Hoe haal jij het maximale uit je afspraak met de dokter? 10 tips!

Kijk jij ook soms echt uit naar je afspraak met een arts omdat je hoopt dat er dan eindelijk iets positiefs gaat gebeuren? En ben jij ook wel eens gefrustreerd teruggekomen van zo’n afspraak omdat het bezoek heel anders verliep dan je had gehoopt? Schoten je, toen je eenmaal buiten stond, pas de dingen te binnen die je had willen zeggen of de vragen die je had willen stellen?

Als jij naar je afspraak met een arts gaat, weet je dat je tijd met hem of haar beperkt is. Artsen hebben nou eenmaal maar een bepaalde tijd voor elke afspraak beschikbaar. Dit is zowel voor jou als voor de arts, een grote uitdaging.
Misschien heb je al wel heel lang op deze afspraak moeten wachten en stel je je er veel van voor. Wat kun jij er als patiënt met een gecompliceerde aandoening als chronische pijn dan aan doen om de tijd die de arts voor jou beschikbaar heeft zo optimaal mogelijk in te vullen?

Zestien tips om te voorkomen dat je gedesillusioneerd thuiskomt van je doktersbezoek

Let op: ik weet dat ik je in dit boek steeds opdraag om je minder met de pijn bezig te houden, maar voor een doktersafspraak moet je tijdelijk een uitzondering maken. In de voorbereiding daarop moet je je namelijk even heel goed concentreren op je pijn en de gevolgen daarvan!

 1. Zorg dat je uitgerust bent
  Een doktersafspraak kan enorm vermoeiend zijn voor mensen met een chronische ziekte. Zorg voor voldoende rust vóór en na de afspraak.
 2. Plan je afspraak op de beste tijd
  Als je de afspraak maakt, vraag dan om de eerste tijd in de ochtend of de eerste optie meteen na de lunch. Op die tijden kan je arts nog niet zo veel zijn uitgelopen, waardoor je waarschijnlijk niet extra lang hoeft te wachten totdat je aan de beurt bent.
 3. Maak indien nodig een dubbele afspraak
  Wanneer je meerdere kwesties wilt bespreken vraag dan bij het maken van de afspraak om dubbele tijd. Dat wordt wel vaker gedaan, zeker bij een huisarts en het voorkomt frustraties voor zowel de arts als de patiënt.
 4. Als je deze arts pas voor de eerste keer bezoekt
  Als je naar een nieuwe arts gaat, zorg dan dat er een uittreksel van je medisch dossier beschikbaar is. De arts zal een overzicht van je medische geschiedenis willen hebben, zoals welke specialisten je eerder hebt bezocht, welke operaties je hebt ondergaan en wanneer. Wellicht staat dit alles in de computer van het ziekenhuis waar je heen gaat, maar zo niet, zorg dat je zelf het een en ander op papier bij je hebt. Zodat er geen kostbare tijd verloren gaat, omdat jij in je geheugen moet gaan graven of de dokter alles moet gaan zitten intypen.

  1. Maak een actuele lijst van je medicatie
   Zorg dat je een up-to-date lijst van al je medicatie bij je hebt, liefst een uitgeprint exemplaar dat je af kunt geven. Dit voorkomt dat er kostbare tijd verspild moet worden met het opsommen en intypen van je medicijnen in de computer. Op deze lijst moet staan:
  • De naam van elk medicijn, inclusief degene die je zonder recept koopt en slikt.
   Noteer dus ook de kruiden, vitamines, en supplementen die je neemt.
  • De dosis ervan.
  • Het aantal pillen dat je per keer neemt.
  • Hoe vaak per dag je ze neemt.
 5. Zorg dat je een exemplaar van deze lijst bij elke doktersafspraak bij je hebt. Als er veranderingen worden aangebracht door een van je artsen, pas dan ook je lijst meteen aan. Het is sowieso altijd goed om voor noodgevallen een actuele lijst in je tas te hebben. Als je zelf kunt inloggen bij je eigen pagina van een ziekenhuis, kun je je medicatielijst vaak ook online checken en zo nodig aanpassen.
  1. Vat je symptomen van tevoren samen
   Bereid je voor door alles goed op te schrijven. Daarmee zal je tijdens je afspraak een duidelijk en compleet antwoord kunnen geven op alle vragen van de arts, zodat deze sneller duidelijkheid krijgt over wat er aan de hand is.
   Ga er een paar dagen voor je afspraak eens voor zitten en schrijf de antwoorden op de onderstaande vragen op. Loop alle antwoorden een dag van tevoren nog een keertje langs. Gebruik gewoon je eigen woorden om de ziekteverschijnselen te beschrijven; je hoeft niet je best te doen om doktersjargon te gebruiken. De checklist in het kader helpt je je belangrijkste symptomen in kaart te brengen.

