Op vakantie met chronische pijn
Op vakantie met chronische pijn
Reizen en met vakantie gaan betekent een grotere inspanning dan thuisblijven, maar zorgt voor fysieke en mentale ontspanning, afleiding, ‘quality time’ met partner of gezin, licht en warmte. Zeker als je veel alleen thuis bent, is het heerlijk om er samen op uit te trekken. Als je van reizen houdt, blijf dan zo veel mogelijk op pad gaan. Ga op zoek naar geschikte vakanties en bereid je vooral heel goed voor.
Welke vakantie kies je?
Voor veel pijnpatiënten geldt dat ze niet zomaar een last minute kunnen boeken. Je zult meestal flink wat voorwerk moeten doen en misschien ook specifieke reizen moeten uitzoeken.
- Vakanties op maat in binnen-en buitenland vind je onder andere bij De Blauwe Gids en bij de Aangepaste Vakantiegids. Als je verzorging en hulp nodig hebt, kun je je tot de Zonnebloem wenden.
- Het is hoe dan ook een goed idee om, wanneer dit mogelijk is, niet in het hoogseizoen te gaan. Bij topdrukte bestaan vaak minder opties en geduld voor iemand die speciale aanpassingen nodig heeft.
- Houd goed in de gaten naar welk klimaat je gaat, zodat je niet in voor jou onprettige kou of juist hitte terechtkomt.
- Lees reviews bij Tripadvisor, Zoover, Vakantiepanel, of bekijk de ervaringen op de website van je reisorganisatie. Bekijk ook de foto’s goed. Je kunt er vaak veel van leren.
- Besef dat het woord ‘toegankelijk’ voor mensen met een lichamelijke beperking en voor rolstoelgebruikers in verschillende landen vaak een andere betekenis heeft dan bij ons, dus zoek goed uit wat je ter plekke kunt verwachten.
- Er zijn vaak Facebookgroepen mbt een bepaald land, waar je vragen kunt stellen over van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld bijNederlandstalige Vakantieverblijven in Frankrijk | Facebook of DurftevragenCuracao | Facebook
- Sluit een goede reis- en annuleringsverzekering af.
DE VOORBEREIDINGEN
Vakantie in Nederland
Als je niet ver kunt reizen, kun je natuurlijk ook in eigen land een heerlijke vakantie hebben. Je kunt soms zelfs regelen dat je de thuiszorg tijdelijk op je vakantieadres krijgt. Je kunt een Trippelstoel, hoog-laagbed en scootmobiel ter plekke huren of je kunt proberen dit vóór je vakantie te regelen met de thuiszorg ter plaatse. Voor je auto bestaat er een speciale fietsendrager waarmee je een inklapbare rolstoel kunt vervoeren. Je vindt nog veel meer opties op de Vilans Hulpmiddelenwijzer van de overheid. Misschien is het een goed idee om eerst eens een weekend niet te ver van huis te gaan om te kijken hoe dat bevalt en waar je tegenaan loopt.
Medische gegevens
- Hoe ver, of waarheen je ook gaat, een goed overleg met je huis- of pijnarts is geen overbodige luxe. Vraag zo nodig om extra medicatie.
- Zorg voor een korte, actuele samenvatting van je dossier, die de voor de reis essentiële gegevens bevat. Als je naar het buitenland gaat, moet dit in het Engels worden opgesteld.
- Zorg ook voor een medicijnpaspoort van de apotheek. Als je naar het buitenland gaat, moet ook dit paspoort in het Engels zijn. Mocht je onverhoeds in een ziekenhuis belanden, dan weten ze tenminste wat de problemen zijn die je al langer hebt en welke medicijnen je sowieso nodig hebt.
- Medicijnen die onder de Opiumwet vallen kun je niet zomaar mee de grens over nemen. In veel landen is het bezit ervan namelijk verboden. Je hebt een speciale verklaring nodig die je moet meenemen en moet kunnen laten zien. Ook hiervoor kun je terecht bij het CAK. Op hun website staat alle informatie hierover en je vindt er eveneens welke medicijnen onder de Opiumwet vallen.
