Recensies

LIEVE HELP! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed.Lieve Help!

Hieronder vind je een greep uit de vele positieve recensies die er door deskundigen en door pijnpatiënten zelf geschreven zijn over ‘Lieve Help!
Meer informatie over het boek vind je hier.
Bestel de gedrukte versie hier (let op: in België pas weer leverbaar vanaf begin januari!)
Bestel de e-book versie
hier.  (Let op: PDF-versie, dus alleen voor lezen op laptop, tablet, en smartphone, maar niet op e-reader!)

 

 

PROFESSIONALS

 

CHRONISCH PIJNPATIËNTEN
Biblion, selecteert, beschrijft en biedt het grote aantal nieuwe titels aan dat in Nederland verschijnt voor de Nederlandse bibliotheken. Recensent: H.J.M. Bartelink-Hoos

Een vrolijk en aantrekkelijk uitziend boek over een weinig vrolijk onderwerp, namelijk het omgaan met chronische (pijn)klachten. Het geeft tips en trucs voor de patiënt en voor mensen in diens omgeving. Voorts wordt er naar nuttige adressen en sites verwezen. De schrijfster is behalve fysiotherapeute ook ervaringsdeskundige en schrijft vanuit die positie. Zij richtte ‘Boek-en-steun’ op, waarvan ook een website en een Facebookpagina bestaan, dit alles om chronische patiënten te steunen. Een vlot geschreven zelfhulpboek. Met tekeningen.

N.a.v. deze recensie bestelde Biblion 90 exemplaren voor de Nederlandse bibliotheken!

Elly Roetering, mede-oprichtster en 25 jaar voorzitter van de Nederlandse pijnpatiëntenvereniging Pijn-Hoop. In die jaren heeft ze in oneindig veel commissie en overleg gezeten en alles op het gebied van pijn voorbij zien komen:

Ik kom tot de conclusie dat het een boek is dat ieder pijnmens zou moeten lezen, evenals diens naaste omgeving.  Ik meet die waardering ook af op de reacties van mijn ’lief’. Buiten kranten of technische tijdschriften leest hij bijna nooit iets, maar nu pakt hij steeds weer Lieve Help en roept dan regelmatig: “wat herkenbaar is dit”, of “hadden wij dit maar gehad in het begin van jouw pijnloopbaan !”  Na alle tegenslag is het je, dankzij jouw onverzettelijke drang om door te zetten, gelukt om iets te schrijven dat duidelijk in een behoefte voorziet. Eindelijk een bruikbaar boek voor mensen met pijn, maar daarnaast óók heel goed bruikbaar voor mensen met ander ziek of zeer!   Het verschil met alle andere goedbedoelde boeken is dat het nu eens niet door een hulpverlener is geschreven, maar vanuit eigen ervaringen van een mens met pijn. Iemand die niet schroomt eigen mislukkingen in communicatie te vertellen, maar vervolgens vertelt hoe daarvan geleerd te hebben!  Het is een boek geworden om, wanneer je dagelijks pijn hebt, direct voor jezélf aan te schaffen, maar óók een boek om cadeau te geven aan anderen die wel iets kunnen of moeten) leren over hoe om te gaan met pijn of ander lichamelijk

Het grote voordeel is dat het nu eens niet geschreven is in een stijl van “ik weet precies hoe je het moet doen’, maar in een stijl met begrip en respect voor jouw kwetsbaarheid, die stap voor stap vertelt hoe je kunt leren omgaan met je pijn.  Heel lang geleden heb ik eens in een lezing gezegd: “niemand kiest ervoor om elke dag pijn te hebben, maar je kunt wél kiezen voor de manier waarop je daarmee omgaat”.  Ik denk dat Lieve Help voor veel mensen daarbij een uitstekende hulp zal kunnen zijn.

Dr Henk Koning, Anesthesioloog-pijnspecialist DC Klinieken; hoofdredacteur Pijnperiodiek

Je hebt een prachtig boek geschreven. Ik denk dat heel veel pijnpatiënten hier heel veel aan zullen kunnen hebben.

