Salamitechniek

De Salamitechniek
De Salamitechniek legt uit hoe je zo efficiënt en verstandig mogelijk met je energie kunt omgaan.
De techniek is ontwikkeld door Dr. Frits Winter. Hij is directeur van Medisch Centrum Winter, een behandelcentrum voor pijn, stress en burn-out, en hij schreef het boek De pijn de baas. Je leest meer over hem en zijn werk op www.fritswinter.nl.
Als je een salamiworst thuis hebt liggen, ga je natuurlijk niet die hele worst in een keer opeten.
Stel je voor: je zou misselijk worden omdat je maag zo’n grote hoeveelheid vet in een keer niet kan verdragen. Als je echter de worst in dunne plakjes snijdt, en er daar af en toe eentje
van neemt, dan is het hartstikke lekker – mits je van salami houdt. Anders maak je er maar een
blok kaas van.
Kernpunt is dat je stopt met eten zo lang het nog lekker is. En dat de worst, hoe dan ook, na een
paar dagen op is. Streef ernaar om zo ook je dagelijkse verplichtingen en activiteiten in te
delen. Steeds een klein stukje dat je afwisselt met rust en ontspanning, zoals muziek luisteren, lezen of tv-kijken. Je stopt dus met bewegen wanneer het nog leuk is.
Je zult merken dat je langzaam maar zeker steeds langere periodes van inspanning zult kunnen
hebben, en dat de tijd die je nodig hebt om te rusten steeds korter wordt. Maar blijf hoe dan ook
steeds die salamiplakjes in het oog houden, ook al gaat het op een gegeven moment beter met
je.
In mijn familie is ‘salamiën’ een werkwoord geworden. ‘Mam, goed salamiën vandaag, denk
erom.’ En wanneer ik zeg dat ik moet rusten omdat ik iets te veel salami opheb, weet iedereen
dat ik niet de hele worst uit de koelkast heb verorberd, maar dat ik iets te lang actief bezig ben geweest

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'

Laat een reactie achter

*

captcha *