Als je de informatie voor het eerst bekijkt, lijkt het misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt het best mee. Laat het je niet ervan weerhouden om naar het land van jouw keuze te reizen!
Meer informatie hierover vind je op de websites van de Overheid of bij het CAK. - Zorg dat de namen en telefoonnummers van je artsen, je apotheek, je zorgverzekering én van je reisverzekering in je portemonnee zitten of in je telefoon staan.
- Neem van tevoren contact op met de reisorganisatie als je ergens over twijfelt. Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je reisgezelschap op de hoogte is van je beperkingen. Zorg dat iedereen weet wat te doen bij een noodgeval.
Handige medische hulpmiddelen
Er zijn tegenwoordig handige armbandjes te koop, bijvoorbeeld deze, met een kleine tag die een schat aan informatie kan bevatten.
Bij Bol.com kun je een Save-Me armband kopen die gekoppeld is aan een account waar je al je gegevens in kunt zetten. Voor mensen die het armbandje te zwaar of te lastig vinden, is er voor minder dan tien euro een Medikaart verkrijgbaar. Deze is net zo groot als een bankpasje. Je kunt er veel informatie op kwijt en je hebt hem binnen een week in huis.
DE REIS ZELF
Per auto of trein
Gaat de reis per auto, plan dan voldoende tijd in voor stoppauzes, zodat je even goed kunt rekken en strekken en genoeg tijd hebt om naar het toilet te gaan. Gebruik tijdens de reis extra medicatie of een warmtepleister voor een pijnlijke plek. Er zijn allerlei steunkussentjes te koop waarmee je in de auto en trein een voor jou gemakkelijkere houding kunt aannemen.
Met het vliegtuig
Als je gaat vliegen, kun je je reis het beste boeken bij een reisbureau. Zij regelen in principe alles voor je, stellen een pakket voor je samen en voorzien in assistentie mocht dat nodig zijn, zoals het regelen van een rolstoel op de luchthaven. Je kunt kiezen voor een rolstoel zonder begeleiding wanneer jouw eigen reisgenoot jou kan duwen, maar je kunt ook een begeleider van de luchthaven meekrijgen, die met jou meegaat tot aan het vliegtuig. Meestal mag je dan ook als eerste het vliegtuig in. Bij aankomst staat er ook weer opvang te wachten, die je tot de taxi, bus of huurauto begeleidt. Deze service is tot op heden gratis, zelfs bij de prijsvechters waar je verder voor alles extra moet betalen. Profiteer ervan!
Heel belangrijk: stop je medicatie in je handbagage. Check dit van tevoren zo nodig drie keer. Als je het vergeet en wanneer je het in een koffer hebt gestopt die kwijtraakt – en dat gebeurt vaker dan je denkt – kan je vakantie al in het water dreigen te vallen voordat hij goed en wel begonnen is. Houd de pillen in de originele verpakking, met de bijsluiter erbij. Neem wat extra mee, al geldt dit niet voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Uiteraard heb je ook je Engelstalige medicijnpaspoort bij de hand.
Laat je indien mogelijk helpen met het dragen van je bagage. Houd daar een fooienbudget voor beschikbaar. Geef liever een paar euro extra uit, dan dat je jezelf meteen aan het begin van de vakantie al forceert.
Als je schroeven in je lichaam hebt, moet je dat even melden bij de veiligheidspoortjes. Hetzelfde geldt voor een TENS-apparaat. Met sommige neurostimulators mag je niet door de poortjes of bodyscanners op de vliegvelden, met andere systemen weer wel. Zorg in het eerste geval voor een Engelstalige verklaring van de pijnpoli waar je onder behandeling bent. Soms geven ze ook voorrang als je met een kruk in de rij staat. Handig is een kruk met een zadeltje, zodat je wat kunt ‘hangen’ in plaats van staan. Als je als handbagage een stevig rolkoffertje bij je hebt, kun je daarop gaan zitten, wanneer je ergens lang moet wachten.