Dr B. Lousberg, als pijnarts verbonden aan het Pijncentrum Maastricht

Wat een fijn en duidelijk geschreven en zo herkenbaar boek! Ook ik ervaar het als waardevolle bijdrage voor het begrijpen van en omgaan met de sociale aspecten en problematiek waarmee het hebben van chronisch (pijn-)lijden gepaard gaat. Ik neem de inhoud mee,, zowel in professioneel alsook in privé opzicht: in mijn hoedanigheid als arts pijnbestrijding , maar ook als naaste/’lieve helper’ van chronisch (pijn-)lijdende mensen in mijn eigen omgeving en in de laatste plaats ook als chronisch (pijn-)patiënt zelf.

Leo van Os, redacteur Hoofdzaken, magazine van de Nederlandse vereniging van Hoofdpijnpatiënten:

Je omgeving als hulp in jouw wereld van pijn. Wat doe je als je bijna voortdurend wordt geplaagd door erge pijnen – veroorzaakt door welke lichamelijke ziekte of aandoening dan ook? Je lijdt vaak in stilte, ook omdat je directe omgeving van familie, vrienden en collega’s niet altijd veel begrip hebben voor de situatie waarin jij verkeert. Goede raad is dan duur. Of toch niet? Daarbij helpt het boek ‘Lieve Help!’ van pijnpatiënte Anna Raymann, waarin allerhande aardige en soms onverwachte tips op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier staan opgesomd. Het door Gijs van der Lelij vrolijk geïllustreerde boekje bestaat uit twee delen: het eerste deel is bestemd voor de persoon met pijn; het tweede richt zich tot de mensen om de patiënt heen, dus de partner, de kinderen en de buitenkring. Ieder hoofdstuk gaat vlot in op de relatie tussen de man of vrouw met onzichtbare pijn en de mensen in zijn of haar omgeving. En op veel plekken in het boek staan praktische lijstjes met do’s en don’ts. Het is geen boek dat uitlegt wat pijn is en hoe je er van afkomt; maar wel hoe jein je relatie met de mensen om je heen kan bevorderen dat die je beter gaan begrijpen en je soms ook echt kunnen helpen.

Annette Heffels, vermaard psychotherapeute, tevens bekend als schrijfster van menig boek en haar columns in Margriet:

Ik ben onder de indruk! Het ziet er prachtig uit en inhoudelijk bevat het heel veel informatie, waar pijnpatiënten en hun omgeving veel aan kunnen hebben.

Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en oprichter van het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen. Hij houdt zich bezig met de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, o.a. op het gebied van pijn:

Heel nuttig en zeker een belangrijke bijdrage voor de kwaliteit van leven van mensen met pijn. Hoewel het bio-psycho-socio-model op dit moment behoorlijk geaccepteerd is, blijft het meestal bij woorden. In de medische en therapeutische wereld komt het socio-gedeelte er helaas nog vaak zeer bekaaid af. Ik merk dat ook heel sterk in de wereld van hersenbeschadiging. Een mens is natuurlijk een sociaal wezen, en verkommert bij gebrek aan aandacht en sociaal contact. Laat dat nou eindelijk eens duidelijk zijn voor iedere therapeut of arts!  Jij hebt deze sociale aspecten goed op een rijtje gezet en ik zal jouw adviezen in mijn lessen (en geschriften) ter harte nemen.  Ik vind het een uitermate nuttig boek. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad: het opent ogen voor een vergeten maar essentieel aspect van chronische pijn.

Frans van Wijck, Medisch journalist voor o.a. Arts en Auto:

