Heb jij chronische pijn én een lieve partner?

Heb jij chronische pijn én een lieve partner?
Dan mag je handjes dichtknijpen (en zo nu en dan eens je dank betuigen).

Heb jij een lieve partner, die er voor je is, je steunt door dik en dun, hoeveel pijn je ook hebt, lieve-partnerhoeveel gezamenlijke activiteiten je ook moet afzeggen, hoe vaak je te ziek bent om iets voor hém of háár te doen? Die meedenkt over manieren om je pijn te verlichten, die begrijpt wat jij wel en niet kunt doen, en die nooit laat merken dat je een belasting voor hem/haar bent?
Ja?
Dan ben je een gezegend mens, want je weet dat, hoe erg je pijn ook wordt, welke stormen je ook moet doorstaan, je er niet alleen voor staat.
En daar ben je (hopelijk) blij en gelukkig mee.

Maar laat je dat ook weleens weten? Maak jij aan jouw belangrijke ander regelmatig duidelijk wat hij of zij voor jou betekent?

Natuurlijk hoef je niet alsmaar dankjewel te zeggen, elke keer als je partner iets voor je doet. Je hoeft je echter ook weer niet alle hulp als vanzelfspre­kend aan te laten leunen.

hartLaat het je partner zo nu en dan eens weten wanneer hij of zij het goed doet. Wees oprecht dankbaar en uit die dank­baarheid zo nu en dan. Zorg ervoor dat de buiten­kring – familie, buren, vrienden – weet wat hij of zij alle­maal moet doen, zodat hij/zij ook van hen af en toe wat waardering krijgt. Zodat ze ook eens vragen hoe het met hém/háár gaat, niet alleen hoe het met jou is.

 

4 simpele voorbeelden om dankjewel te zeggen tegen je partner
(en ze doen geen pijn!):

  • Schrijf een klein lief briefje, bijvoorbeeld een eenvoudig dankjewel op een post-it en plak dezethank-you-1428147_1280 op het scherm van zijn computer. Of schrijf hem eens een echt bedankbriefje.
  • Trakteer je partner eens op een avondje uit, met een vriend of familielid, zodat hij eens lekker eruit kan en even niet hoeft te zorgen.
  • Betrek je familie of vrienden in je plan. Misschien kunnen zij iets bedenken waarmee ze hém zo nu en dan eens ontlasten of misschien zelfs eens iets leuks voor hem kunnen organiseren.
  • Laat alles eens vallen, kijk je partner recht in zijn ogen, en vertel hem eens hoe blij je met hem bent.

 

Pas tegelijkertijd op dat het dankjewel zeggen geen automatisme wordt. Dan verliest het zijn betekenis. En als er geen aanleiding toe is, hoef je niet dank­baar te zijn. Jij hebt evengoed het recht om je teleurstelling of rotgevoelens naar je partner toe te uiten, wanneer je vindt dat je te weinig steun of hulp krijgt. Onthoud echter goed dat communicatie tweerichtingsverkeer is, dus check zo nu en dan eens of je het zélf wel zo goed aanpakt met aandacht en hulp vragen.

boek-en-steun bloemetjes

Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit zou willen delen op social media of via de mail. Hieronder vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden gewaardeerd.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”

Meer blogs vind je hier

bloemetjes__mini

Ga (net als meer dan 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Heel veel bezocht is de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met meer dan 2800 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen, en steun kunt geven en krijgen.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'

Laat een reactie achter

*

captcha *