Tips voor in het vliegtuig
- Reserveer een plaats aan het gangpad, zodat je er gemakkelijk uit kunt.
- Draag losse, comfortabele kleding.
- Doe schoenen aan die je gemakkelijk uit en aan kunt doen bij de scanapparaten.
- Neem extra sokken mee. De lucht in een vliegtuig kan soms erg koud zijn.
- Draag op een lange vlucht compressie- of vliegtuigsokken.
- Een grote sjaal kan als deken dienen.
- Probeer minimaal elke twee uur op te staan, wat te wandelen en even goed te stretchen.
- Zorg dat je een nekkussentje bij je hebt, ook op de plaats van bestemming is dat vaak handig.
- Als je migrainepatiënt bent, houd dan een zonnebril bij de hand. Vliegen kan migraine uitlokken.
- Overweeg om een ontspannend middel of slaapmiddel te slikken voor de reis. Overleg dit met je huisarts
- Drink, drink, drink! Geen alcohol, en eigenlijk ook geen softdrinks, maar liefst gewoon water. Als je gedehydreerd bent, worden je spieren namelijk extra gespannen en pijnlijk. Neem wat meer wc-bezoekjes daarbij maar voor lief. Dat is meteen een goede reden om weer even te bewegen en te stretchen.
Wees voorbereid op vertraging
Het zou kunnen zijn dat je bij vertraging langere tijd zult moeten hangen op ongemakkelijke stoelen. Houd kussentjes, extra medicatie en water in je handbagage en houd er rekening mee, dat je eenmaal op je bestemming meer tijd nodig zult hebben om van de reis te herstellen. Hetzelfde geldt uiteraard wanneer je per auto reist. Je kunt altijd in lange files terechtkomen en een paar uur langer dan verwacht in de auto moeten zitten.
Meenemen voor op de bestemming
Voor mensen met rugklachten, die de matras van de hotelkamer of de bedjes bij het zwembad of strand te hard vinden, is het handig om zelf een opblaasbaar of traagschuim-matrasje mee te nemen. Deze zijn verkrijgbaar bij sport- en reiswinkels zoals Decathlon, ANWB of Bever.
Ikzelf neem altijd mijn eigen orthopedische kussen mee, omdat ik anders beslist nekklachten krijg. Het lijkt een groot, log ding, maar ik leg het gewoon bovenop mijn volle koffer en pers het kussen dan met de kofferdeksel plat. Ook heb ik een opblaasbaar zitkussen, waarvan ik het midden en de rand apart kan opblazen. Ik gebruik het op de voor mij meestal te harde vliegtuigstoel of wanneer de strandbedjes te hard zijn. Ook handig voor lange autoreizen.
Samengevat: neem alles mee wat je op je allerslechtste dag maar nodig zou kunnen hebben!
Ter plekke
Plan de eerste twee dagen van je vakantie in als rustdagen, om bij te komen van de reis. Houd rekening met de in jouw vakantieland geldende tijdsverschillen wanneer het uur van inname van je medicatie nauw luistert. Doordat je uit je dagelijkse routine bent, vergeet je wellicht op tijd je medicijnen in te nemen. Zet eventueel het alarm op je telefoon. Er zijn ook apps die je hierbij de helpende hand bieden. Vergeet ook niet voldoende medicatie mee te nemen wanneer je op een excursie gaat.
Tot slot
Het is weliswaar soms een uitdaging om te reizen als je chronisch pijnpatiënt bent. Maar laat je ziekte je niet tegenhouden wanneer je graag iets van de wereld wilt zien. Als je je goed voorbereidt met alle tips uit dit hoofdstuk, dan hoef je daarna alleen nog maar te genieten. Een hele fijne vakantie gewenst!
Dit blog staat als een van de 25 hoofdstukken in mijn boek:
(Over) leven met chronische pijn.
Maak met eenvoudige aanpassingen je leven binnen zes maanden weer leuk en zinvol, ondanks de pijn.
Hier lees je meer over dit boek.
