Hoe haal jij het maximale uit je afspraak met de dokter? 10 tips!

DoktersafspraakDoktersafspraak, 10 tips!

Als jij naar een afspraak met een arts gaat, weet je dat je tijd met hem of haar beperkt is. De meeste artsen werken in een ziekenhuis en in verband met de richtlijnen van de zorgverzekeraars hebben zij maar een bepaalde tijd voor elke afspraak beschikbaar. Dit is zowel voor de patiënt met een gecompliceerde aandoening als chronische pijn, als voor de arts, een grote uitdaging.

Wat kun jij als patiënt er aan doen om de tijd die je arts voor jou heeft zo optimaal mogelijk in te vullen? Hoe voorkom je dat je gefrustreerd thuiskomt van je doktersafspraak?

 

 1. Zorg dat je uitgerust bent.
  Een doktersafspraken kan enorm vermoeiend zijn voor mensen met een chronische ziekte. Zorg voor voldoende rust vóór en na de afspraak.
 2. Plan je afspraak op de beste tijd.
  Als je de afspraak maakt vraag dan om de eerste tijd in de ochtend of de eerste meteen na de lunch. Op die tijden kan je arts nog niet zo veel zijn uitgelopen, waardoor je waarschijnlijk niet extra lang hoeft te wachten totdat je aan de beurt bent.
 3. Maak een actuele lijst van je medicatie.
  Zorg dat je al je medicijnen in een up-to-date lijst bij je hebt, liefst op een uitgeprint exemplaar dat je af kunt geven. Dit voorkomt dat kostbare tijd verspild moet worden met het opsommen en inbrengen van je medicijnen.pijnstillers
  Op deze lijst moet staan:
 • de naam van elk medicijn, inclusief degenen je zonder recept koopt en slikt
 • de dosis
 • het aantal dat je per keer neemt
 • hoe vaak per dag je ze neemt
 • Zorg dat je een exemplaar van deze lijst bij elke dokters-afspraak bij je hebt.
  Als er veranderingen worden ingesteld door een van je artsen, pas dan ook je lijst meteen aan.
  Het is ook goed om altijd een actuele lijst in je tas te hebben, voor noodgevallen.
 1. Vat je symptomen tevoren samen
  Bereid je afspraak voor door alles goed op te schrijven. Daarmee zul je tijdens je afspraak een duidelijk en compleet antwoord kunnen geven op alle vragen van de arts, zodat deze sneller duidelijkheid zal kunnen krijgen over wat er aan de hand is.
  Ga er een paar dagen voor je afspraak eens voor zitten en schrijf de antwoorden op de onderstaande vragen op. Loop alle antwoorden de dag voor je afspraak nog een keertje langs. Gebruik gewoon je eigen woorden om de ziekteverschijnselen te beschrijven. Je hoeft niet je best te doen om doktersjargon te bezigen.vragenlijst voor je doktersafspraak
 • Wat zijn je belangrijkste symptomen?
 • Van welke twee of drie symptomen heb je de allermeeste last?
 • In welke mate en op welke manier beïnvloeden deze symptomen je dagelijkse leven?
  Je werk? Je hobby’s?
 • Probeer van elk symptoom op te schrijven:
  – Wanneer is het begonnen? Gingen er andere symptomen aan vooraf?
  – Heb je enig idee waardoor het is begonnen?
  – Is dit symptoom in de loop van de tijd veranderd of sinds je vorige bezoek aan deze arts?
  – Hoe vaak doet dit symptoom zich voor?
  – Lijkt het samen te gaan met andere symptomen, of staat het daar los van?
  – Is het constant aanwezig of wisselend?
  – Is er iets waardoor het minder of juist erger wordt?
 • Als je pijn of ongemak ervaart, geef dan aan:
  – Waar zit het? Verplaatst het zich naar andere delen van het lichaam?
  – Wanneer is het ongeveer begonnen?
  – Heb je enig idee waardoor dit is begonnen?
  – Is dit symptoom in de loop van de tijd veranderd of sinds je vorige bezoek?symptomen
  – Hoe vaak doet dit symptoom zich voor?
  – Lijkt het samen te gaan met andere symptomen, of staat het daar los van?
  – Is het constant aanwezig of wisselend?
  – Is er iets waardoor het minder of juist erger wordt?
  – Hoe hevig is je pijn op de schaal van 1-10? Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, dus maak het niet beter of slechter dan het is.
  – Wat is het voor soort pijn? Zoals bv stekend, brandend, zeurend, brandend, kloppend, etc
  – Straalt de pijn uit?
