Levenslessen van chronische pijn

Levenslessen van chronische pijn

Een ding is zeker: leven met aanhoudende pijn leert je een hoop. Dingen die je soms misschien helemaal niet had willen weten. Als je de diagnose van een chronische ziekte krijgt, denk je wellicht dat dat betekent dat je de rest van je leven pillen zult moeten slikken, en dat je zo nu en dan op controle moet.  Inmiddels heb je geleerd dat er wel meer bij komt kijken. Welke tien levenslessen heb je kunnen leren in de jaren dat je met chronische pijn moest dealen?

 1. Je vindt nooit meer iets, dat je kunt doen of meemaken, vanzelfsprekend.
 2. Je probeert regelmatig even de tijd te nemen om dankbaar te zijn voor de dingen die goed zijn.
 3. Je weet nu dat het oké is om zo nu en dan voor jezelf te kiezen.
 4. Je weet nu, dat ook al ziet iemand er aan de buitenkant geweldig uit, diegene op hetzelfde moment  misschien wel een heel gevecht aan het voeren is.
 5. Je weet dat je regelmatig je rust moet nemen.                                                                                                                                          
 6. Je weet dat het oké is om nee te zeggen.
 7. Je hebt geleerd dat tijd kostbaar is. Daarom ga je er zorgvuldig mee om, ook, en juist, als je je goed voelt.
 8. Je weet nu dat een goede relatie een relatie is, die op de proef is gesteld door chronische pijn, en daar sterker uit is gekomen.
 9. Je weet dat jouw goeie vrienden degenen zijn die zich om jou bekommeren, het belangrijk vinden hoe het met je gaat, en die je niet als de eeuwige patiënt zien.
 10. Je hebt geleerd dat, omdat jij nu eenmaal chronische pijn hebt, dat nog niet wil zeggen dat je zwak bent. Het betekent juist dat je sterk bent. Niet iedereen zou er zo goed mee kunnen omgaan zoals jij dat doet. Chronisch pijn hebben is niet voor watjes!

 

Vertel ons hieronder over jouw levenslessen die hierboven nog niet genoemd zijn.

 

Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit zou willen delen op social media of via de mail. Hieronder vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Lieve Help! Chronische pijnVeel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier

 

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, fysiotherapeute, schrijfster, chronisch pijnpatiënt en deskundige met betrekking tot de sociale gevolgen van chronische pijn, Boek-en-steun”.  Auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”

Meer blogs vind je hier

 

Ga (net als 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Sinds 1 jaar is er de Besloten Facebook-groep: Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met zo’n 2500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'
 1. Tineke den Boer Reply

  Weer een een heel goed en helder mooi blog Anna!
  Inmiddels ben ik,deze levenslessen allemaal tegengekomen en weet dat het ook zo is inde praktijk.
  Ik ga hem delen op mijn FB pagina, kunnen anderen er ook van leren!
  Heb misschien nog 1 levensles toe te voegen, dat je op vakantie kunt, mits je alles heel erg goed voorbereid en ook op vakantie voldoende rust moet pakken.

 2. Jacqueline Reply

  Het heeft mij ook een stuk creatiever gemaakt: hoe kan ik wat ik wil doen of bereiken anders doen, zodat ik mijn lijf niet overbelast?

  • Anna Reply

   Ken je de Salamitechniek van Frits Winter (De pijn de baas), Jacqueline?

 3. Arie Spijker Reply

  Mooi stuk ik ga het delen de fb pagina heeft inmiddels dik 1000 leden meer dan je onderaan noemt.
  Hunt.

  • Anna Reply

   Dank je, Arie. Inmiddels aangepast

 4. Gaby Reply

  Ik kan andere mensen nu (proeren te) inspireren dmv mijn blog over chronische pijn. Ik kan mijn kinderen een doorzettingsvermogen laten en leren naar positieve dingen te kijken.

  • Anna Reply

   Ik weet dat je daar heel veel mensen mee bereikt en steunt, Gaby. Je bent een topper!
   Liefs, Anna

Laat een reactie achter

*

captcha *