off

Uit je comfort-zone

Uit je comfortzoneklein bloemetje_b

Bij het leren omgaan met chronische pijn weet iemand vaak niet goed wat hij aan moet met de opmerking: “Je moet niet kijken naar de dingen die je niet meer kunt, maar kijk naar wat je nog wel kunt”. Meestal is er niet meer zoveel over van de dingen die je vroeger deed, en die je leuk vindt of vond.

Ook tegen mij werd dat keer op keer gezegd. Ik kon hier helemaal niks mee. Want bijna alles wat ik wel nog kon zou kunnen doen vond ik stom, of ik werd er in elk geval niet gelukkig van. Ik moest bijvoorbeeld mijn geliefde sport tennis vaarwel zeggen, en kon (en moest)  gaan fitnessen. Nou, ik ken weinig mensen die van fitness blij worden, en daar hoor ik in elk geval zeker niet bij. Ik doe het wel, omdat ik weet dat het belangrijk voor mijn lijf is om in goede conditie te blijven. Maar leuk? No way!

Een van de allergrootste eye-openers voor mij was echter, dat wanneer de activiteiten die je nog wel kunt doen niet voldoende voor je zijn -en dat is meestal het geval-, je dan gericht op zoek moet naar compleet nieuwe dingen.
Kom dus eens uit je ‘comfort-zone’, en kijk naar bezigheden waar je wellicht eerder nog nooit over hebt nagedacht. Ik had ook nooit gedacht dat ik schrijfster zou worden en een organisatie als Boek-en-steun zou hebben om andere chronisch pijnpatiënten te helpen. Maar terwijl ik almaar op die bank lag heb ik heel goed nagedacht en geanalyseerd wat ik vanuit die houding nog wel zou kunnen, mocht ik zo de rest van mijn leven moeten blijven liggen. Ik heb online een laptopstandaard uitgezocht en besteld, klittenband op de standaard en mijn laptop geplakt en ben aan de slag gegaan. En van het een kwam het ander. ‘The rest is history’, zoals de Engelsen zeggen.

Als je zelf niks kunt bedenken kun je wellicht aan iemand om je heen vragen of die een leuk idee voor je heeft. Of nog beter: aan een wildvreemde, want die zit zéker niet in jouw comfortzone en kan dus nog meer beter voor jou out-of-the-box denken.bloemetjes__klein

Misschien kan jij wel heel goed schilderen of ontwerpen of foto’s bewerken; ik roep nu maar wat. Wellicht heb je er nog nooit over nagedacht, maar probeer eens verder te brainstormen dan je gebruikelijke activiteiten. Laat mensen uit je omgeving meedenken, zij kijken er wellicht frisser tegenaan dan jijzelf, en misschien vind jij dan ook wel een heel nieuwe hobby, activiteit of wie weet, zelfs betaald werk.
Geloof je dat laatste niet? Kijk dan maar bijvoorbeeld eens op een site als fiverr.com. Daar zijn honderden mensen aan verbonden die vanuit huis (of –weten wij veel-, zelfs vanaf hun bed?) hun geld verdienen met alles wat je online kunt versturen, zoals het ontwerpen van logo’s, boekcovers en websites, foto’s bewerken, vertalingen maken, en nog heel veel meer.chronische pijn

Ook zijn er heel veel creatieve hobby’s die je vanaf bed kunt doen, zoals crafting, juwelen maken etc

Geef gerust op de Facebookpagina door wat jij hebt bedacht aan alternatieve activiteiten, en breng je lotgenoten op goede ideeën. Ik ben heel benieuwd!

“Kijk naar het nu, zoals het is. Niet zoals het zou moeten zijn. En maak er vervolgens het beste van”

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.

De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.

Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek  ‘Lieve Help!
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts,  met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier. 

Wil je dit blogartikel delen of gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Dat is prima, zolang je de volgende zin en een werkende link naar mijn website (www.boek-en-steun.nl) plaatst:
“Door Anna Raymann, auteur van: “Lieve help! Steunen en gesteund worden bij chronische pijn en ander onzichtbaar leed”

Meer blogs vind je hier

 

Ga (net als 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de  hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Daarnaast is er de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met ruim 2500 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen.

 

 

 

Over de auteur
Lees hier meer over Anna op deze site: 'Wie is Anna?'