Deze gewoontes kunnen je leven met pijn écht verbeteren.
Geef jezelf als chronisch pijnpatiënt een kans en probeer het!
Het is niet moeilijk, het kost niks en je hebt er niets bij te verliezen.
WIE?
Iedereen heeft er baat bij om positieve emoties een grotere plaats in zijn of haar leven te laten innemen, maar de persoon met aanhoudende pijn heeft er meer bij te winnen. Het blijkt uit vele onderzoeken dat slechts 30% van de chronisch pijnpatiënten goed met zijn pijn om kan gaan dat deze minderheid van 30% dat wél kan, lijkt te komen doordat hij meer positieve gedachten en emoties heeft dan negatieve.
Hoe komt dat? Waarom hebben bij slechts een derde van elke bestudeerde groep van chronisch pijnpatiënten de positieve emoties de overhand? Waarom is steeds maar een derde veerkrachtig genoeg? Wat is er anders bij deze mensen?
WAAROM?
Chronisch pijnpatiënten zijn continue bezig met overleven. Ze moeten werken om de rekeningen betalen, en voor het huishouden en hun gezin zorgen. Dat slurpt alle energie op die een pijnpatiënt tot zijn of haar beschikking heeft. Daardoor gaat er een heel belangrijk iets verloren, en dat is het plezier in het leven. Hij doet te weinig leuke dingen meer, ziet te weinig van zijn familie en vrienden, heeft geen tijd of energie meer over om dingen te doen waar hij vrolijk van wordt. Daardoor hebben de meeste chronisch pijnpatiënten te weinig positieve emoties in hun leven. Uit tal van onderzoeken is bekend dat negatieve emoties een verslechtering van de klachten met zich meebrengen, en dat positieve gedachtes en emoties de pijnervaring juist verkleinen. Dit is zelfs onafhankelijk van elkaar. Dus je kunt best somber en zelfs een beetje depressief zijn, dan nog kun je door positieve gedachtes en emoties je pijn verminderen.
HOE?
Hieronder vind je een aantal mogelijkheden waarmee je als chronisch pijnpatiënt aan de slag kunt om wat van de positieve emoties, dat plezier en geluk in je leven terug vinden, en waarmee je je veerkracht kunt vergroten. Het is niet moeilijk, het kost niks, en je hebt er niks bij te verliezen. Dus doe jezelf niet langer tekort en probeer het nu gewoon. Pas als je het de aangegeven tijd hebt geprobeerd, en het heeft je niets opgeleverd, dan mag je zeggen dat het niks voor je is!
Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te doen. Het is of/of. Kies er een paar uit waarvan je denkt dat ze het beste bij jou passen. Of probeer het een, en als dat niet voor jou werkt, probeer je een van de andere opties.
- Probeer een groter sociaal netwerkte krijgen. Maak meer contact met de mensen om je heen. Kijk de mensen eens aan, en lach hen zo nu en dan eens toe, ook al is het iemand die je nog niet kent. Neem ook wat vaker contact op met je vrienden, en spreek meer dingen af om samen te doen, ook al denk je dat je er de energie niet voor hebt. Je zult zien dat je van die sociale afspraakjes juist vaak meer energie krijgt! Maak de mensen om je heen ook eens wat vaker een complimentje, of je ze nu kent of niet.
- Hou 30 dagen lang een “Dankbaarheidsdagboek” bij: elke dag schrijf je in een speciaal daarvoor uitgezocht opschrijfboekje of schrift drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dat mogen hele kleine dingetjes zijn, zoals blij met iemand die naar je glimlachte, blij dat een vriendin belde, de zon die zo heerlijk op je gezicht scheen vanochtend, of dat je je goed genoeg voelde om een wandelingetje te maken; maar ook grote, zoals ‘Ik ben dankbaar voor mijn kinderen’. Doe het elke dag op ongeveer dezelfde tijd, dat werkt het beste en probeer erbij te glimlachen wanneer je het opschrijft. Je kunt het heel uitgebreid opschrijven, maar als je weinig tijd hebt kan het ook in een regel. Het moeten elke dag nieuwe dingen zijn. Dus als je al eens je kinderen hebt gebruikt, of het lekkere zonnetje, dan mag je dat de dag erna niet meer gebruiken. Dat wordt na enkele dagen al best lastig, waardoor je gedwongen wordt om overdag heel mindful bezig te zijn om de mooie, fijne of leuke dingen om je heen op te merken. Daardoor zal je veel meer dingen in je leven gaan waarderen.