Je hebt een prachtig boek geschreven! Frank van Wijck  houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Op 28/4 schrijft hij: Nee dit is geen boekenrubriek. En ja, toch wil ik een keer een boek onder de aandacht brengen. Niet alleen omdat het een mooi – en mooi geschreven – boek is dat heel goed in beeld brengt hoe het is om te leven met pijn en wat je dan nodig hebt van de mensen in je directe omgeving. Maar ook omdat het woord ‘pijn’ in dit boek heel eenvoudig te vervangen is door ‘kanker’, of ‘diabetes’ of welke andere chronische aandoening dan ook, maar ook door ‘kwetsbare ouderdom’. Ik heb het over het boek ‘Lieve Help!’ van Anna Raymann, voormalig fysiotherapeut en chronisch pijnpatiënt. De kern van wat Raymann beschrijft is dat zij precies deed wat zo veel mensen doen als ze in een kwetsbare situatie belanden: de pijn en het verdriet zo lang mogelijk alleen verdragen, maar ondertussen wel stiekem blijven verlangen naar die arm om je schouder en teleurgesteld zijn wanneer die niet komt. Het gevolg laat zich raden: op een gegeven moment loopt de wanhoop zó enorm op dat de patiënt vreselijk tekeer gaat tegen degene die op dat moment de pech heeft in zijn of haar omgeving te zijn, met alle negatieve gevolgen van dien voor de zender én de ontvanger van de boze boodschap. Ziek zijn, oud zijn, kwetsbaar zijn vraagt om begripvolle aandacht. Maar het vraagt ook om eerlijkheid van de patiënt over wat die meemaakt. Raymann maakt heel mooi duidelijk hoe een sociaal netwerk pas kan functioneren als beide partijen zich hiervoor openstellen. In het licht van de transitie in de langdurige zorg een boodschap die iedereen aangaat.

Guido Mes, ’t Lichtpuntje, pijnvereniging België én ervaringsdeskundige:

Met belangstelling heb ik je boek gelezen, ik ervaar het als zeer kenmerkend en erg verhelderend. Vele aspecten erin herkennen wij ons dagelijkse leven.

Huub Fest, Auteur van diverse uitgaven over Fibromyalgie en chronische pijn in het algemeen én ervaringsdeskundige :

Het is een boek voor en over het sociale leven van chronisch pijnpatiënten dat zeer goed is uitgewerkt. Anna geeft handvatten en adviezen die je onmiddellijk kunt toepassen. Ze heeft alles ontzettend goed en herkenbaar verwoord. Ze heeft zelfs ook aan de kinderen (van verschillende leeftijden) met een chronisch zieke ouder gedacht. Het is inderdaad een boek dat je sociale leven met pijn gaat veranderen. Een positief boek en een echte aanrader dus.

Carine Stevens, Libelle België, journaliste gezondheid

Ik heb uw boek met veel aandacht bekeken én goed bevonden. Boeiend leesvoer voor onze lezeressen!

Mieke dH, Gouda via Bol.com, coach

Ik ben bekend met het verschijnsel chronische pijn als patiënt, mantelzorger en coach. Daarom begreep ik alle elementen in het boek als ervaringsdeskundige. Er staan heel veel handige tips in hoe je andere mensen duidelijk kan maken dat je niet meer alles kan, maar dat dat niet betekend dat de vriendschap minder voor je betekend. En ook de hoofdstukken voor naasten zijn heel duidelijk. Je krijgt tips over wat je beter wel en niet kan zeggen. Ik heb er zeker ook tips uitgehaald die ik zelf kan gebruiken in mijn werk als coach.

 

Denise Stapper , in leven Caesartherapeute Utrecht:

Met veel ervaring in het begeleiden van mensen met chronische pijn heb ik hier een super goed handvat mee. Het geeft helder en met humor uitstekend aan hoe belangrijk de omgeving van mensen is die lijden. Door hier mooi schematisch onderscheid in te maken is het voor de betrokkenen nog prettiger om dit boek te lezen. Absolute aanrader.

 

Rianne uit Utrecht: *****

Het boek was meer dan ik verwachtte. Duidelijk geschreven door iemand met ervaring, adviezen waar ik echt wat mee kan. Ook mensen om mij heen (lieve helpers;) hadden er veel aan. Ik begrijp nu waarom ik afstand wil van bepaalde mensen en ben dat ook gaan doen. Het boek geeft me steun.

———————————————————

Tineke Den Boer-Taheij : *****
Mede door dit boek heb ik geleerd te accepteren dat pijn bij mij hoort! Op een fijne leesbare manier worden tips gegeven. Niet alleen voor jou als chronisch pijnpatiënt, maar ook voor je partner, kinderen. Eigenlijk moet dit boek in bij iedere pijnpatiënt in zijn/haar boekenkast staan, of liever naast zich liggen, zodat je regelmatig even kunt teruglezen! Anna Raymann: bedankt je hebt me een heel eind vooruit geholpen en ik geniet weer van de kleine dingen om mij heen.

