EHBP-mand, eerste hulp bij een pijnaanval

EHBP-mand, eerste hulp bij een pijnaanval

Je mag tegen de EHBP-mand ook noodtas zeggen, of verwenmand. En in plaats van pijnaanval mag je het ook een hevige pijn-dag noemen, een opvlamming of een pijnstorm. Of je noemt het gewoonweg een kutdag.
Wat voor naam je er aan geeft doet er ook niet toe. Belangrijker is dat ze er gewoon zijn. Van die dagen. Iedereen die te maken heeft met aanhoudende pijn weet dat. Soms gaat het even wat beter, en soms gaat het helemaal niet.
Het zijn van die dagen dat je alleen maar op de bank kunt liggen, of zelfs je bed niet uit komt. Dat je niet de energie hebt, of té veel pijn om überhaupt te gaan douchen en wat anders aan te trekken. Dat je nauwelijks voor je eten kunt zorgen. En misschien hoeft dat eten ook wel helemaal niet want je krijgt toch geen hap door je keel. Van die dagen dat je alleen maar zit te hopen dat het snel ophoudt. Of dat in elk geval de dag voorbij gaat en dat het morgen hopelijk weer wat beter gaat.
Soms weet je tevoren dat zo’n situatie er aan komt omdat je een behandeling moet ondergaan, die je extra veel pijn oplevert. Meestal echter wordt je overvallen door zo’n opvlamming van de pijn.EHBP-mand

Vanaf nu ga jij ervoor zorgen dat je voorbereid bent. Dat jouw EHBP-mand klaarstaat. Die mand met dingen die dan wel niet de pijn kunnen laten verdwijnen, maar die het zo’n dag toch een stuk aangenamer en gemakkelijker maken om vol te houden. Gedurende de eerstvolgende periode dat jij je goed genoeg voelt, ga je ervoor zorgen dat die mand altijd voor het grijpen staat. Zodat je geliefden deze meteen naast je bank of bed kunnen zetten. Of waar je, als je alleen woont, zelf gemakkelijk bij kunt.

Wat stoppen we in die EHBP-mand?

Tja, dat is natuurlijk enigszins persoonlijk, maar ik wil graag een aftrap voor je doen en vertellen wat er bij mij in zit. Daar gaan we:

 1. Het spreekt vanzelf dat mijn telefoon en IPad in de buurt moeten zijn. Soms ben ik te ellendig om er op te kijken, maar in de loop van de dag geeft het wellicht toch wat afleiding. Ik gebruik ze soms ook als radio, wanneer ik migraine heb, en me na een dag in het donker liggen me dood lig te vervelen en nog niet in staat ben om te lezen of tv te kijken. Op NPO-radio 1 worden vaak best interessante items behandeld en discussies gevoerd. Dat leidt niet alleen af van de pijn, maar ik steek er soms ook nog wat van op.
 2. Mijn favoriete tv show, komedie, film.
  Tegenwoordig heb ik Netflix, maar als je dit niet hebt, zorg er dan voor dat je wat leuke feel-good movies of afleveringen van je favoriete tv-programma hebt opgenomen of gedownload. Die kunnen tijdens zo’n pijn-eruptie wellicht afleiding geven.
 3. Een fijn boek
  Ikzelf ben een lezer, dus ik zorg er voor (wanneer ik tenminste geen migraine heb) dat ik een lekker feel-good boek voor een dag als deze heb bewaard. Je kunt natuurlijk ook je favoriete boek aller tijden in de mand stoppen, om dat nog eens lekker te gaan herlezen. Niet zo erg wanneer je dan af en toe een stukje mist omdat je te suf bent, of je je door een pijnpiek even niet meer kunt focussen op de tekst.
  Als je moeite hebt met het lezen kun je je laten voorlezen door middel van een luisterboek. Voor mij is dit een van dé uitvindingen van de eeuw.
 4. Gemakkelijke kleding en (bed)sokken.
  Mijn lekkerste joggingbroek zit in de mand, evenals mijn fijne bedsokken. Hunkemöller en Livera hebben vaak leuke en goedkope spullen voor dit doel, die fantastisch zitten.
 5. Mijn verwarmingskussen!
  Ook fijn: warmte-pleister, -kussen, -pakking, -pads, -compressen. Of wordt jij juist geholpen door kou? Misschien in de winter de warmte- en in de zomer het ijs? Hoe dan ook, zorg dat deze dingen klaar voor gebruik en voor het grijpen liggen.
 6. Gezond en/of troostrijk eten.
  Soms helpt het om gezonde dingen bij de hand te hebben, maar een andere keer ga ik me alleen maar beter voelen van een lekkere reep Tony Chocolonely salt caramel. Stop wat van de etenswaren die jóu helpen, (en langer houdbaar zijn) in je EHBP-mand.
 7. Extra kussens, misschien wel speciale nek- of rugkussens, en een lekker fleecedekentje voor op de bank.
 8. Mijn dagelijkse medicatie, plús wellicht extra medicijnen voor extra hevige pijn!
  Ik gebruik mijn TENS niet meer dagelijks, dus zit hij (met alle toebehoren uiteraard) in mijn EHBP-mand!
 9. Zaken die ik echt bij de hand wilt hebben, ook al voel ik me nog zo slecht, zoals leesbril en de opladers voor mijn telefoon en tablet. Voor migraineaanvallen, waarbij ik geen licht kan verdragen, ligt er een oogmaskertje van de KLM bij de hand, evenals een zonnebril. Die laatste gebruik ik om naar Netflix te kijken, wanneer ik me al weer een beetje beter voel, maar het normale tv-licht nog te veel is. En vergeet niet je oortjes, om naar de radio of een luisterboek te kunnen luisteren.
 10. Extra steunband voor mijn rug of heupen. Soms helpen die goed om de pijnlijke rug enigszins te fixeren waardoor ik geen verkeerde bewegingen maak. Ook geeft het extra warmte aan mijn rug.
 11. Wegwerpwashandjes, die ze tegenwoordig ook in de ziekenhuizen en bij de thuiszorg gebruiken. Hiermee kan ik me gemakkelijk even opfrissen en ze zijn bij elke drogist te krijgen. Daarnaast is een fijne body- en handlotion ook fijn. Als je pijn-uitbarsting meerdere dagen duurt, waarbij het je niet lukt om te gaan douchen, is het ook handig om een flacon droogshampoo in je mand te hebben.
 12. Als je ervan kunt genieten (én het verdraagt) kun je een geurkaars of geurstokjes in de buurt neerzetten.
 13. Afleiding in de vorm van iets wat met je hobby te maken heeft, zoals bijvoorbeeld een kleurboek voor volwassenen, kralen, haakwerk of een puzzelboekje
 14. Ik heb nog een ouderwetse discman, waarop ik een cd met ontspanningsoefeningen kan afspelen, maar ook fijne muziek waar ik rustig van word. Verder heb ik nog een paar luister-c.d.’s met goede boeken er op. Ook ideaal wanneer ik in het donker moet blijven liggen. Onlangs ben ik weer lid geworden van de bibliotheek en via deze link kan ik nu luisterboeken gratis downloaden op mijn IPhone of IPad. Echt ideaal!
 15. Mijn laatste item is niet iets wat in mijn EHBP-mand zit, maar dat is de optie om mijn liefste vriendin, of mijn dochter, te bellen, die altijd bereid zijn om naar me luisteren, me te steunen en me moed in te praten!
 16. Lees ook mijn blog over hoe je een hevige pijndag tackelt, print het uit en stop het in je mand zodat je het bij de hand hebt wanneer je het ’t hardste nodig hebt.

