Kinderwens bij chronische pijn

Een zwaar dilemma

Is het reëel om een kinderwens te hebben wanneer je altijd pijn hebt? Jazeker! Het is alleen wel zo dat er in jouw geval een aantal mitsen en maren aan een zwangerschap kunnen vastzitten, evenals aan het verzorgen en opvoeden van een kind. Het is daarom niet aan te raden om zomaar zwanger te worden en dan pas eens verder te kijken. Weeg samen met je partner eerst alle voor- en nadelen tegen elkaar af van zowel de zwangerschap als het hebben van een kind.

Rekening houden
Waar moet iemand met chronische pijn rekening mee houden bij een zwangerschap?

  1. Je pijn kan in die negen maanden verergeren, of er kan nieuwe pijn bijkomen. Dat hoeft niet altijd. Sommige pijnpatiënten hebben tijdens hun zwangerschap juist minder pijn.
  2. Je zult wellicht je medicatie moeten verminderen of er zelfs mee moeten stoppen.
  3. Je zult misschien door punt 1 en 2 een groot gedeelte van je zwangerschap extra veel pijn te verduren hebben of zelfs immobiel zijn, dus niet kunnen zitten, staan of lopen. Overdenk dus goed of jouw lijf een zwangerschap wel aan kan. En of jij dat als persoon aankan.
  4. In plaats van je gebruikelijke pijnmedicatie zal je wellicht tijdens de zwangerschap andere hulpmiddelen moeten toepassen, zoals yoga, meditatie of TENS.
  5. Je zult nog meer dan normaal je rust moeten nemen en je grenzen moeten bewaken.

Kun je een kindje grootbrengen?
Je moet natuurlijk goed bedenken hoe jullie het straks gaan doen met het verzorgen en opvoeden van een baby, dreumes, kleuter en puber. Bespreek met je partner of jullie samen in staat zijn om deze toch ingrijpende klus te klaren. Je hoeft hier niet overdreven bang voor te zijn.

overleven met chronische pijn

Dit en nog veel meer over dit belangrijke onderwerp vind je in hoofdstuk 8 van ‘Overleven met chronische pijn’.

 

Er zijn 25 hoofdstukken in dit boek, en in elk hoofdstuk komt een andere onderwerp, dat een issue is of kan zijn in het leven van een chronische pijnpatiënt, aan de orde.

Tot 1 augustus is dit boek voor een speciale prijs verkrijgbaar in de voorverkoop.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'

Laat een reactie achter

*

captcha *