Het zit toch zeker niet tussen mijn oren!?
Het zit toch zeker niet tussen mijn oren?!!
Bijna dagelijks lees ik in de Boek-en-steun community, of in andere patiëntengroepen wel de verontwaardigde kreet: ‘Ja, ja, dus het zit zeker tussen mijn oren!’
Omdat dit misverstand zo hardnekkig is zal ik nog eens proberen om uit te leggen waarom pijn wel én niet tussen onze oren zit.
Hoewel de processen die te maken hebben met chronische pijn zich in je hersens afspelen, wil dat niet zeggen dat de pijn tussen de oren zit- in de zin van dat je je het maar inbeeldt. Je pijn is wel degelijk echt!
Alle pijn heeft te maken met je brein.
Alle pijn loopt via ons brein. Ook de pijn van iemand die zijn been breekt of die een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts ondergaat. Zonder brein (bestaat) geen pijn! Pijnprikkels lopen altijd via de hersens voordat jij de pijn daadwerkelijk voelt. Of dat nu acute pijn is of chronische.
Vergelijk jezelf maar eens met een auto, waarbij een uur nadat je getankt hebt het lampje van de benzinemotor alweer gaat branden. Je bent al naar de garage geweest en na het betalen van een flinke rekening krijg je te horen dat het probleem gefikst is. Toch brandt het lampje de volgende dag opnieuw. Uiteindelijk kom je er na veel ergernis achter dat het niet de benzinetank is die kapot is, maar dat het probleem in het lampje zit of in de bedrading tussen de tank en het lampje. Als je de benzinetank vergelijkt met de pijnplekken in je lichaam, de bedrading met het ruggenmerg en het dashboard met je brein, dan werkt het bij chronische pijn net zo.
Alle pijnprikkels lopen via je ruggenmerg en je hersenen – zonder brein geen pijn!
Het alarmsysteem
Een ander voorbeeld dat vaak gebruikt wordt is dat van het alarmsysteem:
- Als een inbreker een ruit van een huis inslaat gaat het alarmsysteem af. Door het loeien van het systeem weet men dat er gevaar is en dat men moet ingrijpen.
Als jij je met een hamer op een duim slaat gaat jouw alarmsysteem af: je voelt pijn (loeien), daardoor weet je dat er gevaar is, dat je moet ingrijpen (niet meer opnieuw slaan). - Het alarmsysteem gaat af zonder dat er gevaar dreigt. Er is helemaal geen inbreker, er wordt geen ruit ingeslagen. Het alarm zegt als het ware: “Ik ben stuk, doe iets!”
- Er is geen inbreker, maar de alleenstaande vrouw in de villa is gevallen en kan niet meer overeind komen. Ze gooit een vaas door de ruit en het alarm gaat af. Er komt hulp.
In het eerste geval is er weefselschade. In het tweede geval is het alarmsysteem stuk. In het derde geval is er iets anders aan de hand. Het alarmsysteem wordt gebruikt voor een ander doel.
Hoewel in alle gevallen de waarschuwing (de pijn) vanuit het alarmsysteem komt ( het zenuwstelsel -brein en ruggenmerg), en dús van ‘tussen de oren’ komt, is er in geen van die gevallen sprake van een psychische stoornis.
Overbeschermend
Bij sensitisatie zit de pijn niet dáár waar je hem in het lichaam voelt, maar hogerop in de bedrading. Er is sprake van óverbescherming van het alarmsysteem. Waarom het alarmsysteem overbeschermend is geworden is de vraag die moeilijk te beantwoorden is. Wel weet men dat een heleboel zaken hier aan kunnen bijdragen: Eerdere trauma’s, eerdere pijnervaringen, gedachtes, hoe mensen om je heem met jouw pijn omgaan, perfectionisme, angst, depressiviteit, werkdruk, stress, verdriet en eenzaamheid kunnen allemaal van invloed zijn op de werking van jouw alarmsysteem. Daardoor komt er verkeerde informatie in je hersens aan en wordt het pijnsignaal afgegeven.
Je bent dus niet gek, niet gestoord en het is niet psychisch!
Er is ook geen reden om je beledigd en niet geloofd te voelen wanneer een behandelaar je vertelt dat de oorzaak van jouw pijn niet (meer) in de weefselbeschadiging zit, maar dat er andere factoren zijn gaan meespelen. Sta open voor de opties om een aantal van die factoren aan te pakken. Echt, je zult zien dat dit je heel veel kan gaan opleveren.
Wil jij meer weten over alle opties om je pijnsysteem positief te beïnvloeden? In ‘Overleven met chronische pijn’ vind je ruim 20 opties, met alle uitleg. Lees er hier meer over.
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.
De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
Meer blogs vind je hier
Mijn boeken vind je hier
In de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun kun je met bijna 4000 lotgenotenchatten, vragen stellen en steun kunt geven en krijgen.
Weer een helder, duidelijk blog. We zijn niet gek, maar ons brein zit wel tussen onze oren.
Top geschreven! Bedankt voor het delen!
Heel helder geschreven, dank je wel !
Ik heb gezien bij een tv programma, met Prof. Erik Schrerder, dat iedereen oijnblokkades i.d. hersenen heeft, maar hij zei ook,dat de pijnblokkaden minder worden, als je ouder wordt, natuurlijk per mens verschillend.