  Checklist: wat zijn je belangrijkste symptomen?

  Weet je dat uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld 23 seconden hebt voordat een dokter je onderbreekt? Slechts 28% van de artsen laat je helemaal uitpraten. De arts focust zich op een van de klachten waarover je vertelt, en komt in slechts 8% van de gevallen nog terug op andere zaken die je hebt genoemd.

  Zorg daarom dat je van tevoren goed bedenkt welke klachten de grootste problemen opleveren, en laat de rest voor nu even zitten – tenzij de arts er specifiek naar vraagt natuurlijk.

  • Van welke twee of drie symptomen heb je de allermeeste last?
   In welke mate en op welke manier beïnvloeden deze symptomen de kwaliteit van je leven? Je werk? Je hobby’s?
  • Probeer van elk symptoom op te schrijven:
   – Wanneer is het begonnen? Gingen er andere symptomen aan vooraf?
   – Heb je enig idee waardoor het is begonnen?
   – Is dit symptoom in de loop van de tijd of sinds je vorige bezoek aan deze arts veranderd?
   – Hoe vaak doet dit symptoom zich voor?
   – Lijkt het samen te gaan met andere symptomen, of staat het daar los van?
   – Is het constant aanwezig of wisselend?
   – Is er iets waardoor het minder of juist erger wordt?
  • Als je pijn of ongemak ervaart, geef dan aan:
   – Waar zit het? Verplaatst het zich naar andere delen van het lichaam?
   – Wanneer is het ongeveer begonnen?
   – Heb je enig idee waardoor dit is begonnen?
   – Is dit symptoom in de loop van de tijd of sinds je vorige bezoek veranderd?
   – Hoe vaak doet dit symptoom zich voor?
   – Lijkt het samen te gaan met andere symptomen, of staat het daar los van?
   – Is het constant aanwezig of wisselend?
   – Is er iets waardoor het minder of juist erger wordt?
   – Hoe hevig is je pijn op de schaal van 1-10? Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, dus maak het niet beter of slechter dan het is.
   – Wat is het voor soort pijn? Is deze stekend, brandend, zeurend, kloppend, et cetera?
   – Straalt de pijn uit?
  • Ben je met deze pijn al eens eerder bij een arts geweest?
   – Zo ja, zijn er tests gedaan, en zo ja, wat waren de resultaten? Zorg zo mogelijk dat je de uitslagen van die tests bij je hebt.
   – Wat was de diagnose? Breng, indien mogelijk, het verslag hiervan mee.
   – Welke behandeling is er toen voorgeschreven? Heb je die gehad? Hoe vaak? Heeft dat geholpen?

  Als je afspraak een vervolgafspraak is bij dezelfde arts, zorg dan dat je precies de verschillen van de symptomen ten opzichte van je vorige bezoek noteert. Ook al heeft er maar een heel kleine verbetering plaatsgevonden, dan nog is het belangrijk om dat te vertellen, want het kan aangeven dat jullie op de goede weg zijn, en dat alleen meer tijd nodig is of dat de behandeling intenser moet worden toegepast.

