Over leven met chronische pijnRecensies van ‘Over leven met chronische pijn’

 

 

 

 

Prof. Dr Bart Morlion,
MD, PhD, DEAA, EDPM|
Director of the Leuven Center for Algology & Pain Management
University Hospitals Leuven, KU Leuven, Belgium
Immediate Past President of the European Pain Federation EFIC (2017-2020)
Topdokter uit het  tv-programma Topdokters
Het perspectief van lotgenoot heeft een beladen geschiedenis, maar heeft u meesterlijk kunnen ombuigen naar kansen, waaronder uw helder en handig boek ‘Overleven met chronische pijn’. In het Nederlandse taalgebied is er nog altijd nood aan leesbare, heldere informatie voor patiënten, maar ook hulpverleners.

De moderne concepten van pijn komen mooi aan bod en de metaforen vanuit de ACT/ mindfulness methodologie klinken ook veel mooier in de taal van Vondel. Vooral deel 2 vind ik sterk en vult een leemte in, die vaak ontbreekt in andere boeken.

Willem Oerlemans, neuroloog ; DC Klinieken Almere (via e-mail):
Geachte mevrouw Raymann,

DANK voor uw boek! Ik heb het met veel plezier gelezen.
Ik vond het vooral erg goed qua toon!
Was ook heel blij dat er niet teveel pseudowetenschap in zat.
Ik was vooral blij dat het precies dat overbrengt wat ik vaak zelf ook probeer te doen. Namelijk het dringende advies om ZELF weer regie te nemen in het hele proces  van de “slachtofferrol” af te stappen.

Ik heb uw boek al 2x “gepusht” in ”en ochtendspreekuur vandaag. Ik ga het in de hele pijnkliniek van DC Almere promoten. Heb het al als “verplichte literatuur” bij de pijnverpleegkundigen neergelegd en bij de psycholoog vandaag.  Ga dat ook nog bij het management doen. Zij gaan u mogelijk benaderen om te kijken of we geen “kwantumkorting” kunnen bedingen of zo ;-).

Ik ben niet alleen neuroloog in dit pijncentrum maar zit ook in de werkgroep Pijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, het bestuur van de patiëntenvereniging  Hoofdpijnnet en dat van de vereniging voor Nederlandse Hoofdpijncentra. Ik ga uw boek daar ook “promoten”.
Vindt u vast niet erg!

Kan wel zijn dat ze u dan een keer benaderen voor een voordracht of zo…

Henk Koning, anesthesioloog en pijnarts; pijnkliniek De Bilt (via de post)
Beste Anna,
Heel erg bedankt voor je prachtige boek. We gaan onze patiënten er op attenderen.
Wat heb je weer een topprestatie geleverd. Het boek leest goed en is zeer uitnodigend. Een goede lay-out en prachtige illustraties.
Een ware steun voor de pijnpatiënt.

Bas Termeulen, neuroloog OLVG Amsterdam (via Twitter):
Hi Anna, dank voor je boek; echt geweldig. Ik kom er gauw even inhoudelijk op terug. Fijn weekend!

En als reactie op een recensie op Twitter, nl: ‘Een boek dat heel goed de impact van chronische pijn op jezelf en je omgevind verwoordt. Met humor geschreven, vol praktische tips om je leven met deze chronische ziekte zinvol en zo leuk als mogelijk in te richten. Zou op iedere boekenlijst van pijnpoli/ziekenhuis moeten staan!’

Koert Hommel, pijnpatiënt (via Bol.com):
“Overleven met chronische pijn” is veelomvattend. Er is (helaas) niet één trucje, niet één behandeling die altijd helpt. Overleven met pijn zit ‘m in allerlei keuzes, die moeilijke acceptatie, in aanpassen van je gedrag, in bewustwording, in duidelijk zijn en grenzen bewaken, in jezelf kennen en eerlijk zijn naar jezelf en anderen.
Al deze aspecten -en veel meer- komen terug in dit boek. Heldere hoofdstukindeling, lekker praktisch, veel humor en (zelf)relativering. Anna Raymann spaart je niet maar snapt tegelijkertijd zó goed wat er in je omgaat als je iedere dag met pijn moet omgaan. Ze geeft duidelijke en praktische tips, gaat her en der de diepte in en geeft je achtergronden, nuttige lijstjes en doorlinks voor meer info.
Voor mij is het boek een doorlopend handvat, één dat ik er regelmatig weer even bij pak. Ik gun iedereen die worstelt met chronische pijn dit boek. Lees het zeker als je nog in de relatieve beginfase van “omgaan met chronische pijn” zit; het geeft je veel houvast hoe dat traject in te gaan. Maar óók als je al verder bent, wellicht al een aantal behandelingen hebt ondergaan of bij die moeilijke fase van “accepteren” bent aangekomen. Ieder type pijnpatiënt haalt er zeker waardevolle info en tips uit!
Ik zelf had al vele boeken over (omgaan met) pijn gelezen voordat ik aan dit boek van Anna Raymann begon. En tóch haalde ik er nieuwe tips uit, was het lezen soms een “feest” der (h)erkenning en gaf het me nieuwe energie om mijn leven met pijn anders in te delen. Het is geen tovermiddel, maar het helpt je zeker om van ‘overleven’ weer naar ‘leven’ met chronische pijn te gaan!