Meer blogs vind je hier
ik zie ook tegen de reis op! Maar vind wel dat mijn echtgenoot ook recht heeft op een heerlijke vakantie. De reisdagen zijn zwaar, maar daarna is het alleen maar genieten van warm weer, warme oceaan en zelfs kunnen snorkelen. Slaappil voor terugreis bij huisarts gevraagd en daarna weer een mooie herinnering. We blijven dit doen, tot ik echt geen 10 uur meer in het vliegtuig kan zitten.
Maar dan hebben we altijd nog de Canarische Eilanden nog, geef het niet op zolang het gaat!
Klinkt alsof je lekker naar Curacao gaat Tineke, klopt dat? Heerlijk!
Toen ik in mijn allerslechtste fase zat en niet langer dan 10 minute kon zitten ben ik toch nog twee keer naar Spanje geweest. Zo snel mogelijk als de riemen los mochten gaan staan. Het was verschrikkelijk afzien, maar het was het hebben van een heerlijk weekje op het strandin de zon liggen in plaats van thuis op de bank wel waard. Ik wens je alvast een heel fijne vakantie!
Liefs,
Anna
Ik kan niet zitten en heb overleg gehad met het reisbureau of ik ook liggend mag vliegen. Ja mag, als je even 15.000 tot 27.000 per vlucht wilt bijleggen.
Zoekend naar iets anders.
Ik weet niet hoe erg het bij jou is, maar misschien heb je toch wat aan het volgende:
In het jaar dat ik niet langer dan 10 minuten kon zitten ben ik wel een keer naar Spanje geweest. Met flink wat oxycodon achter de kiezen, en iedere keer als ik het niet meer vol hield ben ik gaan staan. En bleef zo lang staan als toegestaan werd, en dat ik volhield. Het was 3 uur de hel, maar de belonig is zo heerlijk, dat ik het er voor over had.
Anna
Het ligt eraan waarheen je Business Class wil vliegen, want dat begrijp ik uit jouw woorden. Ik boek bij het reisbureau, een reis uit de gids, boek ipv gewone stoelen dus de Business Class, maar ben naar Aruba voor 2 personen, privé transfer voor 14 dagen in een 5* hotel minder dan € 8.000,00 kwijt. All Inclusive. Het reisbureau regelt alles. Moet alleen wel uiteraard zelf de medische verklaringen regelen, maar kan liggend de tijd doorbrengen.
Wat Anna beschrijft heb ik ook jaren gedaan, maar lukt nu niet meer.
Ik Zou toch eens verder zoeken. Vaak zijn er ook Business Class stoelen buiten het hoogseizoen met korting. Maar ik weet niet waar jij graag naar toe wil. Tineke
Helaas moet ik liggend vervoerd worden. Ik heb de laatste maanden veel rond gemaild en gebeld maar liggend vliegen is voor ons niet mogelijk. Ik kan het zitten niet volhouden. Maar dan ook écht niet.
Er zijn vluchten waarbij je een stretcher service kunt boeken. Maar dan bouwen ze zo’n 6 tot 9 stoelen om voor een stretcher. Maar betalen moet je wel voor die stoelen. Plus voor man en kind nog. Is voor ons niet te betalen.
We hebben de laatste vakantie een camper busje gehuurd zodat ik liggend op bed mee ging. Niet veilig, het mag officieel ook niet maar anders is een uitje met het gezin niet mogelijk.
Dat traagschuim matras, past dat écht in je koffer erbij? En zo ja welke heb je dan en waar gekocht? Voor de rest super stuk! En ik genieg ook elk jaar weer van onze 2 weken Spanje al vind ik het reizen inderdaad vreselijk, als ik dan op het balkon lig, de mensen op het strand zie liggen en de zee hoor, mijn man en kinderen (dit jaar alleen mijn dochter nog maar die mee gaat) zie genieten van de activiteiten die zij kunnen doen en zelf ook van de warmte blij wordt, geniet ik intens en neem ik de langdurige terugslag na thuiskomst voor lief, want die zalige weken heb ik dan wel mooi gehad. Helaas moeten wij door dochter in het hoogseizoen, anders zouden we zeker langer en/of vaker gaan😊