  1. Schrijf alle vragen op die je aan je arts wilt stellen
   Wees niet bang dat je arts het vervelend of raar vindt wanneer je met een stapel papieren binnenkomt. De meeste artsen zullen het juist erg op prijs stellen wanneer je je goed hebt voorbereid. Schrijf de vragen op in volgorde van prioriteit, zodat de belangrijkste in elk geval binnen de tijd aan de orde komen.
  2. Neem iemand mee
   Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen ten opzichte van een arts, of ben je bang dat je dingen vergeet te zeggen of te vragen. Wellicht vergeet je vaak wat de dokter allemaal gezegd heeft of begrijp je niet alles. Misschien ben je zenuwachtig en bang voor een slechte uitslag. Probeer in al deze gevallen een familielid of vriend(in) mee te nemen naar de afspraak. Deze persoon kan ook aantekeningen maken van wat de arts allemaal vertelt.
  3. Zorg dat je ruim op tijd bent voor je afspraak
   Misschien is er nog een vragenlijst die je ter plekke moet invullen. Of het geeft je de tijd om nog even rustig je aantekeningen na te kijken.
  4. Aantekeningen of opname
   Zoals al in punt 8 aangegeven kan het vaak geen kwaad om aantekeningen te maken. Tegenwoordig is het ook gemakkelijk én wettelijk toegestaan om met je smartphone een opname van het gesprek met de arts te maken. Doe dit niet stiekem, maar vertel het aan de dokter en leg uit dat je het doet om later thuis nog eens alles rustig na te lezen of na te luisteren.
  5. Stel niet zelf al de diagnose
   Ga niet met je eigen diagnose het gesprek in. Daardoor zal je niet meer goed luisteren en open staan voor de dingen die je arts je vertelt. Als je op internet een diagnose hebt gevonden waar je je zorgen over maakt, kun je dat natuurlijk wel met de dokter delen.
  6. Wees eerlijk
   Misschien geef je liever niet toe dat je rookt, drinkt, of drugs gebruikt (en hoeveel!), maar door dit voor je arts te verzwijgen, kan deze nooit een zuiver en compleet beeld krijgen van jouw gezondheid. Biecht het ook eerlijk op wanneer je gestopt bent met bepaalde medicatie, of deze onregelmatig slikt en hoe dat komt. Alleen op deze manier kan je arts optimale zorg bieden.
  7. Zorg ervoor dat je alles wat de arts je vertelt goed begrijpt
   Stel vragen als iets niet duidelijk is. Soms is het handig om hetgeen de arts heeft gezegd nog eens in je eigen woorden proberen te herhalen. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat jullie het over hetzelfde hebben en dat je precies snapt wat de aanbevelingen van de arts zijn.
   Als er onderzoeken worden afgesproken, zorg dan dat je weet wanneer en hoe je de uitslagen van die onderzoeken te horen krijgt. Breng die uitslag mee naar je volgende afspraak, zodat je die nog met de arts kunt bespreken.
  8. Als er nieuwe medicatie wordt voorgeschreven, vraag dan:
   – Waarvoor is dit medicijn, en wat hoopt u dat het met me doet?
   – Hoe moet ik dit medicijn gebruiken, hoe vaak en hoeveel?
   – Zijn er bijwerkingen? Wat moet ik doen als die bijwerkingen bij mij optreden?
   – Kan ik dit medicijn wel veilig gebruiken in combinatie met mijn andere medicatie?
   – Moeten er onderzoeken plaatsvinden om te zien wat dit medicijn met me doet? Zo ja, wanneer en hoe vaak?
  9. Duidelijke communicatie van twee kanten
   Het is de bedoeling dat er tijdens een doktersbezoek van twee kanten duidelijk wordt gecommuniceerd. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om nadere uitleg. Sommige artsen zijn zo gewend om in doktersjargon te praten, dat ze wel eens vergeten dat een leek dat allemaal niet begrijpt. Ook wanneer je de door je dokter voorgestelde behandeling niet ziet zitten, kun je dit aangeven. Je kunt informeren of er wellicht alternatieve mogelijkheden zijn. Ook kun je je arts vragen of hij of zij voor zichzelf (of voor zijn partner of moeder) dezelfde behandeling zou kiezen wanneer hij of zij deze klachten had.
  10. Maak een vervolgafspraak, indien nodig
   Als de afspraak klaar is, zorg dan dat je precies weet óf, en zo ja, wannéér je weer terug moet komen. Vraag ook of je eerder moet terugkomen wanneer er zich nieuwe ziekteverschijnselen of veranderingen voordoen in de symptomen die je nu al hebt.

  Wanneer je aanhoudend pijn hebt, is de relatie met je arts een van de belangrijkste relaties die je hebt. Hij is lid van jouw begeleidingsteam. Door je goed voor te bereiden op het bezoek kun je jouw eigen tijd, en die van je arts, zo effectief en doeltreffend mogelijk gebruiken. Met deze maatregelen haal je alles uit je doktersafspraak en hoef je achteraf niet teleurgesteld of gefrustreerd te zijn. Onderzoek toont aan dat patiënten die in dit proces een actieve rol aannamen tevredener zijn en meer resultaat hebben van hun behandeling.

Over leven met chronische pijn

Dit blog komt uit ‘OVER LEVEN MET CHRONISCHE PIJN’.
In dit boek vind je nog 24 hoofdstukken vol met tips mbt je leven met pijn.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.

Hier lees je meer over dit boek.

 

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke den Boer Reply

  Wat een heldere goede blog. De afspraak die ik maak bij huisarts of specialist is altijd einde ochtend of begin middag. Ik heb juist moeite met het opstarten ‘s morgens. Handige tip is eigenlijk een overzicht van je medicatie van de apotheker altijd bij je te hebben. Hij is degene die er van op de hoogte is wat je slikt of gebruikt. Daarop zelf eventueel inderdaad je vitamines schrijven die je bij de drogist haalt.

Laat een reactie achter

*

eskişehir eskort - eskort - eskort mersin - macbook onarim - bursa eskort - instagram volgers kopen gratis