- Reserveer elke week een tijdsblok van een tot acht uur; een halve dag is perfect. Gebruik deze tijd exclusief voor jezelf en voor je eigen plezier. Probeer hier niks tussen te laten komen. Doe iets wat je fijn vindt. Lees bijvoorbeeld lekker je boek, ga schilderen als je daarvan houdt, uitgebreid in bad, of boek een massage of pedicure. Gewoon iets voor jou alleen, en geniet er heel bewust van.
- Oefen bewuste vriendelijkheid: Elke dag doen we waarschijnlijk een paar aardige dingen voor een ander, maar doordat we er niet bewust mee bezig zijn hebben we helemaal niet meer in de gaten wat dit voor doet en hoezeer het door de ander wordt gewaardeerd. Doe een week lang elke dag iets aardigs voor jezelf, voor een bekende en voor een vreemde. Als je dit doet, kijk de ander dan in de ogen en ben vriendelijk. Verwacht geen tegenprestatie, maar neem het wel bewust waar als de ander dankbaar is. Als je iets aardigs voor jezelf doet realiseer je dan hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen en aardig voor jezelf te zijn. Schrijf een weeklang op welke aardige dingen je die dag hebt gedaan en schrijf er ook bij welk gevoel je erbij had.
- Schrijf een weeklang elke dag drie dingen op die goed gingen die dag. Ook dit mogen weer heel kleine dingen, maar ook grote zijn. Focus er niet alleen op wát er goed ging, maar ook waardóór ze goed gingen. Schrijf dit er ook bij. Ook wat je er zelf eventueel aan gedaan hebt om te zorgen dat het goed ging.
- Maak een ‘spaarvarken’. Denk elke avond na welke personen, dingen of gebeurtenissen jou die dag gelukkig hebben gemaakt. Maak desnoods een lijstje en kies er dan eentje uit waarbij je even een
momentje bewust nageniet. Waarom was dit bijzonder voor je? Beschrijf nu dit moment op een notitieblaadje. Gebruik genoeg details dat je later weer meteen weet waarover dit ging. Schrijf er de datum bij, vouw het papiertje op en stop het in het spaarvarken. Doe dit 30 of 60 dagen lang. Aan het eind van die periode maak je je spaarvarken open en lees je al je briefjes. Als het goed is herinner je je meteen weer welke dingen je gelukkig hebben gemaakt in de afgelopen periode. We zijn een beetje het vermogen verloren om ons gelukkige momenten terug te halen. Op of andere manier denken we gemakkelijker terug aan de negatieve gebeurtenissen. Met de methode van het spaarvarken zijn we ons niet alleen elke dag wat bewuster van de dingen die ons blij maakten, maar ook aan het einde van de periode, wanneer we alles nog eens overlezen en het een beetje opnieuw beleven.
Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit artikel zou willen delen op social media of via de mail. Onderaan deze pagina vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.
De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek ‘Lieve Help!’. Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts, met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen. Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten. Lees meer over ‘Lieve Help’ hier.
Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst: “Door Anna Raymann, fysiotherapeute, schrijfster, chronisch pijnpatiënt en deskundige met betrekking tot de sociale gevolgen van chronische pijn, Boek-en-steun”. Auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”
Ga (net als ruim 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
In de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, kun je met meer dan 2800 lotgenoten chatten, vragen stellen en steun geven en krijgen.