Anouk Kivits, pijnpatiënt
Het boek meteen besteld toen het werd uitgebracht, aangezien het andere boek me ook goed heeft geholpen. Eerst het boek gelezen en daarna de hoofdstukken ieder op zich gelezen waar ik aan toe was. Want sommige stukken kunnen best confronterend zijn. Nog niet alles heb ik 100% eigen gemaakt en lees het daarom nog regelmatig door, het boek is in zekere zin heilig voor me, terwijl ik eigenlijk niks heb met heilige boeken. Alles is duidelijk geschreven zonder moeilijke woorden en in herkenbare situaties.

Bij twijfel om te kopen, niet doen, gewoon kopen, als je chronisch pijn patiënt bent en je wilt verder en je durft de confrontatie met jezelf aan en eerlijk zijn, wordt je alleen maar vrolijker en beter voor jezelf
Enige nadeel is dat ik dit boek veel eerder had willen hebben : )

 Bert Sloots, pijnpatiënt:
Wat een waardevol en nuttig boek. Het bemoedigt, troost, prikkelt, schuurt en zet aan tot actie. Het leest gemakkelijk, is herkenbaar en heeft humor. Korte zinnen en duidelijke geen medische taal. De schrijfster is ervaringsdeskundige en weet waarover ze schrijft. Het is een boek wat je regelmatig terugpakt al is het alleen al vanwege de tips en trucs. Voor pijnpatienten een boek dat lekker anders is en een hulp in moeilijke en minder moeilijke tijden. Ook een aanrader voor partners, huisgenoten, familieleden, vrienden, bekenden en ik denk ook voor behandelaars.

Kaya en Nikkie, pijnpatiënt:
Ik kreeg dit boek op het moment dat ik het eigenlijk al had opgegeven. Dure behandelingen die niet vergoed werden, en niet 1 die gericht was. Allemaal symptoom bestrijding en sterk houden van spieren. Het hielp niks. Toen de laatste rekening binnen kwam zei ik, het is genoeg geweest.
3 maanden kon ik niet uit bed komen. Met steun en hulp 5 meter Naar de wc schuifelen Thats it.
Van een hyperactieve in het leven staande vrouw, moeder, oma, fotograaf, mede-eigenaar van een superleuk bedrijf, kinderartiest, naar een kasplantje, zo voelde het. In de steek gelaten door iedereen waar ik om gaf of van hield. De pijn en teleurstelling kon ik niet meer verwerken. Het ging te snel.
Tot ik dit boek las. Zo helder, zo eerlijk, enerverend, mee-verend, maar meteen ook bijzonder confronterend. De eerste bladzijde zat het zinnetje” ja lekker makkelijk praten achter je schrijfmachientje”.
Halverwege het boek had ik zoveel logica gelezen met zoveel handvaten en prachtige metaforen dat mijn eigen mindsetting ging draaien. Ik ging de uitdaging aan!!
De testen of het monster idd hetzelfde blijft en niet weggaat als ik 10 meter schuifel. Ik ontdekte dankzij het boek dat ik onzeker en bang was geworden. Terwijl ik altijd een zelfverzekerde positief wijf was geweest. Sterk geworden door wat ik mee had gemaakt. En binnen 2 jaar na dat ik ziek werd was daar niks meer van over.
Nu na maanden niks kunnen, heb ik inmiddels al een paar x avondmaaltijden 1 verdieping lager kunnen nuttigen. En ga ik aanstaande vrijdag 20 sept voor het eerst weer naar buiten. Want ook die rolstoel bijt me niet meer. Ik ga met mijn vrouw en oudste kleinzoon van 11 naar the Nedmag Moonlightwalk in Veendam waar ik woon. Zij lopen ik rol😁. Daarvoor moet ik 2 verdiepingen omlaag. Het monster gaat gezellig mee. Pijn heb ik toch wel. Kan ik net zo goed zorgen dat de pijn zich bevind in een leuke sfeer.
Ik heb het boek uitgelezen. Nu pak ik hoofdstuk voor hoofdstuk waar ik op dat moment het meeste uit kan halen. Dat werkt geweldig.
Ik word niet meer beter, en in plaats dat ik lag te huilen in mijn bed en mijn leven abrupt zag eindigen, helpt het boek mij uit mijn slachtofferrol te komen.( is niet leuk te erkennen maar cruciaal voor een beter leven)
Iedereen met Chronische pijn zou dit boek moeten aanschaffen. Het is geen wondermiddel, maar als je echt wil, dan gaat het je helpen!!!
Dank je wel Anna, dat je dit boek schreef en uitbracht! Iedereen heeft een favoriete superheld. Jij bent de mijne!!!
Mijn vrouw is ook dankbaar dat ze dankzij jou boek, jouw moeite, jouw inzet, haar vrouw weer mentaal terug aan krijgen is.
Het leven eindigt niet met pijn!