Marian Hartjes: *****
Het boek is voor mij en mijn man een belangrijke leidraad geweest en heeft ons door een moeilijke tijd heen geholpen! De tips om met chronische pijn om te gaan zijn heel goed en je merkt dat ze van een ‘ervaringsdeskundige’ komen. Ik ben blij dat ik het boek ontdekt heb en ik raadpleeg het nog regelmatig.

Carola Renes: *****
Geweldig boek! Als pijnpatient is dit een ‘must-read’

Marian van Vliet via Facebook: *****
Het boek is zo fijn, prettig en herkenbaar….. iedereen zou hem daarom moeten lezen

—————————————————————

Miriam Hoendervangers via Facebook: *****
Het boek is PUUR en de verhalen zo herkenbaar. De tips maken het af, je mag trots zijn op wat je op de wereld hebt gezet met dit boek. Je hebt er heel veel mensen blij mee gemaakt!

Lief Wolfke: *****
Een echte aanrader voor elke chronisch pijn patiënt en zijn omgeving.

Tineke Plat: *****
Lieve help is een boek dat iedere chronische patient zou moeten hebben om een prettige leefomgeving te creëren.

Karin Sijtsma- van der Zwet: *****
Tip: ook een heel goed boek voor partners/familie van pijnpatiënt. Duidelijk en goed leesbaar!!

 

Via bol.com:

·*****    Als chronisch pijnpatiënt is dit een boekje dat je echt in huis moet hebben. Het wordt zo goed en zo begrijpend omschreven allemaal. Ik kan me helemaal in dit boekje vinden. Je herkent jezelf in zoveel situaties. Ook voor vrienden en familieleden staat er een heel goede omschrijving in. De inhoud van het boek is zeer herkenbaar voor al wie kampt met een chronische ziekte. Het bevat zeer goede tips om te voorkomen dat je sociaal geïsoleerd geraakt. Bovendien wordt het allemaal gebracht op een zeer luchtige, humoristische manier. Kortom een aanrader!

·*****   Prettig leesbaar en met humor geschreven boek. Voor mij als chronisch pijn patiënt heel herkenbaar! Vooral goed omdat nou eens geschreven wordt over wat pijn allemaal teweeg brengt voor zowel patiënt als zijn/ haar omgeving en wat je dan het beste kunt doen of laten. Ik hoop dat vooral ook heel veel mensen die iemand met chronisch pijn in hun omgeving hebben dit boek zullen lezen

·*****    Dit is gewoon een topboekje
Duidelijk geschreven, fijn lettertype en zeer leerzaam. Een fijn en overzichtelijk boek voor mensen met diverse chronische aandoeningen die het leven van ‘de patiënt’ en haar omgeving beïnvloeden. De schrijfster richt zich zowel op de patiënt als op de omgeving. De uitgewerkte ‘lepeltheorie’ maakte veel duidelijk voor ons als gezin; ook voor de kinderen maakte dit veel duidelijk! Een nieuwe term is geboren: zijn de lepels al op? Praktisch boek, gewoon kopen én lezen!

·*****    Onwijs mooi boek dat goed en duidelijk is beschreven. Goede handvatten waar je zelf en je omgeving mee aan de slag kan. Ik kwam ook veel herkenning tegen als chronisch pijn patiënt. Echt een aanrader

· *****        Een super goed boek, voor zowel de chronisch pijn patiënt als zijn familie, vrienden enz. zeer goed geschreven, erg duidelijke en zeer bruikbaar. Vond vooral de brief die achterin het boek staat zeer aangrijpend. Het is echt een bruikbaar boek waar je wat aan hebt

·*****    Een fantastisch boek met praktische tips om het leven van EN met een pijnpatiënt makkelijker te maken. Dit boek helpt zowel pijnpatiënten alsook mensen die dichtbij het leven van een pijnpatiënt staan. Heel herkenbaar, met geweldige ideeën! Het enige boek op dit vakgebied dat ook de kant van de partner, familie en vrienden duidelijk en realistisch bespreekt… en het perspectief van de pijnpatiënt uitlegt aan de partner, familie en vrienden… AANRADER!

