Jaloezie en chronische pijn, een gevaarlijke combi

Jaloezie is vaak de oorzaak van relatieproblemen, ook wanneer beide partners geen chronische pijn hebben. Maar wanneer er ook nog langdurige pijn in het spel is kan de relatie gemakkelijk flink onder druk komen te staan. Daarom zullen we dit onderwerp eens even bij de kop moeten pakken als we een gezonde, liefdevolle en langdurige verbintenis willen hebben en houden.

Laten we in eerste instantie wél wezen, een klein beetje jaloezie in een relatie is heel gezond. Het geeft aan dat jullie band belangrijk voor je is en dat je daadwerkelijk je best doet om alle rotsen en vloedgolven, die jullie verbintenis bedreigen, te ontwijken.
(Let wel: ik heb het hier niet over vreemdgaan. Als dat de oorzaak van de jaloezie is kan ik je alleen maar aanraden om professionele hulp te gaan zoeken. Ik wil het hier alleen hebben over die jaloezie die bij jou de kop opsteekt omdat jij chronisch pijnpatiënt bent, en je partner niet.)

 


Het is alweer een paar jaar geleden dat ik zelf kei-jaloers op mijn man. Al heel lang droomde hij ervan om eens te kunnen meevaren op een groot zeilschip (tall ship), waar je als (betalend) bemanningslid kunt aanmonsteren. En dat jaar zou hij het dan ook eindelijk echt gaan doen.
Was ik jaloers omdat ik ook zo graag als matroos of koksmaatje op zo’n schip mee wilde? Ben je gek! Ik word al misselijk als we nog maar in de haven liggen, laat staan dat ik zo graag shifts van 8 uur op en 4 uur af zou willen draaien. Geen haar dus op mijn hoofd die zoiets ooit zou (willen) gaan doen, nu niet, en ook niet voordat ik chronische rugklachten had. Waarom dan toch zo jaloers?. Het was omdat hij zomaar in staat was om zijn dromen te volgen. Dat hij gewoon kon gaan doen wat hij leuk vond.

In eerste instantie was ik hartstikke blij voor hem, maar hoe dichter de dag van zijn vertrek naderde hoe chagrijniger ik werd. Uiteraard hield het hem heel erg bezig, maar hoe meer hij erover praatte, hoe bitterder ik werd. Ik kapte hem dan meestal gewoon af, en toen ik echt onuitstaanbaar werd greep hij in.
Hij vroeg me recht op de vrouw af wat me zo dwars zat en of we dit open en voorgoed uit konden praten. Gelukkig dwong hij mij zo om eens goed na te denken over wat het nu precies was wat me zo jaloers maakte, voordat deze reis van hem iets onherstelbaars in onze relatie zou kapot maken.

Toen ik eens eerlijk diep naar binnen keek om erachter te komen waardoor deze hele situatie me zo boos maakte vond ik een paar dingen:

 • de angst om iets (leuks) te missen
 • de angst dat het ons uit elkaar zou drijven (misschien kwam hij er wel een leuke -lees: gezonde!- vrouw tegen, die deze droom met hem deelde)
 • onzekerheid en het gevoel om tekort te schieten in mijn aandeel in onze relatie (saai, niks meer meemaken, niks te vertellen, niet meedoen, niet eens kon helpen zijn tas te pakken)

Toen ik eenmaal besefte dat de reden voor mijn afgunst bij mijn chronische ziekte lag, en niet bij hem, snapte ik dat ik daar iets aan kon en moest doen. Want anders zou de jaloezie maar al te gemakkelijk overgaan in zelfmedelijden, en die emotie heeft nog nooit iemand verder geholpen.