Anneke van Heijst, pijnpatiënt:
“Overleven met chronische pijn” is echt een aanrader en een heel mooi vervolg van het boek “Lieve help”. Ook hier staan weer nieuwe tips in die zeer bruikbaar zijn voor mensen met chronische pijn. Maar ook is dit boek heel goed om te lezen door familie, vrienden en hulpverleners die chronische zieken helpen.
De schrijfster van dit boek is zelf ervaringsdeskundige en was van beroep fysiotherapeute. In haar werk kwam zij zowel veel mensen tegen die chronische pijn ervaren, maar ook de artsen van haar cliënten. Het had haar volle aandacht, maar de aandacht werd groter naarmate zijzelf ook chronisch pijn ging lijden. Noodgedwongen stoppen als fysiotherapeute, maar nu schrijft zijn bruikbare boeken die heel goed te begrijpen zijn en Anna Rayman heeft een facebooksite opgericht die enorm is uitgegroeid en menige deelnemer kan zijn of haar verhaal over de eigen belevingen met chronische pijn kwijt. Ook dit boek moet echt gelezen worden.

Karin Sijtsma, pijnpatiënt:
Lieve Anna,
Wat een prachtig boek!! Ik heb al heel veel gelezen over chronische pijn. Maar dit boek is echt een aanrader en zeker als je zelf aan de slag wil. Ik heb een leuk en zinvol leven en toch zijn er in dit boek weer tips waar ik zelf weer mee aan de slag ga. Wordt het nog leuker 😉
Het is duidelijk, helder, begrijpelijk en de tekeningen zijn fantastisch.
Dus heb je chronische pijn? Schaf het boek aan en ga aan de slag! Je zult er geen spijt van krijgen. 😉
Heel veel succes!

Tineke den Boer, pijnpatiënt:
Inmiddels alle boeken op mijn nachtkastje liggen van Anna Raymann. Inmiddels zijn het mijn bijbels. De hoofdstukken die voor mij van toepassing zijn, er zijn altijd nog dingen die ik kan verbeteren, heb ik gelezen als een trein. Wat schrijf je makkelijk en begrijpelijk. I.p.v. het dankbaarheidsboekje maak ik iedere dag een dagboek in mijn agenda. Dat werkt voor mij beter dan ergens dankbaar voor te zijn. Ik geniet toch wel ondanks het chronisch ziek zijn. Ik haal plezier uit muziek luisteren, lezen, Netflixen, puzzelen op mijn iPad en soms domweg gewoon Candy Crush of Farm Heroes. Het is gewoon een variant op 3 op een rij. Genieten van in de tuin zitten met mooi weer.
Dit boek heeft mij toch nog wat handvaten, waar ik zeker wat mee kan. Ik zal het net als Lieve Help blijven herlezen.
Mocht ik sterren geven voor Overleven met chronische pijn, dan zijn het er *****

Alie den Enting, pijnpatiënt:
Ik heb ook een groot gedeelte van het boek gelezen. Het is gemakkelijk te lezen en heel herkenbaar met heel veel tips. Ook de onderwerpen spreken erg aan. Ga met veel plezier het verder uit lezen. Verder zal ik iedereen aan raden om het te gaan lezen. Toppie