·*****    Afgelopen zaterdag viel het in de bus, meteen gaan lezen, oei hoe herkenbaar. Wat er staat weet je eigenlijk wel, maar je doet niet wat je zou moeten doen: vragen aan lieve helpers. Ik heb nu duidelijke handvatten van wat wel en niet te doen. Ben er meteen positief aan begonnen. Ook fijn dat er een hoop aandacht aan de partner van de cpp wordt besteedt. Die hebben hier ook zeker wat aan. Makkelijk in begrijpelijke taal geschreven, geen moeilijke medische termen.

·*****     Het is absoluut niet fijn om afhankelijk te zijn van anderen als je kampt met een chronische aandoening. Een aandoening die pijn doet en je beperkt in je dagelijks leven. Dit boek is bedoeld voor mensen met chronische pijn maar ook voor hun familie en vrienden. Heel veel ohja’s, heel veel herkenning en ook veel zelfreflectie. Het is al ellendig genoeg om iedere dag pijn te hebben maar erin blijven hangen, helpt dat? Helpt het als je mensen niet toelaat in je leven? Absoluut niet. Probeer zonnige kanten te zien en laat vooral je omgeving toe. Zij willen helpen maar weten vaak niet hoe. Dit boek zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt en dat je makkelijker om hulp gaat vragen. Een aanrader voor pijnpatiënten en hun familie en vrienden.

·*****    Ik heb dit boek. Mijn man, vriendinnen en zus hebben het ook gelezen. Een aanrader voor iedereen met chronische pijn. Mensen snappen je verhaal, maar wat zeker ook belangrijk is….. Als patiënt leer je ook hoe mensen naar jou kijken en wat ze voor je doen en kunnen doen!!!

·*****    Ik heb je boek gelezen, althans het gedeelte voor de cpp, en vond dat heel goed. Bovendien de manier waarop, in korte hoofdstukken, de do’s en de don’ts, heel duidelijk. Ik heb er in ieder geval wat aan gehad. Ik vind dat je de dingen waarover je schrijft, heel goed verwoord hebt, kort en duidelijk, erg goed. Dus wat mij betreft, een groot compliment. Ik bewonder je kracht, die je tot het schrijven van dit boek gebracht heeft, juist vanwege je cpp zijn. Ik zal het zeker aanbevelen aan anderen met chronische pijn.

·*****    Met veel interesse en genoegen heb ik je boek ‘Lieve Help’ gelezen. De inhoud is zeer goed uitgewerkt en kan helpen. De lay-out is schitterend, vooral het pijndraakje vind ik geweldig.  Je kunt hier heel trots op zijn.

·*****    Ik heb je boek ontvangen en ben het met plezier aan het lezen.  Er staan zeker hele goede, duidelijke tips in en ik denk dat veel mensen er iets aan zullen hebben

·*****    Dankjewel voor het mooie boek echt super, ben er blij mee!

·*****   Vorige week het boek ontvangen. Ik ben er erg blij mee… Al jaren Fibromyalgie en op veel plekken Artrose. In mijn binnen en buiten kring moet ik het geestelijk (veel) alleen doen. Heb al zoveel therapieën en van alles geprobeerd, ook de cursus GRIP bij revalidatie centrum de Hoogstraat. In het boek staat hoe het echt is!

·*****    Ik had het boek in twee dagen uit en heb menig traantje gelaten. Zo herkenbaar!

·*****    Je hebt er echt wat aan, het is een super boek!!!!!!

· *****    Een fijn en overzichtelijk boek voor mensen met diverse chronische aandoeningen die het leven van ‘de patiënt’ en haar omgeving beïnvloeden. De schrijfster richt zich zowel op de patiënt als op de omgeving. De uitgewerkte ‘lepeltheorie’ maakte veel duidelijk voor ons als gezin; ook voor de kinderen maakte dit veel duidelijk! Een nieuwe term is geboren: zijn de lepels al op? Praktisch boek, gewoon kopen én lezen!

