Waarom vrienden beter zijn dan morfine!
Dit artikel uit Time Magazine sluit ten eerste prima aan bij het blog over neurotransmitters , maar ten tweede is het voor mij opnieuw een bevestiging van precies datgene dat mij er toe heeft gebracht om ‘Lieve Help!’ te schrijven en Boek-en-steun op te zetten!
Een nieuwe studie naar de kracht van vriendschappen
Vrienden hebben de unieke kracht om te zorgen dat we ons beter voelen, maar goede vrienden betekenen meer aan alleen maar een schouder om op uit te huilen of een winkel- of stapmaatje. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen die meer vrienden hebben, beter om kunnen gaan met fysieke pijn.
In het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Scientific Reports, hebben de onderzoekers aan 101 gezonde mensen gevraagd hoeveel goede vrienden ze hadden. Een goede vriend was iemand die ze minstens eenmaal per week spraken, gewone vrienden ware diegenen waar men ongeveer een maal per maand contact mee hadden.
De onderzoekers verwachtten dat mensen die meer vrienden hadden een grotere activiteit van neurotransmitters zouden hebben, die moleculen in de hersens die pijn regelen en je je goed laten voelen. Eerder studies hebben gesuggereerd dat neurotransmitters ook te maken hebben met sociale verbindingen, dus daarom zouden mensen met meer vrienden ook een hogere pijndrempel zouden moeten hebben. “Verschillende van deze neurotransmitters kunnen fungeren als een natuurlijke pijnstiller, en hun werking is zelfs sterker dan morfine”, zegt Katherine Johnson, de hoofdonderzoeker en doctoraalstudent aan de Universiteit van Oxford, UK.
Dat is ook precies wat er uit het onderzoek kwam toen ze de mensen, die betrokken waren bij de test, op hun hurken tegen een muur lieten zitten (iets wat ondraaglijke pijn kan veroorzaken als je langer in die houding moet blijven). Mensen die meer vrienden hadden konden de houding langer volhouden, en dat komt waarschijnlijk doordat ze meer neurotransmitter-activiteit hebben , zo denken de onderzoekers.
Zelfs nadat ze een correctie doorvoerden voor het fitness-niveau van de afzonderlijke deelnemers zagen ze dezelfde uitkomst. Interessant detail was overigens dat de fitste mensen vaak een kleiner sociaal netwerk hadden: wellicht dat de tijd die het hen kostte om fit te worden en te blijven ten koste ging van de tijd die ze anders met vrienden zouden doorbrengen. Testpersonen die meer gestrest waren hadden eveneens een kleiner sociaal netwerk.
“We krijgen vaak te horen hoe we onze fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren, maar ik denk dat we gezondheid moeten zien als een drie-eenheid, waar ook de sociale gezondheid een grote rol in speelt”, zegt Johnson. “Onze bevindingen wijzen uit dat je door je sociale gezondheid te verbeteren en onze verbindingen met anderen kunnen vergroten, je wellicht beter in staat bent om goed met pijn om te gaan. Er is meer onderzoek nodig om het absolute bewijs te krijgen dat vriendschappen ons kunnen helpen tegen pijn. Intussen kan het geen kwaad om te proberen om een betere vriend te zijn”.
“Veel van onze interacties met anderen zijn vervangen door de sociale media”, zegt Johnson, “maar uiteindelijk zijn we toch sociale dieren en echte interacties zijn waarschijnlijk veel belangrijker voor onze gezondheid dan de connecties via Facebook. Hoe het precies werkt, dat zijn we pas net een heel klein stukje beginnen te begrijpen”.
Vond je dit stuk interessant, leuk, waardevol? Dan zou ik het heel erg leuk vinden wanneer je dit artikel zou willen delen op social media of via de mail. Onderaan deze pagina vind je de mogelijkheden. Ook aanvullingen en andere reacties onder dit blog worden ontzettend gewaardeerd.
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe blogs en andere tips, nieuwtjes en evenementen? Schrijf je hier in. Je kunt je uiteraard altijd weer met 1 muisklik uitschrijven.
De inhoud van mijn blogs mag niet beschouwd worden als een medisch advies, diagnose of behandeling. Het is alleen bedoeld als informatie en geeft slechts mijn mening weer.
Veel meer over chronische pijn en relaties vind je in het boek ‘Lieve Help!’
Hierin heel veel tips en adviezen, alle do’s en don’ts, met betrekking tot het leven met chronische pijn, voor zowel de persoon met pijn, als ook voor de mensen om hem of haar heen.
Het boek heeft sinds zijn verschijning alleen maar 5****** recensies gehad, zowel van pijnpatiënten en de mensen om hen heen, alsook van (pijn)artsen, psychologen en therapeuten.
Lees meer over ‘Lieve Help’ hier.
Meer blogs vind je hier
Ga (net als 2000 anderen) ook eens naar de Facebookpagina van Boek-en-steun, like ons en blijf op de hoogte van alle nieuws, tips en adviezen.
Ook is er de Besloten Facebook-groep; Chronische pijngroep Boek-en-steun, waar je met ruim 2800 lotgenoten kunt chatten, vragen kunt stellen en steun kunt geven en krijgen