Romantisch daten (als een van de twee pijn heeft)
Als je altijd pijn hebt, óf je hebt een partner die langdurig pijn heeft, beïnvloedt dit beslist jullie relatie, dus het is belangrijk dat je je best doet om het vlammetje tussen jullie brandende te houden.
Essentieel voor jullie relatie is communicatie. Vaak onderkent men het belang van een goed gesprek met zijn liefdespartner. Als je elkaar al kende voordat de pijn een rol in jullie leven ging spelen, zul je waarschijnlijk eerst door een periode van rouw heen moeten. Je moet je beiden door de verschillende fasen van rouw heen worstelen, afscheid nemen van je gezondheid, van je oude ik, voordat je kunt accepteren en weer vooruit kunt gaan. Dit is een zware periode waarin de onderlinge communicatie super belangrijk is.
Maar omdat jij, of je partner, niet meer helemaal gezond bent (is), wil dat nog niet zeggen dat het dan ook afgelopen is met leuke afspraakjes en avondjes uit. Sterker nog, ik denk dat het extra belangrijk is om dit soort dingen te blijven plannen, juist omdat je het toch al zo voor je kiezen krijgt in je dagelijkse leven. Het gebeurt anders maar al gemakkelijk dat je, druk bezig met de krachtmeting met de dagelijkse zaken, vergeet hoe fijn romantiek is en hoe leuk het is om dingen samen te doen.
En al zijn de dagen van hoge hakken, dansen op festivals, sexy jurkjes, achterop de fiets en picknicks in het park wellicht voorbij, is misschien de zon al te schel of het lawaai al te pijnlijk voor jou of je partner, probeer dan de romantiek terug te vinden op hetzelfde niveau als je leven zich nu–gedwongen door de pijn-bevindt. Voorzichtige omhelzingen, tedere kussen, liefdevolle aanrakingen, en heel veel praten over beider emoties, kunnen soms beter uitpakken dan welk medicijn dan ook.
Leuk vooruitzicht
Ieder mens met pijn heeft andere symptomen en ook is de invloed op je leven voor iedereen weer anders. Misschien werk je nog, of misschien lig je de hele dag op bed. Maakt niet uit, je verdient het om iets leuks te hebben om elke week naar uit te kijken.
Alleenstaand.
Eenzaamheid is extra rot wanneer je altijd pijn hebt. Als je alleenstaand bent, probeer dan een afspraakje te maken met een vriend(in) of een familielid. Een groot aantal van de onderstaande 20 ideeën zijn ook daarvoor heel bruikbaar, want een date hoeft natuurlijk niet per sé een seksuele lading te hebben. De volgende keer wanneer een van je vrienden vraagt hoe het met je gaat, vraag je of ze je willen helpen om samen iets leuks te plannen, waar je naar kunt uitkijken.
Date met jezelf
Tenslotte is er ook niks mis om een date met je zelf te creëren. Het kan al leuk zijn om een avond in je agenda te prikken waarop je niks hoeft , een lekkere fles wijn opentrekt, of waar je iets lekkers te eten voor in huis haalt, en jezelf trakteert op een avondje Netflix bingewatching. Af en toe moet je echt even verwend worden, dat verdien je namelijk, nog meer dan iemand zonder pijn. En als er toevallig niemand is om dat te doen, dan doe je het toch gewoon zelf!
20 leuke ideeën voor een date
- Haal de beautysalon naar je huis. Via diverse websites kun je een massage in je eigen huis boeken. Of je kunt het zelf bij elkaar doen. Doe erna je fijnste nachtkleding aan, brandt kaarsjes en zet een mooi muziekje op.
- Hou thuis een filmavondje, met dvd’s of Netflix. Zorg voor popcorn, lekkere drankjes, en zet de tv dicht bij de bank. Kruip samen onder een grote deken. Lekker kussen op de achterste rij in het donker…….
- Haal alle oude foto’s en albums tevoorschijn en maak samen een geluksboek. Het kan je enorme kick geven wanneer je verdrietig bent. We stoppen onze mooie herinneringen vaak weg in laden en kasten, en dat is jammer. Vier je gelukkige momenten steeds opnieuw!
- Luister samen naar klassieke muziek, met kaarsen aan en een lekker glas wijn.
- Ga samen naar een galerie of een museum. Gebruik een rolstoel als lopen fysiek een te grote uitdaging is.
- Maak samen iets, al is het maar van Lego of een puzzel. Het gaat erom dat je dit samen doet en de t.v. uitgaat.
- Picknick in je eigen woonkamer. Spreid een deken uit en zorg voor alle traditionele picknickhapjes.
- Ga naar een theatervoorstelling. Uiteraard tevoren boeken, en bewaar een paar lepels voor dit uitje.
- Ontbijt samen op bed, en blijf lekker de hele dag cocoonen met je lievelingsfilms of series
- Denk eens terug aan het mooiste, meest romantische etentje dat je ooit had. Probeer dat thuis na te bootsen. Ook al moet een van jullie noodgedwongen op bed liggen, en kun je niet de mooie kleren aan van toen. Als je al hetzelfde eten klaarmaakt (of laat klaarmaken), zorgt voor een mooi servet, een vaasje met een mooie bloem en een kaartje met daarom hoeveel je van je partner houdt, kan dit al wonderen doen.
- Samen naar de wolken kijken. Hoe lang is het wel niet geleden dat je in een park lag en alleen maar naar de wolken hebt gekeken? Neem een deken mee, en een drankje en doe dit nog eens, al is het maar vanaf je terras of je eigen tuin.
- Doe weer eens een bordspelletje samen.
- Ga naar een leeg strand, als dat niet te ver weg is, met een deken en wat lekkere dingetjes. Alleen jij, je geliefde en het geluid van de golven…
- Kijk samen naar de zonsondergang met een flesje bubbels, vers fruit en een lekker kaasje.
- Als door de medicatie je libido gekrompen is kan een avond met een sensuele massage wonderen doen.
- Zoek uit waar de allerlekkerste ijsjeszaak is en rij erheen.
- Een nachtje doorkletsen, naakt in bed.
- Schrijf elkaar een liefdesbrief, doe er een postzegel op en gooi het in de brievenbus.
- Bereid eens een keer cocktails samen. Als je vanwege je medicatie geen alcohol mag, zijn er ook heel lekkere ‘virgin’-recepten.
- Haal als gezonde partner eens een speciale, lekkere koffie bij een trendy koffiezaakje, met een stuk heerlijke cake erbij, neem het mee naar huis en geniet er samen van in bed.
De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
Veel meer over het leven met chronische pijn vind je in mijn boeken ‘Lieve Help!’ (over relaties en je sociale leven met pijn) en ‘Over leven met chronische pijn’ (met uitleg, adviezen, tips en hulp bij je leven met pijn).
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts, met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
De boeken hebben sinds hun verschijning in 2014 en 2019 alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier en over ‘Over leven met pijn” hier.
Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve Help! en ‘Over leven met chronische pijn’.
Ga eens naar de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met 4000 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen, en steun kunt geven en krijgen.