Pak al deze spullen in een leuke mand of draagtas en stop deze in je nachtkastje, of zorg dat hij in elk geval ergens voor jou of je huisgenoten voor het grijpen staat.

Wat heb jij in je mand zitten, (of wat gá jij er in stoppen), wat ik nog niet heb?

 

 

 

 

 

Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit zou willen delen op social media of via de mail. Hieronder vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”

Meer blogs vind je hier

 

Ga ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Daarnaast is er ook de Besloten Facebook-groep van Boek-en-steun, waar je met inmiddels al bijna 3000 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke den Boer Reply

  In ieder geval mijn oplader voor devneurostimulator, want ook met een heftige pijndag, ben ik te beroerd om uit bed te komen om die oplader te pakken.
  Verder, maar dat kan niet in de mand, Bert, onze kat, mag normaal niet op de slaapkamer, maar voelt het aan als ik verdriet heb door de pijn. Een huisdier kan een waardevole aanvulling zijn op die momenten.
  Verder, maar dat zal je uiteraard niet verbazen, dezelfde dingen als jij, behalve mijn discman, heb alle muziek via ITunes op mijn iPhone staan.
  Goede tip van de bibliotheek trouwens, misschien toch ook maar weer lid worden!

  • Anna Reply

   Weet je waar die mp3tjes van de bibliotheek ook ideaal voor zijn: als je op het strand ligt. Je hoeft niet meer moeilijk met je leesbril en je zonnebril op je ereader te turen (en deze vast te houden), maar gewoon lekker met je ogen dicht luisteren. Heb afgelopen vakantie bv een boek gehad (Eindfeest) dat voorgelezen werd door Isa Hoes. Heerlijk. Je zit echt helemaal in het verhaal, als zij het voorleest.

 2. Jeanne Reply

  Waardevolle tips!! Misschien om bij de medicijnen/elders een fles water/sap/ander drankje toe te voegen. Een thermos lekkere thee of misschien wel koffie of bouillon gaat er ook wel in.
  Ga zo door Anna!
  Jeanne

 3. marion van de sande Reply

  zo,n tas heb ik ook,alleen wat me het beste hielp heb ik nu al 2 keer weggedaan.
  mijn hoog/laagbed in de woonkamer,ik heb op me in laten praten en nu het bed weer weggedaan.omdat iedereen vond dat dat niet kon.
  maar op momenten dat ik moet rusten of oefeningen doen was alleen dat bed goed.op de bank trekt de pijn niet weg,ik kan hem niet verstellen.ik weet dat het geen gezicht is zon bed eeuwig in de woonkamer,maar het was voorgeschreven door de professor van de pijnpoli,zodat ik niet steeds boven hoefde te gaan liggen,ik ben alleen en als ik me goed voel,is dat natuurlijk ook raar.maar op mijn slechte dagen heb ik dat bed zo hard nodig,ook om s,middags even te gaan liggen in de juiste houding en in de woonkamer is de angst ook niet zo erg en voel ik me op de een of andere manier veiliger.hij is nu weer een week of 2 weg en ik word stapelgek.de woonkamer ziet er gezellig uit maar ik ga kapot.wat nu? voor de 3de keer terughalen? een sta-op stoel helpt niet,alleen gestrekt en met oefeningen gaat de pijn weg.
  liefs marion.

  • Tineke den Boer Reply

   Als je hem toch kunt terughalen voor de 3e x, zou ik het zeker doen. Het gaat om jouw welzijn.

  • Trudie Engelen Reply

   Ik zou het ook terughalen weer, herken het wel de anderen blablablabla, toevallig heb ik ook weer een extra bed geplaatst in de voorkamer was extra kamer. Heerlijk ramen wagenwijd open! Helemaal alleen voor mij.
   Afgelopen weken kon mijn man ook niet slapen door mijn gehoest. Dus een escape en de tas is altijd bij de hand!
   Anna bedankt

Laat een reactie achter

*

captcha *