Hieronder wat praktische tips om het lelijke jaloezie-monster in toom te houden:

 1. Volg je eigen dromen en passies! Denk je dat dat niet meer kan omdat je niet meer kan doen wat je vroeger wel kon? Fout gedacht! Er zijn altijd nieuwe dromen en passies te ontdekken die wel binnen jouw mogelijkheden liggen. Misschien moet je ervoor buiten je comfort-zone treden en dat is eng, maar het kan je zoveel opleveren dat het echt de moeite waard is om over je angsten en beperkingen heen te stappen.
  Lees dit blog er eens op na voor tips hoe en wat.
 2. Laat je afgunst niet tot bitterheid leiden. De mensen om je heen zullen je dan niks meer durven te vertellen over de dingen die ze meemaken. Jij bent dan zeker degene die daar het meeste aan zult gaan missen.
 3. Hou elkaars individualiteit in ere. Ik snap echt niet wat iemand er aan vindt om twaalf dagen op een bewegende ondergrond te moeten lopen, te slapen in een piepkleine kooi, en dagen lang niks anders te zien als grijze golven. Maar mijn man begrijpt weer niet hoe ik zoveel boeken kan lezen en wat ik zo leuk vind aan photoshoppen. Door elkaar de tijd en ruimte voor eigen activiteiten te gunnen kun je allebei je eigen persoonlijkheid en eigenheid behouden.
 4. Blijf daarnaast ook samen dingen doen. Zodat je niet helemaal naast elkaar gaat leven. Al is het maar samen naar The Crown op Netflix kijken, maar zorg dat je ook tijd samen doorbrengt.
 5. Je kunt wellicht niet alles zelf oplossen en soms is het een goed idee om samen in relatietherapie te gaan.
 6. Speel geen spelletjes en hang niet de martelaar uit. Overdrijf je pijn niet om je partner maar thuis te houden. Natuurlijk is het wel goed dat je samen nadenkt hoe je ervoor kunt zorgen dat jij niet alle tijd alleen achter blijft wanneer je partner zijn of haar dromen aan het vervullen is, maar dat er voor jou een acceptabel alternatieve oplossing is.
 7. Hou de intimiteit tussen jullie in stand. Ook al is dat vaak lastig wanneer je altijd pijn hebt. Lees hier het blog dat ik schreef om je daar bij te helpen.

Herken jij dit probleem? Hoe los jij dit op? Heb jij nog tips voor je lotgenoten (en voor mij)?  Laat het hieronder weten.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

Meer blogs vind je hier

Ga (net als meer dan 1800 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de  hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Daarnaast kun je je aanmelden voor de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met 2500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

Boek-en-steun

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke Reply

  WoW, wat herkenbaar. Zo helder en duidelijk opgeschreven en ook wij hebben in zo’n situatie gezeten, ja, jij kunt lekker gaan fietsen, met je studievrienden stappen en uit eten, ik zit alleen thuis. Tot ook mij werd verteld, wil je straks nig dat ik vrolijk thuiskom om jou weer met dingen te kunnen helpen? Gun me dan ook mijn vrijheid! En hij had gelijk. Omdat we chronisch ziek zijn wil het zeker niet zeggen dat we zielig zijn. Ook ik lees graag, kijk series die hij niet leuk vindt en zodra er iets nodig is voor mij om het leven te veraangenamen, roept hij al, we gaan kijken, kom hup naar de winkel.
  En zodra je elkaar de ruimte geeft, begrip hebt voor elkaars situatie, want als het omgekeerd was, hij ziek en ik niet ziek, zou ik precies zo reageren als hij.
  Anna, het is weer een super blog geworden. Heel verhelderend.

  • Anna Reply

   Dank je wel Tineke. Ik denk dat elke chronisch pijnpatiënt dit wel zal herkennen. Het is bijna onvermijdelijk, en we zijn nu eenmaal geen heiligen. Maar als je er maar van bewust bent waar het vandaan komt, en weet hoe je er dan mee om moet gaan, is dat alleen maar goed voor de relatie.

 2. Gaby Reply

  mOOI GESCHREVEN EN KWETSBAAR!

Laat een reactie achter

*

captcha *