· *****   Prettig leesbaar en met humor geschreven boek. Voor mij als chronisch pijn patiënt heel herkenbaar! Vooral goed omdat nou eens geschreven wordt over wat pijn allemaal teweeg brengt voor zowel patiënt als zijn/ haar omgeving en wat je dan het beste kunt doen of laten. Ik hoop dat vooral ook heel veel mensen die iemand met chronisch pijn in hun omgeving hebben dit boek zullen lezen.

·*****  Aanrader!
De auteur van Lieve Help! is een ervaringsdeskundige waar het leven met onzichtbare pijn betreft. Dit persoonlijke perspectief maakt het boek zo interessant en relevant voor iedereen die dagelijks met pijn leeft. Ik heb het met veel belangstelling gelezen, niet omdat ik patiënt ben of iemand in mijn naaste omgeving chronische pijn lijdt, maar omdat ik besef hoe lastig het voor mensen moet zijn om niet voor ouwe zeur uitgemaakt te worden als de pijn niet zichtbaar is. Een aanrader, ook omdat het met een flinke dosis humor is geschreven!

****     Het boek is erg duidelijk geschreven. Zowel voor de pijnpatiënt als voor de omgeving. Als je dit boek als pijnpatiënt leest, herken je wellicht veel van jezelf in het boek. Ook kan het je omgeving helpen om jij en de pijn beter te begrijpen. Bovendien heeft de schrijfster een erg interessante blog en website.

·         Ik vind het een goed boek met goede handvaten en tips. Je hebt er echt wat aan, zowel voor jezelf als voor je omgeving.

·*****   Als je er open voor staat kun je hier veel aan hebben. Wij zijn vaak niet duidelijk genoeg omdat we bang zijn om te zeuren. Er staan duidelijke praktisch tips in en het is plezierig om te lezen. Vooral ook de herkenbaarheid sprak mij erg aan.

Goed en leesbaar boek dat jou en anderen meer inzicht geeft: *****
Goed leesbaar boek, bruikbaar voor iedereen met chronische pijn (of een ander leed) maar zeker ook voor familie, vrienden, bekenden en ieder ander die te maken heeft met iemand met chronische pijn. Gaat met name in op nut en noodzaak van goede communicatie, maar niet alleen theoretisch, juist ondersteund met praktische voorbeelden “hoe doe je dat dan”. Ik heb het boek her en der uitgedeeld aan mensen bij wie ik het belangrijk vind dat we verder komen dan de “dooddoeners” die je als chronisch pijnpatiënt helaas erg vaak op je afkrijgt. Maar het boek gaat zeker ook goed in op de rol die je daar zelf in hebt!

Een ideale handleiding: *****
Een goed en vlot boek om te lezen. 
Boordevol tips en tricks om je pijn beter te begrijpen.
Ook een waardevol hoofdstuk voor de partners waarbij uitgelegd wordt wat wel best niet of wel doen, begrip krijgen voor de situatie.
Ook een hoofdstuk specifiek voor de vriendenkring, een duidelijke uitleg waardoor de patiënt zelf niet telkens de hele uitleg moet doen.
Maar vooral voor de pijn patiënt een boek met veel herkenning en handvaten om er beter mee door het leven te gaan.

Zeer goed boek voor chronisch pijnpatiënten en hun leefomgeving: *****
Een zeer goed en zelfs humoristisch omschreven boek over tal van pijnverschijnselen t.g.v. een ziekte of aandoening. Vol met tips over het psychisch en sociaal leven voor mensen met chronische pijnklachten of hun leefomgeving. De schrijfster is een fysiotherapeute en ervaringsdeskundige. Het leest gemakkelijk, elk hoofdstuk heeft een apart thema. Vlot en inspirerend vertelt met gevoel voor humor. Toch is dit serieus bedoeld. Het is ook zeer toegankelijk.

Alle bol.com recensies die hierboven staan zijn gekopieerd van de website van Bol.com, en zijn terug te lezen op die website. Er staan er overigens nog meer, allemaal ***** of ****

Meer ‘Lieve Help!’:

 

eskişehir eskort - eskort - eskort mersin - macbook onarim - bursa eskort - instagram volgers kopen gratis