 • Ben je met deze pijn al eens eerder bij een dokter geweest?
  – Zo ja, zijn er testen gedaan, en zo ja, wat waren de resultaten (zorg indien mogelijk dat je de uitslagen van de testen bij je hebt)
  – Wat was de diagnose? (breng indien mogelijk het verslag hiervan mee)
  – Welke behandeling is er toen voorgeschreven? Heeft dat geholpen?
 • Als deze afspraak een vervolgafspraak is bij dezelfde arts, zorg dan dat je precies de verschillen van de symptomen ten opzichte van je vorige bezoek noteert. Ook al is het maar een heel klein beetje beter geworden, dan is het nog steeds belangrijk om dat te vertellen, want dit geeft wellicht aan dat jullie op de goede weg zitten, en dat alleen meer tijd nodig is of dat de behandeling intenser moet worden toegepast.Samen naar dokterafspraak
 1. Schrijf alle vragen op die je aan je arts wilt stellen.
  Schrijf ze op in volgorde van prioriteit, zodat je belangrijkste vragen in elk geval aan de orde komen.
  Probeer tijdens het gesprek aantekeningen te maken van de antwoorden, die de arts je geeft. Nog beter, neem iemand mee, die dat voor je doet.
 2. Stel niet zelf al de diagnose
  Ga niet met je eigen diagnose het gesprek in. Daardoor zul je niet meer goed luisteren en open staan voor de dingen die je arts je vertelt.
  Als je een diagnose hebt gevonden waar je je zorgen over maakt, dan kun je dat natuurlijk wel met de dokter delen.
 3. Zorg dat je ruim op tijd bent voor je afspraak.
  Misschien is er nog een vragenlijst die je ter plekke moet invullen. Maar ook als dit niet het geval is, geeft het je de tijd om nog eens rustig je aantekeningen na te kijken.
 4. Zorg ervoor dat je alles wat de arts je vertelt goed begrijpt.
  Stel vragen als iets je niet duidelijk is. Soms is het handig om hetgeen de arts zegt nog eens in je eigen woorden proberen te herhalen. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat jullie het over hetzelfde hebben en dat je precies snapt wat de aanbevelingen van de arts zijn.
  Als er onderzoeken worden afgesproken, zorg dan dat je weet wanneer en hoe je de uitslagen van die onderzoeken te horen krijgt. Breng die uitslag mee naar je volgende afspraak zodat je die nog met de arts kunt bespreken.
 5. Als er nieuwe medicatie wordt voorgeschreven, vraag dan :
  – Waarvoor is dit medicijn, en wat hoopt u dat het met me doet?
  – Hoe moet ik dit medicijn gebruiken, hoe vaak en hoeveel?
  – Zijn er bijwerkingen? Wat moet ik doen als die bijwerkingen bij mij optreden?
  – Kan ik dit medicijn wel veilig gebruiken in combinatie met mijn andere medicatie?
  – Moeten er onderzoeken plaatsvinden om te zien wat dit medicijn met me doet? Zo ja, hoe vaak?
 6. Maak een vervolgafspraak, indien nodig.
  Als de afspraak klaar is zorg dat je precies weet of, en wanneer je weer terug moet komen. Vraag ook of je eerder mag of moet terugkomen wanneer er nieuwe ziekteverschijnselen optreden of veranderingen in de symptomen, die je nu al hebt.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!’ Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen. Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten. Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst: “Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”

Meer blogs vind je hier

 

Ga (net 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de  hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.  Ook is er de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met meer dan 2500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke den Boer Reply

  Wat een heldere goede blog. De afspraak die ik maak bij huisarts of specialist is altijd einde ochtend of begin middag. Ik heb juist moeite met het opstarten ‘s morgens. Handige tip is eigenlijk een overzicht van je medicatie van de apotheker altijd bij je te hebben. Hij is degene die er van op de hoogte is wat je slikt of gebruikt. Daarop zelf eventueel inderdaad je vitamines schrijven die je bij de drogist haalt.

Laat een reactie achter

*

captcha *