Nooky, pijnpatiënt (via bol.com:
Het boek meteen besteld toen het werd uitgebracht, aangezien het andere boek me ook goed heeft geholpen. Eerst het boek gelezen en daarna de hoofdstukken ieder op zich gelezen waar ik aan toe was. Want sommige stukken kunnen best confronterend zijn. Nog niet alles heb ik 100% eigen gemaakt en lees het daarom nog regelmatig door, het boek is in zekere zin heilig voor me, terwijl ik eigenlijk niks heb met heilige boeken. Alles is duidelijk geschreven zonder moeilijke woorden en in herkenbare situaties.
Bij twijfel om te kopen, niet doen, gewoon kopen, als je chronisch pijn patiënt bent en je wilt verder en je durft de confrontatie met jezelf aan en eerlijk zijn, wordt je alleen maar vrolijker en beter voor jezelf
Enige nadeel is dat ik dit boek veel eerder had willen hebben : )

Doorgever, pijnpatiënt (via Bol.com):
Net zoals haar vorige boek “Lieve Help” is dit weer een boek waar je ook echt iets aan hebt. Geschreven door een ervaringsdeskundige en dat is een echte meerwaarde. Ze weet waar ze het over heeft! Het is bruikbaar en geeft zoveel tips waar je iets mee kunt. En het “pijn-monstertje” kijkt overals mee, geweldig gevonden!
Je pak het hoofdstuk waar je op dat moment de behoefte aan hebt. En hopelijk krijgt elke lezer de motivatie om het op te pakken. Want op die momenten heb je het zelf weer in de hand!

Enja Berghuis, pijnpatiënt (via Bol.com):
Voor mij is dit boek een aanvulling op haar boek: Lieve Help.
Tips en handvatten om van je chronische pijn een leefbare pijn te maken.
Een eerlijk boek over het pijnmonster en hoe je daar mee om kunt gaan.
Door mijn ” brainfog ” ( lees wattenhoofd) lees en herlees ik de hoofdstukken door , ze zijn in ” hapklare” stukken geschreven waardoor je er toch makkelijk wat hoofdstukken kunt doornemen.
De bingokaart in hoofdstuk 10 zijn voor veel chronische pijnpatiënten zo herkenbaar dat er velen zullen zeggen: yes bingo!
Ik weet zeker dat dit boek veel pijnpatiënten, maar zeker ook hun naasten , kan helpen om te overleven met chronische pijn.

Roosjehome, pijnpatiënt (via Bol.com):
Alsof ik het zelf heb gezegd! Zo heb ik mezelf veel gevoeld tijdens het lezen van dit boek. Die herkenning en erkenning is voor mij erg belangrijk geweest. Sinds ik chronische pijn heb vind ik het misschien nog wel het lastigste dat niemand je écht begrijpt en het gevoel/de situatie goed uitleggen is moeilijk. In eerste instantie heb ik het boek 1x helemaal uitgelezen. Nadien ben ik regelmatig momenten gekend waarbij ik het boek er weer bij heb gepakt om stukken te herlezen. Het omgaan met chronische pijn is echt een proces en dit boek kan daarbij zeker goed helpen. Bedankt!

Monica van Lier, pijnpatiënt (via Bol.com):
Een boek dat handvatten geeft op allerlei gebieden waar je tegen aan loopt als je moet leven met chronische pijn. Een aanrader voor iedereen die weer een leven willen ondanks/met chronische pijn.

 

Anneke Sijm, pijnpatiënt (via Facebook):
Lieve Anna zonder jouw boeken was ik nog heel wat stappen achteruit. Nu liggen ze standaard op mijn nachtkastje en pak ik ze toch heel vaak even op .Het zijn mijn vriendjes voor als ik het even niet meer weet en als ik de wereld weer niet begrijp. Voor mij geldt dat het niet is aan te zien wat er met mij aan de hand is. Ik heb zogezegd 2 maskers de echte masker laat ik thuis zien .Waar ik de onmacht van het waarom ik en echt zelfmedelijden me overvalt. Dan vindt ik al snel het juiste antwoord in het boek dat geeft zoveel troost. Vaak denk ik was er maar een mini uitgavevoor in mijn tas. Dan kon en kan ik het een ander uitleggen als ik weer eens in een rotsituatie zit van geen begrip. Dus Anna jou boeken halen voor mij even het rauwe randje eraf .En jouw inlevingsvermogen (tenslotte ben je ook een pijnpatiënt)en het schrijven van deze boeken met zoveel handvaten maakt het leven iets dragelijker ,bedankt Anna

eskişehir eskort - eskort - eskort mersin - macbook onarim - bursa eskort - instagram volgers kopen gratis