelafdeling op (van de Bijenkorf bijvoorbeeld), of ik wip een grote meubelzaak binnen, en zoek een lekkere bank uit die een beetje achteraf staat. Werkt vooral goed op drukke koopavonden of in het weekend, want als je dit op dinsdagochtend doet staat er meteen een verkoper voor je neus!
  (Echt gebeurd: mijn dochter had laatst zoveel pijn in haar rug toen ze in de stad was, uitrustendat ze bij een beddenzaak naar binnen is gegaan, een kwartier op een bed heeft gelegen, en er mee weg is gekomen!! Pas toen ze weer naar buiten liep kwam een verkoper haar achterna, putte zich uit in duizend verontschuldigingen dat hij haar niet opgemerkt had omdat het zo druk was, en vroeg of hij haar alsnog kon helpen. Toen ze zei dat ze geen tijd meer had, mocht ze niet weg voor dat hij haar wat brochures in de hand had gestopt en ze beloofd had nog eens terug te komen!)
 13. Gift cards
  Als het echt niet lukt, ook niet online, om voor al persoonlijke cadeaus voor je geliefden te shoppen, koop dan cadeaukaarten. Je kunt tegenwoordig in elke supermarkt gift-cards kopen van winkels als Hema, Kruitvat, bol.com. Net als bioscoopkaarten, fashion-cheques, dinerkaarten, en nog zo heel veel meer, die bij talloze plaatsen ingewisseld kunnen worden. Daar kun je iedereen blij mee maken.
 14. Verdeel de taken.
  Wat het kerstdiner betreft is het vaak heel leuk en handig om ieder van de gasten iets te laten maken, zoals één gang van het diner. Overleg van tevoren goed, zodat er niet drie grand-desserts zijn en er geen hoofdgerecht is.
  Ik heb het zelf jarenlang op die manier gedaan. ‘Ik zorg voor de warmte, de sfeer en de aankleding’, zei ik dan. ‘Jullie voor de rest’. Dat vonden ze hartstikke leuk, en niemand had op die manier stress.

 

Tot slot:
Het belangrijkste is natuurlijk dat jij moet doen waar jij je goed bij voelt. Níks moet, en als jij geen zin of geen energie hebt om eten, cadeautjes en nieuwe kleren in huis te halen , dan staat echt niet de Kerstpolitie voor je deur. Het is heel belangrijk dat je zelf die keuze maakt. Doe echter jezelf (en je gezin, zeker als je nog jonge kinderen hebt) ook niet te kort door al te makkelijk met je klachten als excuus onder alles uit te komen, als dit in feite met behulp van de bovenstaande tips niet echt nodig is.

Heel veel ideeën voor kadootjes (ook om te vragen) vind je hier

Als jij nog tips hebt waar ik nog niet aan heb gedacht, post ze dan alsjeblieft hier onder. Als het een relevante toevoeging is, zal ik ze meteen in het blog op nemen zodat de adviezenlijst zo compleet mogelijk wordt.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Je vindt heel veel tips en adviezen met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen in Anna Raymann’s boeken  ‘Lieve Help!’ en ‘Over leven met pijn’.
Beide boeken hebben sinds het verschenen is alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Bestel jouw eigen exemplaar van ‘Lieve help’ hier. en van ‘Over leven met chronische pijn’ hier.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, graag zelfs, maar plaats dan wel een werkende link naar mijn website Boek-en-steun.

Meer blogs vind je hier  bloemetjes_2_linksom

Ga eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijn community LPO (voorheen Boek-en-steun), waar je met 4500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Enja Berghuis

  Dank je wel voor de tips , ik probeer op de fb pagina te komen maar dat lukt niet het lijkt net of die er niet is
  Groetjes Enja

  • Anna

   Beste Enja,
   Bedankt voor je reactie. De Facebookpagina werkt bij mij gewoon, zowel op de desktop als op mijn IPhone. Ik denk dus dat het probleem bij jouw apparaat of WIFI ligt. Probeer het nog maar eens.
   Groetjes,
   Anna

 2. Tineke den Boer

  Die rustpauze’s ??? Ik zie jou al zitten bij de Bijenkorf en je dochter een kwartier op een bed en daarna de verkoper erachteraan, maar het is wel een heel handige tip.
  Ik bestel altijd alles online, ruim op tijd, winkel in en winkel uit lukt niet goed, maar tegenwoordig kun je alles op internet bestellen.

macbook onarim - instagram volgers kopen gratis