Hoe haal jij het maximale uit je afspraak met de dokter? 10 tips!

 

Kijk jij ook soms echt uit naar je afspraak met een arts omdat je hoopt dat er dan eindelijk iets positiefs gaat gebeuren? En ben jij ook wel eens gefrustreerd teruggekomen van zo’n afspraak omdat het bezoek heel anders verliep dan je had gehoopt? Schoten je, toen je eenmaal buiten stond, pas de dingen te binnen die je had willen zeggen of de vragen die je had willen stellen?

Als jij naar je afspraak met een arts gaat, weet je dat je tijd met hem of haar beperkt is. Artsen hebben nou eenmaal maar een bepaalde tijd voor elke afspraak beschikbaar. Dit is zowel voor jou als voor de arts, een grote uitdaging.
Misschien heb je al wel heel lang op deze afspraak moeten wachten en stel je je er veel van voor. Wat kun jij er als patiënt met een gecompliceerde aandoening als chronische pijn dan aan doen om de tijd die de arts voor jou beschikbaar heeft zo optimaal mogelijk in te vullen?

Zestien tips om te voorkomen dat je gedesillusioneerd thuiskomt van je doktersbezoek

Let op: ik weet dat ik je in dit boek steeds opdraag om je minder met de pijn bezig te houden, maar voor een doktersafspraak moet je tijdelijk een uitzondering maken. In de voorbereiding daarop moet je je namelijk even heel goed concentreren op je pijn en de gevolgen daarvan!

 1. Zorg dat je uitgerust bent
  Een doktersafspraak kan enorm vermoeiend zijn voor mensen met een chronische ziekte. Zorg voor voldoende rust vóór en na de afspraak.
 2. Plan je afspraak op de beste tijd
  Als je de afspraak maakt, vraag dan om de eerste tijd in de ochtend of de eerste optie meteen na de lunch. Op die tijden kan je arts nog niet zo veel zijn uitgelopen, waardoor je waarschijnlijk niet extra lang hoeft te wachten totdat je aan de beurt bent.
 3. Maak indien nodig een dubbele afspraak
  Wanneer je meerdere kwesties wilt bespreken vraag dan bij het maken van de afspraak om dubbele tijd. Dat wordt wel vaker gedaan, zeker bij een huisarts en het voorkomt frustraties voor zowel de arts als de patiënt.
 4. Als je deze arts pas voor de eerste keer bezoekt
  Als je naar een nieuwe arts gaat, zorg dan dat er een uittreksel van je medisch dossier beschikbaar is. De arts zal een overzicht van je medische geschiedenis willen hebben, zoals welke specialisten je eerder hebt bezocht, welke operaties je hebt ondergaan en wanneer. Wellicht staat dit alles in de computer van het ziekenhuis waar je heen gaat, maar zo niet, zorg dat je zelf het een en ander op papier bij je hebt. Zodat er geen kostbare tijd verloren gaat, omdat jij in je geheugen moet gaan graven of de dokter alles moet gaan zitten intypen.
Over leven met chronische pijn

Het nieuwe boek van Boek-en-steun is uit!

De rest van de 17 tips vind je in het nieuwe boek: ‘OVER LEVEN MET CHRONISCHE PIJN’.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.

Hier lees je meer over dit boek.

 

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke den Boer Reply

  Wat een heldere goede blog. De afspraak die ik maak bij huisarts of specialist is altijd einde ochtend of begin middag. Ik heb juist moeite met het opstarten ‘s morgens. Handige tip is eigenlijk een overzicht van je medicatie van de apotheker altijd bij je te hebben. Hij is degene die er van op de hoogte is wat je slikt of gebruikt. Daarop zelf eventueel inderdaad je vitamines schrijven die je bij de drogist haalt.

Laat een reactie achter

*

captcha *